Suomen Pankki: Velkaa kasautuu osalle kotitalouksista – riski kasvaa - Taloussanomat - Ilta-Sanomat

Suomen Pankki: Velkaa kasautuu osalle kotitalouksista – riski kasvaa

Kotitalouksien velkaantuneisuus on lisännyt vakausriskejä, mutta häiriöiden todennäköisyys on yhä pieni.

10.5.2017 11:20

Kotitalouksien kasvanut velkaantuneisuus ja pankkijärjestelmän rakennemuutos ovat tehneet Suomen rahoitusjärjestelmästä aiempaa haavoittuvaisemman, arvioi Suomen Pankki (SP) tänään Euro & talous -julkaisun tiedotustilaisuudesta annetun tiedotteen mukaan.

Varsinkin osalle kotitalouksista kasautuva velkaantuneisuus on riski rahoitusjärjestelmän vakauden kannalta, arvioi Suomen Pankki.

SP:n mukaan vakavien häiriöiden todennäköisyys lähiaikoina on kuitenkin pieni talous- ja luottosuhdanteissa ja Suomen rahoitusjärjestelmä toiminut tähän asti luotettavasti.

SP arvioi, että luotonantoon liittyvät vakausriskit ovat lisääntyneet, kun Suomen talouskasvu on viime aikoina nopeutunut. Velkaa on alkanut kasautua joillekin kotitalouksille.

– Kohtuulliset laina-ajat ja lainojen lyhentäminen hillitsevät kotitalouksien velkaantumista, ja niistä on hyvä pitää kiinni myös jatkossa, sanoo SP:n johtokunnan jäsen Marja Nykänen tiedotteessa.

SP:n mukaan on tärkeää kehittää edelleen makrovakausvälineistöä, jolla turvattaisiin Suomen rahoitusjärjestelmän vakautta, ehkäistäisiin ylivelkaantumista ja varmistettaisiin kotitalouksien velanhoitokykyä.

Rahoitusalan valvonnassa pitää SP:n mukaan ottaa huomioon myös digitalisaatio ja alan uudet toimijat sekä palvelut kuluttajille.

– Maksaminen helpottuu ja maksutapahtuma häviää taustalle. Oman talouden hallinnassa talouslukutaito korostuu entistä enemmän, Nykänen sanoo.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?