Nordean pääekonomisti: ”Paremmin ei voi mennä, nyt olisi aika nauttia” - Taloussanomat - Ilta-Sanomat

Nordean pääekonomisti: ”Paremmin ei voi mennä, nyt olisi aika nauttia”

Nordean pääekonomisti Aki Kangasharju vihjaa, että Nordea nostaa Suomen talousennusteita selvästi.

Aki Kangasharju ennakoi nousukauden jatkuvan ainakin kuluvan vuosikymmenen loppuun.

6.6.2017 14:07

Maailmantalouden merkit ovat tällä hetkellä myönteiset, arvioi Nordean pääekonomisti Aki Kangasharju. Hän ennakoi nousukauden jatkuvan ainakin kuluvan vuosikymmenen loppuun.

– Paremmin ei voi mennä, nyt olisi aika nauttia. Talous kasvaa joka rintamalla, optimistinen Kangasharju totesi Nordea Marketsin tilaisuudessa.

Talous elpyy myös Suomessa, kun ulkomaankauppa kasvaa pitkästä aikaa selvästi. Tämä heijastuu Suomen vientilukuihin. Samaan aikaan tukea saadaan maltillisesta palkkalinjasta.

– Juuri nyt näyttää todella hyvältä. Tästä on Suomenkin hyvä yrittää parantaa menoaan.

Talouden tilan mittarit, kuten ostopäällikköindeksit ovat parantuneet eri puolilla maailmaa. Tämä koskee myös maailman talousvetureita Kiinaa ja Yhdysvaltoja.

– Nousu on ollut Kiina-vetoista, kun Kiina on elvyttänyt kovasti. Kiinassa on mennyt jopa niin hyvin, että maa on jo alkanut kiristää talouspolitiikkaansa.

Kangasharjun mukaan Kiinan kasvu näyttää jatkuvan. Sama koskee Yhdysvaltoja. Kangasharjun mukaan kyse ei ole Yhdysvaltain presidentin aiheuttamasta kasvupiikistä vaan kestävämmästä noususuhdanteesta.

Riskit, kuten Trumpin protektionismi, Kiinan raskas velkaantuminen taikka Eurooppaa uhkaava populistien esiinmarssi näyttävät ainakin toistaiseksi jäävän vain riskeiksi. Tämä näkyy myös rahoitusmarkkinoilla, missä hermostuneisuus on ”ennätysmäisen pientä”.

Myönteisyys heijastuu yritysten toimintaan. Yhdysvalloissa yritykset näyttävät tekevän alkuvuoden kakistelun jälkeen hyvää tulosta, vaikka vielä viime vuonna tunnelmat olivat synkemmät, kun ennakoitiin uutta taantumaa.

– Myös ennakkotiedot siitä, miten pörssiyritysten tulokset kehittyvät tästä eteenpäin, näyttävät oikein hyviltä, Kangasharju sanoi.

Nordea julkistaa maanantaina Suomea koskevan talousennusteensa. Kangasharju vihjaa, että ennustelukuja tullaan nostamaan selvästi.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?