Restelin Backman: ”Näin Taco Bell saatiin Suomeen” - Taloussanomat - Ilta-Sanomat

Näin Taco Bell saatiin Suomeen ennen Ruotsia – suomalaisen soitto ei aluksi herättänyt innostusta

Julkaistu: 15.6.2017 16:54

Restel tuo Taco Bellin Suomeen syksyllä. Nyt meksikolaistyyppistä pikaruokaa tarjoavan ketjun lähin ravintola on Hollannissa. Restelin Mikael Backman kertoo, miten Suomi pyyhkäisi Ruotsin ohi.

Restelin toimitusjohtaja Mikael Backman kertoo, että Taco Bellin Suomeen saamisessa on kaksi tekijää. Ensimmäinen on henkilökohtainen:

– Olen asunut melkein 20 vuotta Yhdysvalloissa ja tykkään valtavasti Taco Bellistä, hän sanoo.

Toinen on Suomen suurimman ravintolayhtiön Restelin strategia. Sen mukaan yhtiö panostaa ketjuihin ja tunnettuihin laatubrändeihin. Ihmiset syövät yhä enemmän ulkona ja pikaruoka sopii etenkin nuorten elämäntyyliin.

Taco Bellillä on lähes 7 000 ravintolaa, joista pääosa Yhdysvalloissa ja Kanadassa, vaikka yhtiö toimiikin 24 eri maassa. Euroopassa ravintoloita on 59. Suomea lähin avattiin huhtikuussa Hollannissa.

Restel otti muutama vuosi sitten yhteyttä Taco Bellin pääkonttoriin. Alku oli vähän tahmeaa, eikä yhtiössä ensin erityisesti innostuttu tuntemattoman suomalaisen soitosta. Lopulta kyselyihin vastattiin.

– Meitä pyydettiin Kaliforniaan käymään ja pääsimme kertomaan, että olimme aito firma ja innostuneet tacoista, Backman kertoo.

Pääkonttorissa Restelin liiketoiminta ja taustat tutkittiin tarkasti ja lopulta päädyttiin nostamaan maa muiden ohi. Backman arvioi, että Restelin suuruus painoi, sillä monet Taco Belliä havittelevat ovat pieniä perheyrityksiä tai vastaavia.

– Se oli tosi kiva meille. Olemme tyytyväisiä, että saimme ketjun Suomeen ennen Ruotsia.

Backmannilla ei ole epäilystäkään, etteikö meksikolaista ruokaa tarjoava ketju päätyisi vielä naapuriinkin.

Työntekijöitä on vaikea saada

Ennen Taco Bellin Suomeen tulon julkistamista Restelissä tehtiin vuosi töitä. Tänä aikana on muun muassa solmittu sopimukset, etsitty paikkoja ja koulutettu väkeä.

Restel palkkaa yli 300 uutta työntekijää Taco Bell Suomen ensimmäisenä toimintavuonna ja rekrytointi on meneillään.

– Iso haaste on, että Suomesta ei löydy työntekijöitä, Backman sanoo.

Yhtiössä ei vaadita aiempaa alan osaamista, vaan hänen mukaansa palkattavat koulutetaan eli ”kuka tahansa” voi saada töitä.

Työvoimapula on Backmanin mukaan on vastaava koko alalla.

– Maahanmuuttajat paikkaavat tilannetta, mutta hitaasti. Tarvitsisimme nopeasti porukkaa töihin, hän kertoo.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?