Ravintoloissa olisi töitä, mutta ei tekijöitä – ”Suurin ongelma on matalat palkat ja huonot lisät”

Julkaistu:

Ravintola-alalla on töitä, mutta ei tekijöitä. MaRan mukaan syynä on se, ettei ammattitaitoisia hakijoita ole. Pam puolestaan uskoo, että suurin syy on alan matalissa palkoissa.
Kesäsesonki alkaa olla kuumimmillaan, mutta osa ravintoloista joutuu pyörittämään toimintaansa vajaalla työvoimalla.

Ravintola-alalla on tälläkin hetkellä avoimia työpaikkoja reilusti, ja niiden täyttäminen kestää entistä pidempään.

Viimeksi asian nosti esille Restelin toimitusjohtaja Mikael Backman Taloussanomien jutussa eilen. Restel aikoo palkata yli 300 työntekijää Taco Bell -ketjun palvelukseen.

– Iso haaste on, että Suomesta ei löydy työntekijöitä, Backman sanoi.
Mainos (Teksti jatkuu alla)
Mainos päättyy

Alaa vaivaa siis työnantajien mukaan kova työvoimapula, vaikka samaan aikaan tuhansia ravintola-alan ammattilaisia on työttöminä.

– Ammattitaitoisia hakijoita ei kerta kaikkiaan ole, sanoo Matkailu- ja Ravintolapalvelut Mara ry:n toimitusjohtaja Timo Lappi.

Ravintola-alan työllistymistä pääkaupunkiseudulla ja muissa suurissa kaupungeissa haittaavat kovat asumismenot sekä alan palkkataso, joka aiheutuu Lapin mukaan yritysten heikosta kannattavuudesta.

Heikko kannattavuus taas johtuu muun muassa korkeista henkilöstön sivukuluista ja veroista.

– Muualta Suomesta voisi olla tulijoita, mutta heillä ei ole varaa muuttaa näille vuokramarkkinoille, Lappi sanoo.

Viime vuosi oli suotuisa

Alan kasvu jatkuu myös tänä vuonna ja sen arvioidaan jatkuvan tulevinakin vuosina.

MaRan jäsenilleen viime vuonna tekemän kyselyn mukaan yritykset arvioivat liikevaihdon kasvavan vuoteen 2020 mennessä noin 20 prosenttia. Investointeja tehdään vähintään 0,5 miljardilla eurolla, ja yli 90 prosenttia yrityksistä arvio palkkaavansa lisää työvoimaa vuoteen 2020 mennessä.

Pelkästään ravintola-alan liikevaihto kasvoi 4,7 prosenttia vuonna 2016.

Lappi arvioi, että rekrytointiongelma hankaloittaa kuitenkin alan kehitystä lähivuosina.

Suurin syy sille on työmarkkinoiden kohtaanto-ongelmat, toisin sanoen se, etteivät avoimet paikat ja työnhakijat kohtaa.

– Työnteosta pitää tehdä kotiin jäämistä kannattavampaa, hän sanoo.

Pam: ”Työnantajien tultava vastaan”

Palvelualojen ammattiliitto Pamin sopimusasiantuntija Seija Rouhiainen näkee asian eri lailla kuin MaRan Lappi.

– Suurin ongelma on alan matalat palkat ja huonot lisät. Jos palkat olisivat kilpailukykyiset, työntekijöitä löytyisi aivan varmasti. Työnantajien olisi tultava vastaan.

Rouhiaisen mukaan ravintola-ala on edelleen vetovoimainen, ja nuoret hakeutuvat alalle mielellään.

Ravintola-alan perustutkinnon suorittaminen kestää kolme vuotta. Peruspalkka on aluksi 1 612 euroa kuukaudessa ilman lisiä, anniskeluravintolassa 1 768 euroa kuukaudessa.

– Ei minimipalkalla gourmet-kokkia ravintolan palkkalistoille saa. On tietysti niitäkin ravintoloitsijoita, jotka maksavat yli tesin ohjeen, koska he haluavat panostaa ammattitaitoiseen henkilökuntaan, Rouhiainen sanoo.

Palkkaongelma ei ole uusi

Alalla on paljon osa-aikatyöntekijöitä, jotka työskentelevät ravintola-alalla esimerkiksi opintojensa ohella.

– On eri asia, hankkiiko työntekijä vain lisätienestiä itselleen. Moni ravintolayrittäjä on tehnyt ratkaisun, jossa yritykseen palkataan vain käsipareja purkamaan sesonkien pahinta työvoimapulaa.

– Tämänhetkinen ravintola-alan palkkataso on liian matala ammattilaiselle, joka haluaa elääkin omalla työllään, ainakin pääkaupunkiseudulla. Uusi ilmiö tämä ei ole, Rouhiainen summaa.

Pamin ekonomisti Antti Koskela kirjoitti viime viikolla Pamin Siltasaaren valopäät -blogissa, miksi kasvukeskukseen muuttaminen korkean työttömyyden paikkakunnalta ei välttämättä kannata.

– Lähtemällä saattaa menettää rahaa, Koskela kirjoitti.

Kommentit

    Näytä lisää
    Kommentointi on päättynyt
    Näitä luetaan!
    • Juuri nyt
    • Päivä
    • Viikko
    1. 1

      Toimi näin, jos korkojen nousu huolestuttaa: ekonomisti vinkkaa helpon ja toimivan konstin

    2. 2

      Asunto oli liian kylmä: omistaja irrotti patterien termostaatit – näin oikeus kommentoi lämpötilaa

    3. 3

      Koska asuntolainan korot nousevat? Asiantuntija kertoo, miksi velkaisia voi odottaa yllätys

    4. 4

      Metsä, tuuli, listaamattomat yhtiöt – uskaltaako niihin sijoittaa?

    5. 5

      Savolainen kikka selätti sääntö-Suomen: Petteri rakensi maailman kenties pienimmän olutkaupan

    6. 6

      Vasemmistonuoret kerää ilmiantoja epäreiluista pomoista – Jari Sarasvuo tyrmistyi: ”Mustat listat ovat laittomia”

    7. 7

      Suomalaisten velkataakka kasvaa: asuntovelkaa keskimäärin jo yli 98 000 euroa

    8. 8

      Neljä kaistaa takseille, kolme eri yhtiötä, digitaaliset ilmoitustaulut – kartta kertoo, miltä taksiliikenteen vapautuminen Helsinki-Vantaalla näyttää

    9. 9

      Euroministerit vahvistivat: Kreikka pärjää nyt omillaan, Suomelle rahoja takaisin – ”Historian siipien havinaa”

    10. 10

      Kommentti: Helpon rahan tekeminen asunnoilla voi muuttua painajaiseksi

    11. Näytä lisää
    1. 1

      Koska asuntolainan korot nousevat? Asiantuntija kertoo, miksi velkaisia voi odottaa yllätys

    2. 2

      Toimi näin, jos korkojen nousu huolestuttaa: ekonomisti vinkkaa helpon ja toimivan konstin

    3. 3

      Asunto oli liian kylmä: omistaja irrotti patterien termostaatit – näin oikeus kommentoi lämpötilaa

    4. 4

      Metsä, tuuli, listaamattomat yhtiöt – uskaltaako niihin sijoittaa?

    5. 5

      Savolainen kikka selätti sääntö-Suomen: Petteri rakensi maailman kenties pienimmän olutkaupan

    6. 6

      Perinteinen makkara ei ole enää juhannuksen ykkösgrilliherkku - näitä suomalaiset käristävät mieluiten

    7. 7

      Näin paljon kalliimpaa viina on Suomessa kuin muualla Euroopassa

    8. 8

      Suomalaisten velkataakka kasvaa: asuntovelkaa keskimäärin jo yli 98 000 euroa

    9. 9

      Suomi on Euroopan kahdeksanneksi kallein maa

    10. 10

      Nyt niitä saa: kotimainen mansikka ja peruna menevät kuin kuumille kiville – katso hintaesimerkit

    11. Näytä lisää
    1. 1

      Työtön perheenäiti Tuula laski: töitä ei kannata ottaa vastaan – puolen vuoden jälkeen totuus paljastui

    2. 2

      Savolainen kikka selätti sääntö-Suomen: Petteri rakensi maailman kenties pienimmän olutkaupan

    3. 3

      Talon piti olla perusteellisesti remontoitu – vuoden jälkeen ostajalle paljastui alapohjasta todellinen pommi

    4. 4

      3 karua esimerkkiä tulo­loukuista: Perheenäiti saa töitä – käteen lisää vain 150 e/kk

    5. 5

      Vasemmistonuoret kerää ilmiantoja epäreiluista pomoista – Jari Sarasvuo tyrmistyi: ”Mustat listat ovat laittomia”

    6. 6

      Koska asuntolainan korot nousevat? Asiantuntija kertoo, miksi velkaisia voi odottaa yllätys

    7. 7

      Asunto oli liian kylmä: omistaja irrotti patterien termostaatit – näin oikeus kommentoi lämpötilaa

    8. 8

      Laaja lakko uhkaa Helsinki-Vantaan lentokenttää – ”Tiistaina Finnairin täytyy alkaa perua lentoja”

    9. 9

      Jyskille 100 000 euron uhkasakko harhaanjohtavasta mainonnasta

    10. 10

      Berner ehdottaa taksilakiin muutosta – matkailuyrittäjät säikähtivät uutta lupavaatimusta

    11. Näytä lisää