Tällainen on toimistokoira Lillin, 2, työpäivä – tarkastaa roskiksia ja nukkuu palavereissa - Taloussanomat - Ilta-Sanomat

Tällainen on toimistokoira Lillin, 2, työpäivä – tarkastaa roskiksia ja nukkuu palavereissa

Julkaistu: 2.5.2017 6:01

Lilli, pian kolmevuotias lagotto romagnolo, tervehtii tutut hännänheilutuksella ja vieraat parilla haukulla. Lilli on toimistokoira.

Lilli kuuluu koiramaailman onnekkaisiin, sillä se ei vietä arkipäiviä yksin kotona vaan niin sanottuna toimistokoirana omistajansa mukana. Sellaisia on nykyään useilla työpaikoilla. Lillin työpaikka on korjausrakennusyhtiö Consti Helsingin Pohjois-Haagassa.

– Lilli saa kulkea avotoimistossa vapaana, mutta se ei häiritse ketään. Joskus se häviää pitkäksikin aikaa, enkä edes tiedä mitä se puuhaa, Consti Korjausurakoinnin hankintapäällikkö Katriina Koponen-Kopsa, 52, kertoo.

Lilli rakastaa rapsutuksia. Kun aika käy pitkäksi, se tekee toimistolla tarkastuskäyntejä, erityisesti roskisten ja erään maksamakkaravoileivistä pitävän kollegan luona.

– Aika hyvin kollegat ovat oppineet, että roskiksiin ei kannata jättää syötävää. Kerran yksi jätti leipälaatikkonsa esille, ja sieltä oli hävinnyt puolet leivistä.

Koponen-Kopsa on usein palavereissa. Niihin Lilli osallistuu nauttimalla oman kokousherkkunsa. Sitten se siirtyy tekemään sitä, mistä ihminen voi vain salaa haaveilla. Nukkumaan.

Toimistokoiraa voi harkita, jos työympäristö sopii eläimelle, asiasta sovitaan kaikkien työntekijöiden kanssa eikä se herätä närää. Allergia voi olla esteenä.

Constissakin työskentelee pari allergikkoa, mutta nopeasti kävi ilmi, että he eivät saa oireita Lillistä. Lagottoja pidetään muita vähemmän allergisoivana rotuna.

  ”Neuvotteluiden ice-breaker”

Suomessa on Kennelliiton tietojen mukaan noin 800 000 koiraa. Sen huomaa, sillä kun vieraita tulee toimistolle ja he näkevät koiran, ilmapiiri rentoutuu välittömästi, Koponen-Kopsa sanoo. Valtaosalla tuntuu olevan koira.

Koiran läsnäolo tuo työpaikalle kodikkuutta. Lillistä on tullut pelkkää myönteistä palautetta, Koponen-Kopsa ja viestintäpäällikkö Maria Lindqvist sanovat. Lilliä kutsutaan Constin hyvinvointipäälliköksi.

– Kun vieraat huomaavat Lillin, se vapauttaa keskustelun heti. Se on ihan hirveän hyvä ice-breaker, he sanovat.

– Ihmiset tulevat rapsuttelemaan sitä, ja hakemaan hyvää fiilistä. Aamulla keittiössä vesikulhoa täyttäessä ihmiset jäävät usein ihan odottamaan, että Lilli käy vuorollaan tervehtimässä heidät, Koponen-Kopsa sanoo.

Lämpöä työpaikalle

Työterveyslaitoksen erityisasiantuntija Sirpa Laakso on myös törmännyt toimistokoiriin. Laakso itse kiertää oman colliensa kanssa Karva-Kaverit-yhdistyksen kautta palvelu- ja dementiakodeissa.

Lemmikkien läsnäolo, olipa kyse työpaikasta tai vanhustenkodista, on Laakson mukaan yksi tapa viestiä siitä, että ihminen saa olla kokonainen.

– Toimistokoirat ovat tosi hyvä juttu. Tuntuu, että työntekijät usein kokevat jättävänsä yhden osan itsestään kotiin. Koira tuo ympäristöön inhimillisyyttä ja lämpöä.

– Se voi myös lisätä tuottavuutta. Jos ihminen kokee voivansa olla kokonainen, hän lähtee herkemmin täysillä mukaan työhön.

Laakso sanoo, että hyvä ilmapiiri näkyy asiakkaille, ja ilmapiiri taas syntyy hyvinkin pienistä asioista. On tutkittu, että kuuman kahvikupin tarjoaminen luo työpaikasta lämpimämmän vaikutelman kuin kylmä juoma, hän kertoo.

Vanhuksille eläimen läsnäolo voi vaikuttaa erityisen paljon.

– Olen nähnyt, miten dementikko, joka ei ollut puhunut kuukausiin, upotti kätensä koirani turkkiin ja sanoi yhtäkkiä: ”Minullakin on ollut koira”.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?