Asiantuntija: Asuntokauppaan tulossa vääjäämätön käänne – ensimerkit ilmassa

– Olen jo yli vuoden päivät pohtinut, että ruokahalu varmasti jossain vaiheessa alkaa hiljentyä, ekonomisti Sami Pakarinen sanoo asuntosijoittajista.

Uusien vuokrasuhteiden määrän kasvu on kuitenkin hidastunut. Rakennusteollisuuden pääekonomistin Sami Pakarisen mukaan se voi olla ensimerkki uudisasuntojen ostoinnon hiipumisesta.

13.6.2017 18:11

Uudet asunnot ovat käyneet alkuvuonna hyvin kaupaksi. Kiinteistönvälitysalan keskusliiton mukaan tammi–toukokuussa erityisen suosittuja ovat olleet uudet kerrostaloasunnot.

Kasvukeskuksissa kuluttajien on ollut vaikea päästä käsiksi pieniin asuntoihin, koska asuntosijoittajat ovat päässeet apajille ensin tai ne ovat ostaneet kokonaisia kerrostaloja jopa niiden ensimmäisenä myyntipäivänä ennen rakentamista. Suosio on ollut kovaa.

– Olen jo yli vuoden päivät pohtinut, että ruokahalu varmasti jossain vaiheessa alkaa hiljentyä, mutta alhainen korkotaso takaa edelleen sen, että yleinen kiinnostus uusiin asuntoihin säilyy, sanoo Rakennusteollisuuden pääekonomisti Sami Pakarinen.

Uusien vuokrasuhteiden määrän kasvu on kuitenkin hidastunut. Pakarisen mukaan se voi olla ensimerkki uudisasuntojen ostoinnon hiipumisesta.

– Koko maassa uusien vuokrasuhteiden määrä kasvoi viime vuonna vain 1,4 prosenttia, kun taas vanhat vuokrasuhteet nousivat 2,5 prosentin vauhtia, Pakarinen sanoo.

Se päivä lähenee vääjäämättä, jolloin myös asuntorahastojen kysyntä alkaa hiipua, Pakarinen arvioi. Jossakin vaiheessa asunnot eivät välttämättä enää mene vuokralle odotetulla tavalla tai toivottuun hintaan. Silloin sijoittajat alkavat ohjata rahojaan muualle.

– Siitä kannattaa olla uteliaana ja osin myös huolissaan, koska rahastot ovat uudisasuntotuotannon kannalta niin merkittävässä roolissa. Jos suuria heilahduksia tapahtuu siihen suuntaan, että rahastot eivät enää käynnistä uusia hankkeita, sillä on isoja vaikutuksia koko uudisasuntotuotannon määrään.

Uusia kerrostalotyömaita aloitetaan Suomessa edelleen yhä enemmän. Siksi myös uusien asuntojen tarjonta lisääntyy vielä ainakin syksyyn 2018 saakka.

Kaksi kolmannesta menee vuokralle

Pakarinen arvioi, että tätä nykyä kolmasosa koko maan kerrostalotuotannosta myydään kuluttajien omistusasunnoiksi. Toinen kolmannes on valtion tukemaa Ara-vuokra-asuntotuotantoa. Sijoitusrahastot puolestaan kahmivat kokonaisuudesta yhden kolmanneksen, osittain kuluttajamyynnin kautta. Arvio perustuu Rakennusteollisuuden jäsenilleen teettämään kyselyyn.

– Joka kolmas kerrostaloasunto rakennetaan siis nykyisin omistusasunnoksi ja kaksi kolmannesta vuokra-asunnoksi. Siinä mielessä vuokra-asuntojen tuotanto on ollut varsin suurta, Pakarinen sanoo.

Rakennusteollisuus on arvioinut, että uusia kerrostaloasuntoja valmistuu tänä vuonna lähes 27 000. Niistä vuokralle menisi siis noin 18 000 asuntoa.

Kiinteistönvälitysalan keskusliiton toimitusjohtajan Jukka Malilan mukaan sijoittajien kiinnostus uudisasuntoihin näyttää jatkuvan lähiaikoina. Sitä pitäisi yllä se, että yhteiskunnallinen tilanne pysyisi hyvänä ja yleinen myönteinen vire jatkuisi.

– Asuntosijoittaminen koetaan yhdeksi järkevimmistä sijoitusvaihtoehdoista, Malila sanoo.

Uudisasuntoihin kohdistuvaa kiinnostusta pitävät yllä muun muassa jatkuva kaupungistuminen, liikennejärjestelmien ja infrastruktuurin kehittäminen sekä kohtuullinen asuntorahoituksen hinta ja korkotaso, Malila listaa. Sitä lisäisivät myös työllisyystilanteen paraneminen ja se, että uusiin sijoitusasuntoihin riittäisi maksukykyisiä asukkaita.

Suomi olisi vaikeuksissa ilman sijoittajien panosta

Asuntosijoittajien aktiivisuus on ollut taantuman aikana suomalaisten onni, Rakennusteollisuuden Sami Pakarinen muistuttaa.

– Kun taloudessa meni monta vuotta huonosti, sijoittajat käytännössä pyörittivät asuntotuotantoa ja hankkeita saatiin käyntiin. Jos rahastot eivät olisi olleet aktiivisia, asuntotuotanto olisi laahannut pahasti ja meillä olisi käsissämme hyvin paljon ongelmia.

Toki tavallista uutta omistusasuntoa etsivää kuluttajaa mahdollinen asuntosijoittajien kiinnostuksen väheneminen voisi auttaa. Uusiin omistusasuntoihin pääsisi nykyistä helpommin käsiksi.

– Se on myönteistä, että uusien asuntojen kuluttajakysyntäkin on lisääntynyt. En kuitenkaan usko, että kuluttajat pystyvät kompensoimaan ihan kaikkea, Pakarinen arvioi.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?