Pullovesien kulutus kasvaa – vaikka parempaa tavaraa saa suoraan hanasta - Taloussanomat - Ilta-Sanomat

Pullovettä kuluu myös hyvän hanaveden Suomessa – ”On hyvä kysymys, miksi sitä ostetaan”

Erilaisten pullotettujen vesien suosio kasvaa. THL:stä huomautetaan, että hiilihapoton pullotettu vesi on tutkimuksen mukaan selvästi huonolaatuisempaa kuin hanavesi.

5.6.2017 15:32

Lähdevedeksi nimetyn pakatun veden on lain mukaan oltava lähteestä peräisin. Tästä syystä Suomessa toimivat panimot ja muut pakattua lähdevettä myyvät yritykset pullottavat vettä esimerkiksi Karijoella Etelä-Pohjanmaalla sijaitsevalta lähdevesialueelta.

Panimoliiton ja kulutuskäyttäytymistä tutkivan Nielsenin tietojen perusteella Suomessa ostetaan vuosittain tällaisia, usein muovipulloihin pakattuja hiilihapottomia vesiä useampi miljoona litraa vuodessa.

Panimoliitosta kerrotaan, että Euroopan virvoitusjuomajärjestön Unesdan arvion mukaan Suomen koko vesimarkkinan suuruus on noin 100 miljoonaa litraa vuodessa.

Liiton mukaan Suomeen tuodaan erilaisia pakattuja vesiä noin 20 miljoonaa litraa vuosittain. Liiton jäsenyritysten valmistamia kivennäisvesiä myytiin viime vuonna yhteensä reilut 70 miljoonaa litraa, mikä on noin viisi miljoonaa litraa enemmän kuin vuonna 2015. Määrään lukeutuvat sekä hiilihapolliset että hiilihapottomat pakatut vedet.

– Eniten kulutetaan hiilihapollisia vesiä, Panimoliiton viestintäpäällikkö Outi Heikkinen selventää.

Panimoliitolla ei ole tietoa siitä, mikä lähdevesien ja muiden hiilihapottomien vesien osuus koko vesimarkkinoiden koosta on.

Myös kulutuskäyttäytymistä tutkivan Nielsenin mukaan kotitalouksiin ostetaan enemmän hiilihapollisia vesiä. Hiilihapottomien vesien osuus kotitalouksien viime vuonna tekemistä kaikista vesiostoista on Nielsenin mukaan alle 10 prosenttia.

”Hanavesi on selkeästi parempaa”

Terveyden ja hyvinvoinnin laitoksen (THL) mukaan pakatun veden juomiselle ei ole mitään terveydellistä perustetta. THL:n vuodelta 2008 peräisin olevan tutkimuksen mukaan hiilihapottomien pullovesien mikrobipitoisuudet ovat hanavettä moninkertaisesti suuremmat.

– Päähuomio tutkimuksessa oli, että hanavesi on selkeästi parempaa kuin pullovesi. Vesi ikääntyy kaupan hyllyllä ja vähitellen mikrobit alkavat kasvaa pullovedessä. Se on väistämätön ilmiö, sanoo johtava tutkija Ilkka Miettinen Terveyden ja hyvinvoinnin laitokselta.

Miettinen sanoo, että terveydellistä haittaa pullovesiin syntyneistä mikrobeista ei ole.

– Käytännössä ne kuitenkin ovat pullotettua pohjavettä. On hyvä kysymys, miksi sitä ostetaan, kun samaa tavaraa saa suoraan hanasta.

Miettinen huomauttaa, että Suomessakin on koettu tilanteita, joissa pullotettu vesi on ollut korvaamatonta.

– Kuten esimerkiksi Äänekosken vesikriisi viime vuodelta ja Nokian vesikriisi vuonna 2007 ovat osoittaneet, voi tulla erityistilanne, jolloin pullovedet nousevat arvoon arvaamattomaan.

– Lähtökohtaisesti Suomessa kuitenkin hanavesi on sama kuin juomavesi. Kun mennään Etelä-Eurooppaan ja muihin maanosiin, se ei enää ole itsestäänselvyys, Miettinen lisää.

Janoiselle hän antaa helpon ja taloudellisen vinkin.

– Tokihan hanavettä voi ottaa pulloon ja juoda siitä. Kunhan muistaa välillä pestä tai vaihtaa pullon.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?