Ravintoloissa olisi töitä, mutta ei tekijöitä – ”Suurin ongelma on matalat palkat ja huonot lisät”

Julkaistu:

Ravintola-alalla on töitä, mutta ei tekijöitä. MaRan mukaan syynä on se, ettei ammattitaitoisia hakijoita ole. Pam puolestaan uskoo, että suurin syy on alan matalissa palkoissa.
Kesäsesonki alkaa olla kuumimmillaan, mutta osa ravintoloista joutuu pyörittämään toimintaansa vajaalla työvoimalla.

Ravintola-alalla on tälläkin hetkellä avoimia työpaikkoja reilusti, ja niiden täyttäminen kestää entistä pidempään.

Viimeksi asian nosti esille Restelin toimitusjohtaja Mikael Backman Taloussanomien jutussa eilen. Restel aikoo palkata yli 300 työntekijää Taco Bell -ketjun palvelukseen.

– Iso haaste on, että Suomesta ei löydy työntekijöitä, Backman sanoi.
Mainos (Teksti jatkuu alla)
Mainos päättyy

Alaa vaivaa siis työnantajien mukaan kova työvoimapula, vaikka samaan aikaan tuhansia ravintola-alan ammattilaisia on työttöminä.

– Ammattitaitoisia hakijoita ei kerta kaikkiaan ole, sanoo Matkailu- ja Ravintolapalvelut Mara ry:n toimitusjohtaja Timo Lappi.

Ravintola-alan työllistymistä pääkaupunkiseudulla ja muissa suurissa kaupungeissa haittaavat kovat asumismenot sekä alan palkkataso, joka aiheutuu Lapin mukaan yritysten heikosta kannattavuudesta.

Heikko kannattavuus taas johtuu muun muassa korkeista henkilöstön sivukuluista ja veroista.

– Muualta Suomesta voisi olla tulijoita, mutta heillä ei ole varaa muuttaa näille vuokramarkkinoille, Lappi sanoo.

Viime vuosi oli suotuisa

Alan kasvu jatkuu myös tänä vuonna ja sen arvioidaan jatkuvan tulevinakin vuosina.

MaRan jäsenilleen viime vuonna tekemän kyselyn mukaan yritykset arvioivat liikevaihdon kasvavan vuoteen 2020 mennessä noin 20 prosenttia. Investointeja tehdään vähintään 0,5 miljardilla eurolla, ja yli 90 prosenttia yrityksistä arvio palkkaavansa lisää työvoimaa vuoteen 2020 mennessä.

Pelkästään ravintola-alan liikevaihto kasvoi 4,7 prosenttia vuonna 2016.

Lappi arvioi, että rekrytointiongelma hankaloittaa kuitenkin alan kehitystä lähivuosina.

Suurin syy sille on työmarkkinoiden kohtaanto-ongelmat, toisin sanoen se, etteivät avoimet paikat ja työnhakijat kohtaa.

– Työnteosta pitää tehdä kotiin jäämistä kannattavampaa, hän sanoo.

Pam: ”Työnantajien tultava vastaan”

Palvelualojen ammattiliitto Pamin sopimusasiantuntija Seija Rouhiainen näkee asian eri lailla kuin MaRan Lappi.

– Suurin ongelma on alan matalat palkat ja huonot lisät. Jos palkat olisivat kilpailukykyiset, työntekijöitä löytyisi aivan varmasti. Työnantajien olisi tultava vastaan.

Rouhiaisen mukaan ravintola-ala on edelleen vetovoimainen, ja nuoret hakeutuvat alalle mielellään.

Ravintola-alan perustutkinnon suorittaminen kestää kolme vuotta. Peruspalkka on aluksi 1 612 euroa kuukaudessa ilman lisiä, anniskeluravintolassa 1 768 euroa kuukaudessa.

– Ei minimipalkalla gourmet-kokkia ravintolan palkkalistoille saa. On tietysti niitäkin ravintoloitsijoita, jotka maksavat yli tesin ohjeen, koska he haluavat panostaa ammattitaitoiseen henkilökuntaan, Rouhiainen sanoo.

Palkkaongelma ei ole uusi

Alalla on paljon osa-aikatyöntekijöitä, jotka työskentelevät ravintola-alalla esimerkiksi opintojensa ohella.

– On eri asia, hankkiiko työntekijä vain lisätienestiä itselleen. Moni ravintolayrittäjä on tehnyt ratkaisun, jossa yritykseen palkataan vain käsipareja purkamaan sesonkien pahinta työvoimapulaa.

– Tämänhetkinen ravintola-alan palkkataso on liian matala ammattilaiselle, joka haluaa elääkin omalla työllään, ainakin pääkaupunkiseudulla. Uusi ilmiö tämä ei ole, Rouhiainen summaa.

Pamin ekonomisti Antti Koskela kirjoitti viime viikolla Pamin Siltasaaren valopäät -blogissa, miksi kasvukeskukseen muuttaminen korkean työttömyyden paikkakunnalta ei välttämättä kannata.

– Lähtemällä saattaa menettää rahaa, Koskela kirjoitti.

Kommentit

    Näytä lisää
    Kommentointi on päättynyt
    Näitä luetaan!
    • Juuri nyt
    • Päivä
    • Viikko
    1. 1

      Vanhus maksoi kotihoidosta 5 700 e/kk – perilliset suuttuivat edunvalvojalle

    2. 2

      Kommentti: Talous pyörii vahvan lääkityksen varassa, kun uuden taantuman uhka painaa jo päälle

    3. 3

      Kotipizzan investoinnit uusiin ketjuihin painoivat tulosta – meksikolaisen ruoan kysyntä ei ole vastannut odotuksia

    4. 4

      Fellow Finance julkisti listaumisantinsa ehdot

    5. 5

      Daimlerin toimitusjohtajaksi nousee ruotsalainen

    6. 6

      Taistelu pikaruoan asiakkaista kiristyy – KFC tulee Suomeen

    7. 7

      Yhdysvaltojen keskuspankin odotetaan kiristävän korkoruuvia jo kolmatta kertaa tänä vuonna

    8. 8

      Kamux laajentaa toimintaansa Ruotsissa

    9. 9

      Vaalimaalle avautuu pian muotikylä – tulossa useita isoja brändejä

    10. 10

      73 ihmistä tapaa torstaina Obaman kasvokkain Helsingissä – näin paljon siitä joutuu maksamaan

    11. Näytä lisää
    1. 1

      Vanhus maksoi kotihoidosta 5 700 e/kk – perilliset suuttuivat edunvalvojalle

    2. 2

      Taistelu pikaruoan asiakkaista kiristyy – KFC tulee Suomeen

    3. 3

      73 ihmistä tapaa torstaina Obaman kasvokkain Helsingissä – näin paljon siitä joutuu maksamaan

    4. 4

      Michael Kors ostaa Versacen – vaihtaa nimensä Capri Holdingiksi

    5. 5

      Kommentti: Talous pyörii vahvan lääkityksen varassa, kun uuden taantuman uhka painaa jo päälle

    6. 6

      Hinnoitteletko asuntosi pieleen? Tässä ovat eri kaupunkien kipurajat

    7. 7

      JHL aloittaa ylityö- ja vuoronvaihtokiellon – "Siitä ei hyvä seuraa, että työntekijöitä halutaan laittaa eriarvoiseen asemaan"

    8. 8

      Pääluottamusmies OP:n yt-neuvotteluista: Tarkoitus ei ole irtisanoa – ”En näe täällä hermostuneita ihmisiä”

    9. 9

      EKP ostanut Nokian ja Stora Enson joukkovelkakirjoja

    10. 10

      Vaalimaalle avautuu pian muotikylä – tulossa useita isoja brändejä

    11. Näytä lisää
    1. 1

      Näillä aloilla on nyt huutava pula työntekijöistä – katso missä sinulle on töitä

    2. 2

      Kerrostaloasukkaat saivat karun kirjeen: tontin vuokra nousee yli 800 % – ”Sitä ei ollut todeksi uskoa”

    3. 3

      Massiivinen kauppakeskus Redi avautuu torstaina – Kuvat: tältä sisällä näyttää vuorokausi ennen avajaisia

    4. 4

      Vanhus maksoi kotihoidosta 5 700 e/kk – perilliset suuttuivat edunvalvojalle

    5. 5

      Viisi vuotta kyläkauppiaina riitti Turusille: ”Viime talvessa oli tarpeeksi kestämistä”

    6. 6

      Varustelekan perustaja: ”Yrittäjille kelpaa vain työntekijä, jolla on yliluonnollinen kyky suoriutua vaikeista tehtävistä”

    7. 7

      Pariskunta luuli kuitanneensa vuokria työsuorituksilla, sitten vuokraisäntä alkoi periä 2 vuoden vuokria

    8. 8

      Näistä osaajista on kova pula ja keskitienestit noin 4 000 e/kk – ”Työpaikoissa, jotka eivät täyty, on jotain erikoista”

    9. 9

      Lopettavan Ajattaren toimitusjohtaja: ”Olen itkenyt yhden Atlantin verran”

    10. 10

      Kommentti: Milloin Suomen entisen pääministerin asema venäläisessä jättipankissa käy kestämättömäksi?

    11. Näytä lisää