Kyösti Kakkonen kokoaa piensijoittajien joukkovoimaa – ”Porukkaa täytyy jo vähän kuunnellakin”

Sijoittajat Kyösti Kakkonen ja Markku Kankaala ovat avanneet verkkopalvelun, jolla he keräävät taakseen kaivosyhtiö Afarakin, entisen Ruukin piensijoittajia. Tavoitteena on aktivoida piensijoittajia myös muissa pörssiyhtiöissä – ja nostaa näin sijoitusten arvoa.

Sijoittaja Kyösti Kakkonen.

3.5.2017 16:37

Aktiiviomistaja.fi:ssä osakkeenomistajat voivat luovuttaa osakkeiden äänivallan ”kokeneiden sijoittajien” yhteenliittymälle. Se on saamassa ehdotuksensa läpi Afarakin yhtiökokouksessa toukokuun lopulla, kun myös yhtiön ulkomaalaisomistajat taipuivat kuunteleman piensijoittajien taholta kevään aikana kasvaneita vaatimuksia.

– Ennen vanhaan (vanhan polven sijoittaja) Taito Tuunanen keräili lippusia, mutta se aika on ohi. Nyt on palvelu, johon kaikki halukkaat voivat tulla mukaan vaikuttamaan isompienkin yhtiöiden yhtiökokouksissa, Tokmanni-yhtiön perustaja, liikemies Kyösti Kakkonen sanoo.

– Pienemmillä omistajilla on joskus erilaisia tavoitteita kuin suuremmilla, ja kun kymmenen prosentin omistusosuus täytyy, porukkaa täytyy jo vähän kuunnellakin.

Kakkonen sanoo, että Afarakissa kyse on myös ”kansallisista intresseistä” edustaa suomalaista omistajaa. Afarakilla on isoja, ulkomaalaistaustaisia omistajia noin viisi yhteensä 79 prosentin osuudella. Kaksi suurinta ovat monikansalliset sijoitusyhtiöt Atkey ja Kermas.

– Jos on poikkeuksellisen isoja ulkomaalaisia omistaja, se tuo myös luottamusta osakkeen ostamiselle, jos tietää että porukka valvoo yhteisiä etuja.

Muita kohdeyhtiöitä kiikarissa

Sijoittajakaksikon Kyösti Kakkosen ja Markku Kankaalan mukaan aktivointikampanja ei jää Afarakiin, vaan tarkoitus on laajentaa toimintaa koskemaan muita ”kohdeyhtiöitä” lähitulevaisuudessa. Muita mahdollisia piensijoittaja-aktivismin yhtiöitä on muutamia muita jo kiikarissa. Yhteistä on aliarvostettu osake, käänneyhtiö, hyvin kahtia jakautunut omistusjakauma ja heikosti likvidi osake, Kankaala sanoo.

– Päämäärämme on aktivoida piensijoittajia käyttämään joukkovoimaa, maaliskuussa Afarakin hallituksesta näkemyserojen takia eronnut Kankaala kertoo.

Hänen mukaansa pienissä ja keskisuurissa pörssiyhtiöissä piensijoittajien ongelma on omistusrakenne.

– 70–80 prosenttia osakkeista on staattisia, ja loppu on muutamalla tuhannella kotitaloudella, josta vain ehkä pari sataa tekee päiväkauppaa. Se määrittelee yhtiön pörssiarvon. Afarak-tapauksessa seurasimme ongelmaa vuosikausia, eli että johto ei suunnannut millään tavalla informaatiota piensijoittajille.

– Ei joko aika riittänyt tai ei ymmärretty että pörssiarvo oikeasti tulee piensijoittajien kaupasta.

Afarak jakamaan tuottoja

Kymmenen hengen suomalainen sijoittajaryhmä, jossa mukana on myös Afarak-perustajiin kuuluva Esa Hukkanen, ilmoitti maaliskuussa Afarak-omistuksensa ylittäneen 10 prosentin liputusrajan. Kakkonen omistaa Afarakia Joensuun Kauppa ja Kone -yhtiön kautta 4,7 prosenttia.

Huhtikuun lopulla yhtiö antoi positiivisen tulosvaroituksen kromimalmin ja ferrokromin markkinahinnan nousun ja tuotannon kehittymisen ansiosta.

Afarak tiedotti myös, että yhtiökokouksessa käsitellään Kakkosen ehdotusta jakaa osakkeenomistajille pääomanpalautusta ja lisäosinkoa, yhteensä lähes viiden prosentin osinkotuoton. Ehdotuksen takana olivat Kakkosen lisäksi ovat myös pääomistajat Atkey ja Kermas, jotka yhteensä edustavat 64 prosenttia yhtiön osakekannasta.

Yhtiökokouksessa läpi menee myös piensijoittajien toive siitä, että Ruukki-Afarakin entinen toimitusjohtaja Thomas Hoyer valitaan yhtiön hallitukseen ja että hallituksen kokoa pienennetään.

Hoyer tunnetaan Ruukin, Afarakin edeltäjän, entisenä toimitusjohtajana, joka jätti paikkansa vuonna 2013 johdon karsimisten yhteydessä. Hoyer on ollut hotelliyrittäjän, entisen mallin Saimi Hoyerin kanssa naimisissa vuodesta 2006.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?