Euroja on enemmän kuin ikinä – jos summa olisi Suomella, valtion rahoitus olisi turvattu vuosisadoiksi - Taloussanomat - Ilta-Sanomat

Euroja on enemmän kuin ikinä – jos summa olisi Suomella, valtion rahoitus olisi turvattu vuosisadoiksi

Eurovaluutan määrä kasvoi maaliskuussa odotettua voimakkaammin.

28.4.2017 12:43

Niin sanottu M3-rahamäärä kasvoi odotettua voimakkaammin maaliskuussa. Euroopan keskuspankin (EKP) tänään julkistamien tietojen mukaan rahan määrä kasvoi 5,3 prosenttia viime vuoden maaliskuusta.

Ekonomistit olivat uutistoimisto Bloombergin kyselyssä odottaneet 4,7 prosentin kasvuvauhtia, mikä oli myös helmikuun kasvutahti.

EKP:n tavoite rahamäärän vuotuiselle kasvulle on 4,5 prosenttia.

M3 on laaja ja yleisin käytössä oleva rahamäärän mittari, joka kuvaa liikkeellä olevan käteisen sekä usean erimuotoisen, alle kaksivuotisiin instrumentteihin sijoitetun rahan määrää.

Kaikkiaan M3-euroja on tällä hetkellä enemmän kuin koskaan, tarkalleen noin 11 472 miljardia euroa.

Käsittämätön summa. Suomen valtiota, jonka vuosibudjetti on noin 55 miljardia euroa, pyörittäisi summalla yli 200 vuotta. Esimerkki on ehkä ontuva, mutta kuvaa hyvin maailmassa olevan euromäärän suuruutta.

M2 on tätä suppeampi määritelmä, joka sisältää alle kahden vuoden maturiteetin määräaikaistalletukset sekä kolmen kuukauden aikana irtisanottavissa olevat talletukset. Se ei kuitenkaan laske mukaan euroalueen rahalaitosten liikkeeseen laskemia muita rahoitusinstrumentteja.

M2-rahaa on tällä hetkellä noin 10 799 miljardia euroa.

Suppein M1-rahamäärä kuvaa puolestaan liikkeessä olevien setelien ja kolikkojen sekä heti nostettavissa olevien pankkitalletusten määrää.

M1-rahaa oli liikkeessä maaliskuun päättyessä kaikkiaan noin 7 295 miljardia euroa.

EKP seuraa tarkkaan rahamäärän kehitystä, koska rahamäärän merkittävät muutokset saattavat aiheuttaa talouteen inflaatiopaineita ja on siten uhka keskuspankin keskeisen tavoitteen eli hintavakauden säilymiselle.

Keskeinen rahamäärää kasvattava tekijä on pankkien lainananto. Pankkien lainanannon kasvu kotitalouksille kiihtyi maaliskuussa 2,4 prosenttiin edelliskuun 2,3 prosentista. Yritysluototuksen kasvu voimistui 2,3 prosenttiin aiemmasta 1,9 prosentista.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?