Esitysluonnos julki: Yksi työhakemus viikossa tai työtön menettää korvaukset - Taloussanomat - Ilta-Sanomat

Esitysluonnos julki: Yksi työhakemus viikossa tai työtön menettää korvaukset

Passiivisuus johtaisi työttömyyskorvauksen menetykseen.

5.5.2017 13:00

Työttömien pitää olla itse nykyistä aktiivisempia työnhaussa, jotta he eivät menettäisi työttömyysturvaansa, mikäli hallituksen suunnitelmat toteutuvat.

Hallitus julkisti tänään esitysluonnoksen, jonka mukaan työttömiltä aletaan vaatia keskimäärin yhtä työhakemusta viikossa. Työnhakua valvottaisiin 12 viikon välein.

Haettavat paikat voivat olla joko työntekijälle tarjottuja tai hänen itsensä etsimiä, ja työnhakijan pitäisi itse ilmoittaa hakemistaan paikoista säännöllisesti verkkopalvelun kautta. Työtä ei tarvitse hakea niinä viikkoina, jolloin työnhakija on ollut töissä tai työllistynyt yrittäjänä. Lyhytkestoinenkin osa-aikatyö tai keikka yrittäjänä siis tulkitaan aktiivisuudeksi.

Työtä ei tarvitse hakea myöskään sairaana tai silloin, jos työnhakija on osallistunut työllistämistä edistäviin palveluihin vähintään yhtenä päivänä.

Työttömiltä on aiemminkin edellytetty aktiivista työnhakua, mutta nyt aktiivisuudelle annetaan tarkempi määritelmä.

– Uudessa mallissa luotetaan entistä enemmän työttömien omaan näkemykseen siitä, mitä työpaikkoja heidän kannattaa hakea. Samalla työttömiä kannustetaan hakemaan työtä laajasti, mikä tukee hallituksen tavoitetta lisätä alueellista liikkuvuutta. Työnantajien kannalta tämä toivottavasti lisää osaavan työvoiman saatavuutta, työministeri Jari Lindström sanoo tiedotteessa.

Mikäli avoimia työpaikkoja tai työllistymistä edistäviä palveluita ei ole tarjolla, työnhakija, maakunta tai palveluntuottaja voivat sopia muista tavoista edistää työllistymistä, osaamista tai yritystoiminnan aloittamista.

Mikäli työtön ei ole aktiivinen työnhaussa ilman pätevää syytä, seurauksena on 60 päivää ilman korvauksia.

Esitysluonnos lähtee tänään lausuntokierrokselle. Muutosten olisi tarkoitus tulla voimaan vuonna 2019.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?