FK: Lainakattoa ei saa kiristää – nostaisi vuokria - Taloussanomat - Ilta-Sanomat

FK: Lainakattoa ei saa kiristää – nostaisi vuokria

Finanssivalvonta toivoo lainakaton kiristämistä, pankkien etujärjestö FK vastustaa.

­

19.4.2017 10:07 | Päivitetty 19.4.2017 10:52

Finanssialan keskusliitto (FK) vastustaa asuntolainakaton mahdollisia kiristyksiä. Finanssialan etuja valvovan FK:n mielestä lainakaton kiristykset todennäköisesti lisäisivät vuokra-asuntojen kysyntää ja nostaisivat vuokria.

– Investointien ja talouskasvun kannalta oleellinen työvoiman liikkuvuus heikkenisi, kun ihmisten olisi hankalampi vaihtaa asuntoa. Myös kotitalouksien eriarvoisuus kasvaisi. Perhetausta alkaisi vaikuttaa aiempaa enemmän asumismuodon ja asuinpaikan valintaan, FK:n pääekonomisti Veli-Matti Mattila sanoo tiedotteessa.

Pankkeja ja rahoitusalaa valvova Finanssivalvonta (Fiva) toivoo, että lainakattoa kiristettäisiin. Fiva ehdottaa muun muassa, että takauksissa otettaisiin huomioon vain hankittavan asunnon arvo.

Lainakatto tuli voimaan viime vuoden heinäkuussa. Lainakatto on tällä hetkellä asunnon vaihtajille 90 prosenttia ja ensiasunnon ostajille 95 prosenttia vakuuksien käyvästä arvosta.

– Fivan julkistamat tiedot osoittavat, että lainakatto on rajoittanut lainansaantia pitkälti siten kuin lainsäätäjä tarkoitti. Nyt on syytä kerätä lisää kokemuksia lainakaton toimivuudesta eri olosuhteissa. Tulosidonnaisista katoista on toistaiseksi melko vähän tutkittua tietoa. Ne voivat helposti johtaa kohtuuttomiin tilanteisiin, sillä ihmisten tulotaso voi vaihdella kuukausittain. Lisäksi on hyvä muistaa, että pankit testaavat jo nyt asiakkaidensa maksukykyä monin eri tavoin, FK kirjoittaa tiedotteessa.

Mattila lisäksi muistuttaa, että hoitamattomien lainojen osuus pankkien kaikista lainoista on Suomessa Euroopan pienimpiä eli 1,6 prosenttia.

– Lisäksi suuri osa hoitamattomista lainoista on muita kuin asuntolainoja, FK linjaa tiedotteessa.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?