Erikoiset työttömyysluvut hämmentävät – ”Tämä on tyypillinen ilmiö, kun talous piristyy”

Työttömyys- ja työllisyysasteiden samanaikainen kasvu kertoo piilotyöttömien aktivoitumisesta ja luottamuksen lisääntymisestä kansantalouteen, ekonomistit arvioivat.

Työttömyys- ja työllisyysasteen samanaikainen kasvu kertoo, että työnhakijoiden määrä on lisääntynyt työvoiman ulkopuolelta, ekonomistit arvioivat.

24.5.2017 13:24

Tilastokeskuksen tänään julkistaman työvoimatutkimuksen mukaan työttömiä oli huhtikuussa 15 000 enemmän kuin vuotta aiemmin ja työttömyysaste nousi 10,2 prosenttiin viime vuoden 9,8 prosentista.

Tilaston luvut ovat kuitenkin ekonomistien mukaan ensivaikutelmasta huolimatta hyviä uutisia, sillä Tilastokeskus laskee työvoimatutkimuksen yhteydessä työttömäksi ainoastaan aktiiviset työnhakijat ja saman tutkimuksen mukaan työllisten määrä nousi 21 000 työntekijällä viime vuodesta.

Nordean entisen pääekonomistin ja nykyään konsulttina työskentelevän Roger Wessmanin mukaan lukujen samanaikainen kasvu kertoo, että työnhakijoiden määrä on lisääntynyt työvoiman ulkopuolelta.

– Trendi on ollut viime kuukausina se, että työllisyys ja työttömyys ovat kasvaneet samaan aikaan, jos katsoo Tilastokeskuksen lukuja. Jos taas katsoo työ- ja elinkeinoministeriön lukuja, niin työttömyys on ollut selkeässä laskussa eli kortistossa on vähemmän työttömiä, Wessman sanoo.

– Ainoa looginen selitys, mikä saa näitä lukuja menemään yhteen on se, että osa sellaisista ihmisistä, jotka ovat olleet työvoiman ulkopuolella ovat nyt siirtyneet aktiivisesti hakemaan töitä ja osa heistä on saanutkin töitä.

Myös Danske Bankin pääekonomisti Pasi Kuoppamäki tulkitsee tämänaamuisen tilaston merkitsevän piilotyöttömien siirtyneen hakemaan töitä.

– Sellaisetkin ihmiset, jotka olivat vielä viime vuonna passivoituneita työnhakijoita, piilotyöttömiä, ovat palanneet aktiivisiksi työnhakijoiksi. He ovat ihmisiä, jotka ovat ehkä pettyneet työnhaussa tai eivät ole nähneet sitä järkeväksi, eivätkä ole sen vuoksi hakeneet töitä.

– Entistä useampi on lähtenyt hakemaan töitä ja sitä kautta työttömien määrä on noussut, mutta voisi sanoa että se on noussut positiivisella tavalla. Ihmiset ovat aktiivisemmin liikkeellä ja hakevat nyt töitä toisin kuin aiemmin, Kuoppamäki kertoo.

Työvoiman ulkopuolella olevia olikin työvoimatutkimuksen perusteella 35 000 edellisvuotta vähemmän.

Kumpikin ekonomisti viittaa työ- ja elinkeinoministeriön lukuihin puhuessaan siitä, miten Tilastokeskuksen luvut eivät kerro koko tarinaa.

– Todellisuudessa työttömien määrä on laskenut. Se näkyy ministeriön luvuissa. Tilastokeskus mittaa aktiivisesti töitä hakevien työttömien määrää ja heidän määränsä on kasvanut. Kaiken kaikkiaan luvut vaikuttavat erittäin hyviltä uutisilta. On enemmän ihmisiä, jotka ovat töissä, on vähemmän ihmisiä vailla töitä ja on enemmän ihmisiä, jotka hakevat töitä, Wessman selkeyttää.

Työttömyys- ja työllisyysasteet kertovat elpymisestä

Wessmanin mukaan viimeaikaisista talouden tunnusluvuista on nähtävissä selvästi, miten maan talous on elpymässä.

– Kaikki luvut kertovat, että Suomen talous on kääntynyt nousuun. Työllisyyskasvun piristyminen on luontainen seuraus talouskasvusta. Myös kaikki muut taloudesta kielivät luvut kertovat samasta asiasta. Talous on kasvussa eikä ole mitään merkkejä, että tämä olisi vain tilapäinen käänne.

– Tämä on tyypillinen ilmiö, kun talous piristyy. Työpaikkoja on enemmän tarjolla, työtä on saatavilla, joten työvoimakin kasvaa. Työttömät, jotka ovat menettäneet toivonsa eivätkä ole edes viitsineet hakea töitä, koska ovat nähneet, ettei työtä ole saatavilla, ovat nyt palanneet työmarkkinoille ja näkevät toivoa, Wessman kertoo.

– Työllisyyden kasvu on osa positiivista kierrettä, kun työllisyys kasvaa se kasvattaa samalla kotitalouksien ostovoimaa ja ylläpitää luottamusta tulevaisuuteen, jotka kumpikin tukevat kulutusta ja asuntojen kysyntää sekä näin talouskasvua, hän jatkaa.

Kuoppamäkikin näkee tilaston hyvänä merkkinä Suomen talouden kannalta, mutta on hieman Wessmania varautuneempi.

– Tämä on lupaava merkki, että työmarkkinat seuraavat talouskasvua. Olemme päässeet tilanteeseen, jossa yritykset palkkaavat lisää työvoimaa, mutta aika varovaista työllisyyden paraneminen on kuitenkin vielä ollut, hän arvioi.

Työvoimatutkimus on jatkoa kevään mittaan julkaistujen luottamusta herättävien tunnuslukujen joukolla, jotka viestivät talouden olevan kasvussa, vaikka kasvunvaraa vielä onkin vuoden 2008 huippuihin.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?