Uusi tutkimus kumoaa aiemmat: Huoli asumistukien valumisesta vuokriin on liioiteltu - Taloussanomat - Ilta-Sanomat

Uusi tutkimus kumoaa aiemmat: Huoli asumistukien valumisesta vuokriin on liioiteltu

Vuokrat eivät ole korkeampia niissä asunnoissa, joihin asumistukea maksetaan muita avokätisemmin, Valtion taloudellisen tutkimuskeskuksen (VATT) tutkimuksesta ilmenee. Tulos on ristiriidassa aiempien tutkimusten kanssa.

31.5.2017 1:00

VATT:n tutkijoiden Essi Eerolan ja Teemu Lyytikäisen mukaan tietyille ryhmille maksettava, muita runsaampi asumistuki ei valu vuokranantajille vaan kohdentuu tuensaajille, niin kuin on tarkoituskin. Kotitalouden saama asumistuki riippuu muun muassa tuloista ja perhekoosta.

– Julkisessa keskustelussa toistuu oletus asumistuen valumisesta suurelta osin vuokriin, mutta tulostemme perusteella tämä huoli on liioiteltu, Eerola sanoo tiedotteessa.

Aiemmissa suomalaistutkimuksissa on päädytty siihen, että asumistukien erot vaikuttavat vuokriin voimakkaasti.

Tutkimus keskittyi pieniin yksityisiin vuokra-asuntoihin isoissa kaupungeissa. Sen pohjana oli Kelan tiedot asumistuen saajista vuosina 2008–2013.

Tuolloin yleinen asumistuki riippui vielä portaittain asunnon pinta-alasta. Esimerkiksi 30-neliöisen asunnon asumistuki neliötä kohden oli suurempi kuin 31-neliöisen.

Tulosten yleistämisessä pitää olla tarkkana, tutkijat huomauttavat. Tutkimuksesta ei voi päätellä mitään siitä, nostaa asumistukijärjestelmä sinänsä yleistä vuokratasoa.

Artikkeliin liittyviä aiheita

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?