Hallitus perusti uuden yhtiön: Nämä rahat eivät välttämättä palaa ”budjetin tilkkeiksi” - Taloussanomat - Ilta-Sanomat

100 miljoonaa euroa ministerin peukalon alla – hallituksen uuden yhtiön valta ”vähän pelottaa”

Elinkeinoministeri Mika Lintilä (kesk) vastaa valtion omistajaohjauksesta.

Julkaistu: 12.5.2017 13:50

Uusi kehitysyhtiö Vake mahdollistaa valtion rahojen uudenlaisen käytön. Lakimies on huolissaan hallituksen lisääntyneestä vallasta.

Pääministeri Juha Sipilän (kesk) hallituksen perustama valtion kehitysyhtiö Vake mullistaa Suomen valtio-omisteisten yhtiöiden myynnin. Se luo hallitukselle rahavirran, jonka käytöstä se voi päättää kysymättä eduskunnalta.

Vake on jo myynyt yhden yhtiön, ja kevään aikana Vakeen siirretään kahdeksan muutakin valtio-omisteista yhtiötä, jotka saatetaan jossain vaiheessa myydä.

Vakeen ollaan siirtämässä kevään aikana valtion omistamat Altia, Kemijoki, Nordic Morning ja Raskone sekä osaomistukset Arctivasta, Nesteestä, Posti Groupista ja Vaposta.

Tällä hetkellä Vakella on lähes 100 miljoonaa euroa rahaa Ekokemin myynnistä.

Valtion omistajaohjauksesta vastaavan elinkeinoministerin Mika Lintilän (kesk) mukaan kaikkia Vaken yhtiöitä ei välttämättä myydä, mutta se mahdollisuus on.

– Vakea tullaan käyttämään perustehtävien mukaisesti eli uuden yritystoiminnan synnyttämiseen. Tietysti yhtiön salkuissa olevien yhtiöiden pääomarakenteen vahvistamiseen ja yritysjärjestelyihin. Tämä on se käsityökalu, joka minulla on tässä käytössä, Lintilä kertoo Ilta-Sanomille.

Vuoden 2016 lopulla perustettuun Vakeen on siirretty Ekokem, joka myytiin viime vuonna Fotumille. Kaupasta saatiin Vakeen ”lähes 100 miljoonaa euroa” rahaa, kertoo Valtioneuvoston kanslian omistajaohjausosaston osastopäällikkö Eero Heliövaara Ilta-Sanomille.

– Jos lähdetään vaikka tästä, että Ekokem myytiin, saatiin siitä 94 miljoonaa kulujen jälkeen tänne. Nyt on mahdollista miettiä, että se ei palautunutkaan valtiolle suoraan eli budjettiin tilkkeeksi, vaan se jäi Vakeen odottamaan päätöstä, että voisiko sille rahalle tehdä jotain uutta, Heliövaara kertoo.

Ekokem on jo siirretty valtion kehitysyhtiöön. Kaupasta yhtiöön saatiin ”lähes sata miljoonaa euroa”.

Vaken perustamista hallituksen piti yhdessä eduskunnan kanssa päättää valtionyhtiöiden myynnistä tulevien rahojen käytöstä.

– Nythän tässä kehysriihen puolivälitarkastelussa tavallaan päätettiin, että 90 miljoonaa näistä (Ekokemin myynnistä tulleista) rahoista suunnataan digi-sote-yhtiön kehittämiseen. Toinen päätös olisi voinut olla, että se raha olisi palautettu valtiolle osinkona ja valtio olisi saanut ne rahat, Heliövaara kertoo.

Hänen mukaansa uusi järjestelmä helpottaa hallituksen päätöksentekoa. Nyt on mahdollista pohtia, voidaanko yhtiöiden myynnistä koituvat rahat korvamerkitä uusiin investointeihin.

Ministeri Lintilä kertoo, että Vakeen kertyviä yhtiöiden myynnistä tulevia rahoja voidaan käyttää tulevaisuudessa esimerkiksi ”merkittäviin infra- ynnä muihin toimiin, pääomarakenteen vahvistamiseen ja johonkin yritysjärjestelyjen toteuttamiseen”.

– Kaikki omistusosuudet, jotka siirretään, ovat meidän määritelmän mukaan finanssivarallisuutta. Niihin ei sisälly strategista intressiä. Ne ovat muutenkin jo sellaisia osakkeita, joista valtion on jonain päivänä perusteltua jopa luopua. Se on sen kehitysyhtiön ideakin, että ei tällaisia pysyviä pitkäjänteisiä omistuksia ole tarkoitus laittaa (Vakeen), Heliövaara kertoo.

Muiden muassa Posti Groupia ollaan siirtämässä valtion kehitysyhtiö Vakeen.

Lakimies pitää hallituksen vallan kasvamista ongelmallisena

Vaken toimintaohjeessa kerrotaan, että ”valtion talousarviotalouden piiriin tuloutettavista osinko- ja myyntituotoista sekä kehitysyhtiölle uuteen sijoitustoimintaan jäävästä osuudesta päätetään aina tapauskohtaisesti vuosittaisessa valtion talousarviossa”.

Oppositiopuolueet ovat arvostelleet Vaken suunniteltua toimintaa ja hallituksen päätöksiä myydä valtion omistuksia.

Sdp:läinen lakimies Valtteri Aaltonen pitää Vaken toiminnassa ongelmallisena hallituspuolueiden vallan kasvamista.

– Siinä vähän pelottaa, että jos Vake on täysin hallituksen ohjauksessa ilman eduskunnan kontrollia, niin kulloisenkin hallituksen puoluepoliittisen intressit voivat ajaa yli sen, mikä olisi koko Suomen kannalta tehokkainta, Aaltonen sanoo Ilta-Sanomille.

Hän muistuttaa, että jokaisella puolueella on omat ”kytköksensä”.

– Keskustalla on aluepolitiikka, kokoomuksella asemansa vakiinnuttanut vanha bisnes, demareilla ay-liike.

Aaltosen mielestä Vaken päätöksentekoa olisi hyvä siirtää kauemmas maan hallituksen suorasta ohjauksesta. Vaken johdossa on tällä hetkellä kolme virkamiestä.

– Esimerkiksi ammattilaisista ja ulkopuolisista asiantuntijoista kootun hallituksen ja parlamentaarisesti vahvistettujen toimintaohjeiden tai hallintoneuvoston yhdistelmä voisi olla ratkaisu, hän kertoo,

Teollisuuden palkansaajat TP julkaisi torstaina kannanoton, jossa todettiin, että Vake vaarantaa valtionyhtiöiden pitkäjänteisen kehittämisen.

– Valtion omistusten siirtäminen valtion kehitysyhtiö Vakeen sekä hämärtää yhtiöiden päätöksenteon että vaarantaa yhtiöiden pitkäjänteisen kehittämisen. TP:n jäsenkunnassa on kasvava huoli siitä, mitä yhtiöille on tapahtumassa omistajuuden ja johtajuuden osalta, TP kertoi.

TP:n mielestä valtion omistajapolitiikan on tuettava kansantalouden kasvua ja työllisyyttä sekä parannettava teollisuuden viennin edellytyksiä. Valtion omistamissa yhtiöissä olevaa osaamista ja innovaatioita ei pidä myydä sijoittajille ”lyhytnäköisen voitontavoittelun nimissä”, TP totesi.

Heliövaara ei ole TP:n kanssa samaa mieltä.

– Näiden yhtiöiden pitkäjänteinen kehittäminen ei ole riippuvainen siitä kuka ne omistaa, hän kommentoi.

Ministeri Lintilä kommentoi kannanottoa tuoreeltaan torstaina todeten, että valtion pitää olla pitkäjänteinen ja strateginen omistaja.

Lintilä korostaa, että hän ei yksin päätä Vaken asioista, vaan merkittävistä kysymyksistä päättää hallitus yhdessä.

Vakeen ollaan siirtämässä kevään aikana osakkeita kahdeksasta yhtiöstä: Altia, Arctiva (49,9 %), Kemijoki, Neste (16,7%), Nordic Morning, Posti Group (49,9 %), Raskone ja Vapo (16,7).

Tällä hetkellä Vakella on lähes 100 miljoonaa euroa rahaa Ekokemin myynnistä.

Tämän vajaa 100 miljoonaa euron käytöstä päättää valtioneuvosto, johon kuuluu kaikki ministeriöt. Käytännössä asian päättää hallitus.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?