Kommentti: Suomessa on virallisesti 280000 työtöntä – miksi tukia saa 390000?

Virallisella työttömyysasteella on vähän tekemistä työttömien todellisen määrän kanssa. Se on lähes puoli miljoonaa, Taloussanomien toimittaja Teemu Muhonen kirjoittaa.

8.6.2017 16:15

Ekonomistit huolestuivat, kun Tilastokeskus kertoi työttömyysasteen nousseen huhtikuussa 10,2 prosenttiin. Työttömänä oli 279 000 suomalaista, kun vuotta aiemmin luku oli 264 000.

Noususta huolimatta virallisia työttömiä on yhä reippaasti vähemmän kuin työttömyystukien saajia.

Ansiosidonnaista päivärahaa, peruspäivärahaa tai työmarkkinatukea sai Kelan mukaan huhtikuussa 390 000 henkeä.

Kuilu luvuissa voi kuulostaa oudolta: eikö työttömyystukia pitäisi myöntää nimenomaan työttömille?

Eron selittää se, että virallinen työtön ei ole kuka tahansa tukia saava henkilö vailla töitä.

Määritelmän täyttääkseen hänen on myös täytynyt kertoa Tilastokeskuksen haastattelussa, ettei ole hakenut töitä edellisen kuukauden aikana tai ole ylipäätään kykenevä tai valmis menemään töihin.

Periaatteessa luvut ovat silti ristiriitaisia, sillä lain mukaan työttömyystuen saamisen ehtona on kokopäiväisen työn hakeminen.

Työn hakemista ei ole tähän saakka määritelty tai valvottu tiukasti, mutta siihen saattaa pian tulla muutos.

Jopa 100 000 uutta työtöntä yhdessä yössä

Hallitus kertoi huhtikuussa aikovansa velvoittaa työttömät hakemaan vähintään yhtä työpaikkaa viikossa. Polemiikkia herättänyt esitys on nyt lausuntokierroksella.

Jos se toteutetaan, tilastoihin saattaa yhdessä yössä pelmahtaa jopa 100 000 työtöntä lisää, laskee Tilastokeskuksen yliaktuaari Liisa Larja blogikirjoituksessaan.

”Uudet työttömät” ovat suureksi osaksi nykyisiä niin sanottuja piilotyöttömiä, jotka saavat työttömyystukia mutta eivät kertomansa mukaan aktiivisesti hae töitä.

Kun he joutuisivat tukia saadakseen alkaa joukolla lähettämään hakemuksia, piilotyöttömyys muuttuisi Larjan mukaan vauhdilla viralliseksi työttömyydeksi:

– Simuloituna vuoden 2014 luvuilla tämä tarkoittaisi, että työttömyysaste olisi pompannut 8,7 prosentista 12,7 prosenttiin. Tällä voisi saada jo ihan kansainvälistä huomiota.

Onko työttömyysasteen tuijottamisessa järkeä?

Tilastokeskuksen virallinen työttömyysaste ja työttömyysluvut eivät ole paras lähde, jos haluaa tietoa työttömien määrästä.

Kansainvälisesti sovittuihin käytäntöihin perustuvat tilastot soveltuvat paremmin kuvaamaan työmarkkinoiden tilannetta.

Kansantalouden ja suomalaisten elämäntilanteen kannalta merkityksellistä on se, kuinka moni elää työttömyystukien varassa.

Sekään ei kerro työttömien määrää tarkasti. Huhtikuussa 390 000:sta työttömyysetuuden saajasta 30 000 sai soviteltua päivärahaa eli teki osa-aikatöitä.

Toisaalta kaikki työttömät eivät joka kuukausi saa tukia karenssien vuoksi.

Suomessa on lähes puoli miljoonaa työtöntä

Kenties parhaan kuvan työttömyydestä saa laskemalla työ- ja elinkeinoministeriön työnvälitystilastosta yhteen te-toimistojen työttömät työnhakijat ja niin sanottuihin työllistymistä edistäviin palveluihin osallistuneet.

Kun tästä niin sanotusta laajasta työttömyydestä vähentää palkkatuella työllistetyt, Suomessa voi katsoa olleen huhtikuun lopussa lähes 410 000 työtöntä.

Todellisuudessa luku on vieläkin suurempi, sillä kaikki työelämästä pysyvästi pudonneet työikäiset eivät näy missään työttömyystilastoissa.

Evan helmikuussa julkaiseman raportin mukaan pelkästään 24–54-vuotiaita ”kadonneita” miehiä on 50 000.

Suomessa voi siis varovasti arvioida olevan lähes puoli miljoonaa työtöntä.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?