SK: Kanadalainen kaivosyhtiö jätti miljoonalaskun suomalaisille veronmaksajille – ”Jättivät sotkun meidän hoidettavaksi”

Ympäristöministeriön kansliapäällikkö Hannele Pokka sanoo Suomen Kuvalehdessä, että kanadalainen kaivosyhtiö jätti sotkunsa suomalaisten hoidettavaksi.

Hituran kaivosta johtanut Jukka Nieminen rikastushiekka-altaalla vuonna 2014.

Konkurssiin ajautuneen Hituran kaivoksen sulkeminen ja ympäristövahinkojen estäminen maksaa miljoonia euroja verovaroja, Suomen Kuvalehti (SK) uutisoi.

Hallituksen toukokuun lisätalousarviossa ympäristöministeriölle ehdotetaan viittä miljoonaa euroa ympäristövahinkojen torjuntaan Belvedere Miningin konkurssin ”aiheuttamasta ympäristön pilaantumisuhasta”, hallitus tiedotti.

Nivalassa nikkeliä louhinut kaivosyhtiö Belvedere Mining hakeutui konkurssiin vuonna 2015. Suomen yhtiö on osa kanadalaista kaivoskonserni Belvedere Resourcesia, joka on listattu Toronton pörssiin.

1970-luvulla käynnistyneeseen Nivalan Hituraan Belvedere tuli vuonna 2007, kun Outokumpu myi kaivoksen kanadalaisille. Belvedere-yhtymä osti Ylen mukaan liiketoiminnan ja oikeudet Haapajärven Kopsan kultavaltaukseen yhdellä eurolla.

SK:n haastatteleman ympäristöministeriön kansliapäällikön Hannele Pokan mukaan kaivoksella on avoaltaita, ja koko alue on heikohkossa kunnossa. Pokan mukaan kanadalaiset pesivät kätensä kaivoksesta ja ”jättivät sotkun meidän hoidettavaksi.”

Lehden mukaan ympäristövahinkojen torjumiseen on jo käytetty valtion kassasta noin 200 000 euroa ja riski on, että viisi miljoonaa ei edes riitä.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?