Näkökulma: Ranskan vaaleissa muhii jymy-yllätys – he järkyttäisivät markkinoita

Finanssimarkkinat seuraavat Ranskan presidenttikisaa yllättävän rauhallisesti, vaikka kaksi vaalien neljästä ennakkosuosikista suistaisi Ranskan raiteiltaan, kirjoittaa Taloussanomien erikoistoimittaja Jan Hurri.

19.4.2017 6:01

Ranskan presidentinvaalien ensimmäinen äänestyskierros on jo ensi sunnuntaina, ja todennäköisesti tarvittava toinen äänestyspäivä pari viikkoa myöhemmin toukokuun seitsemäntenä.

Ranskan vaalilakien mukaan viiden vuoden välein pidettävät presidentinvaalit ratkeavat yhdellä äänestyksellä, jos joku ehdokkaista saa ensi yrittämällä yli puolet kaikista annetuista äänistä. Muuten tarvitaan toinen äänestyskierros, jossa ehdolla ovat ensimmäisen kierroksen eniten ja toiseksi eniten ääniä saaneet ehdokkaat.

Toistaiseksi presidentin valintaan on joka kerta tarvittu kaksi äänestystä niin kauan kuin maan nykyinen vaalilaki on ollut voimassa. Näin käynee tälläkin kerralla.

Kannatuskyselyiden perusteella vaaleissa ehdolla olevista 11 ehdokkaasta neljä on noussut selkeästi muita suositumman ennakkosuosikin tiiviiksi ryhmäksi. Tosin ryhmä on tiivis ainoastaan kannatuslukujen niukanlaisen hajonnan perusteella, mutta poliittisesti sitäkin hajanaisempi valikoima keskenään kisaavia ehdokkaita.

Neljän ennakkosuosikin lisäksi kannatuskyselyistä erottuu vain yksi vielä suositumpi ”ehdokas”, joka on ”en osaa tai en halua sanoa”.

Varsinaisten ehdokkaiden kannatuslukemat ovat viimeaikaisissa kyselyissä vaihdelleet vajaan 20 prosentin ja vajaan 25 prosentin välissä. Lievästi muita suositumpien Emmanuel Macronin ja Marine Le Penin kannatus on vaihdellut 22–24 prosentissa ja heidän kannoillaan kisaavien François Fillonin ja Jean-Luc Mélenchonin kannatus on ollut 18–20 prosentin tuntumassa.

Harvinaisen tasaiset kannatuslukemat mahtuvat suurin piirtein tavanomaisiin kyselyjen virhemarginaaleihin. Samaa ei voi sanoa niiden määrästä, jotka yhä empivät tai eivät ainakaan halua kertoa kyselijöille omaa ehdokasvalintaansa.

Empijöitä on lähteestä riippuen jopa 35–40 prosenttia äänestäjistä, mikä on harvinaisen paljon ja enemmän kuin yhdelläkään ehdokkaalla on kannatusta.

Suosikkiehdokkaiden poikkeuksellisen tasaisesta kannatuksesta ja empivien poikkeuksellisen suuresta määrästä syntyy näin lähellä vaaleja arvaamaton yhdistelmä, joka ylläpitää aitoa epävarmuutta ja jännitystä toiselle kierrokselle asti.

Tällaisesta vaaliasetelmasta voi syntyä ainakin yksi jymy-yllätys jo vaalien ensikierroksella ensi sunnuntaina, vaikka presidentin valinta jäisi vielä toiseen äänestyskertaan.

Kaksi euromyönteistä ja kaksi eurovastaista

Ennakkosuosikkien suhteellisen tasaisista kannatuslukemista huolimatta valtaosa finanssimarkkinoiden ja kansainvälisen politiikan kommentaattoreista pitää likimain varmana, että Ranskan seuraava presidentti on keskustavasemmistolainen Emmanuel Macron.

Finanssimarkkinoille ja liike-elämälle Macronin voitto olisi hyvä uutinen, sillä hänen talouspoliittiset linjauksensa ovat pääosin markkinoiden ja talousvaikuttajien mieleen. Hän lienee myös EU- ja europäättäjien mieleen, sillä hän on EU:n ja euron kannalla.

Kannatuskyselyiden toista äänestyskierrosta koskevissa osioissa Macron nousee todennäköisimmäksi voittajaksi, olipa hänen vastaehdokkaansa kuka tahansa. Mutta se edellyttää, että Macron pääsee toiselle kierrokselle. Sekin näyttää todennököiseltä, mutta se on kaikkea muuta kuin varma asia.

Macronin ennakkosuosikin asema on liian hutera, että olisi mahdollista tai edes mielekästä pitää hänen voittoaan mitenkään varmana. Toinen finanssimarkkinoille ja liike-elämälle suotuisa ehdokas olisi kristillistä oikeistoa ja tasavaltalaisia edustava Fillon, joka tosin on tällä haavaa Macronia epätodennäköisempi ehdokas.

Samojen kyselyiden perusteella oikeistopopulistiseksi ja kansallismieliseksi luonnehdittu Marine Le Pen voi hyvinkin yltää toiselle kierrokselle, mutta todennäköisesti häviää lopulta kenelle tahansa toisen kierroksen vastaehdokkaalle. Tämäkin voi olla todennäköinen – mutta ei kuitenkaan varma – tulos.

Yksi toistaiseksi epätodennäköinen mutta kuitenkin mahdollinen tulos on, että ensi sunnuntain vaalikierroksen kaksi eniten ääniä haalivat ehdokkaat ovatkin Le Pen ja Mélenchon. Se olisi todellinen jymy-yllätys, ja ainakin finanssimarkkinoille ja liike-elämälle se olisi järkyttävä shokki.

Le Pen on avoimesti eurovastainen, ja hän on jopa luvannut presidenttinä järjestää kansanäänestyksen Ranskan frangin palauttamisesta euron tilalle. Kansallinen valuutta ja rahapolitiikan itsenäisyys helpottaisivat hänen mukaansa valtion velkahuolia ja antaisivat talouspolitiikalle mahdollisuuksia kansallisten etujen vahvistamiseen.

Äärimmäistä vasemmistoa edustava Mélenchon on lyhyen ajan kuluessa kasvattanut kannatustaan nopeasti. Juuri hänen nousunsa on hieman lisännyt vaalijännitystä finanssimarkkinoilla, sillä hän on Le Penin tavoin avoimen eurovastainen, ja hän on lisäksi luvannut esimerkiksi kiristää yritysten ja suurituloisten verotusta tuntuvasti.

Vaalit voittaa vähiten epäsuosittu ehdokas

Kumpi tahansa, Le Pen tai Mélenchon, säikäyttäisi finanssimarkkinoiden ja ehkä muunkin talouden päättäjät ainakin ensi alkuun raiteiltaan. Järkytys tuntuisi koko euroalueella korkojen nousuna ja mahdollisesti pääoman turvapaikkapakona, onhan Ranska sentään toiseksi suurin euromaa.

Jos toiseksi suurimman euromaan presidentiksi nousee poliittisen värikartan kumpaa tahansa ääripäätä edustava ehdokas, on lopputulos samaa sarjaa poliittisena yllätyksenä kuin brittien Brexit-äänestys viime kesänä ja Donald Trumpin valinta Yhdysvaltain presidentiksi viime marraskuussa. Kummankaan ei pitänyt olla ennakkokyselyiden perusteella mahdollisia.

Yllätykset Ranskan vaaleissa eivät olisi suuria yllätyksiä analyysiyhtiö GaveKal Researchin hallituksen puheenjohtajalle, ranskalaisekonomisti Charles Gavelle. Hän viittaa kannatuskyselyille kintaalla, ja nojaa omat odotuksensa empijöiden suureen määrään ja ranskalaisen politikoinnin tuntemukseensa.

Jos Macron ja Le Pen jatkavat toiselle kierrokselle niin kuin konsensus veikkaa, pitää Gave todennäköisenä, että ensimmäisellä kierroksella putoavien ehdokkaiden kannattajista suurempi osa siirtyy Le Penin kannalle tai jää kotiin kuin antaa äänensä Macronille. Siksi Gaven veikkaus on, että Macron häviäisi ja Le Pen voittaisi toisen kierroksen.

Jos toisella kierroksella kohtaavat Le Pen ja Mélenchon, veikkaa Gave sekä Macronin että Fillonin kannattajien mieluummin äänestävän Le Peniä tai jäävän kotiin kuin antavan tukensa Mélenchonille. Taas Le Pen voittaisi.

Jos taas toiselle kierrokselle kiilaa Fillon eikä Macron ja vastassa on Le Pen, veikkaa hän Fillonin vievän voiton Macronin kannattajien äänillä. Äärivasemmiston kannattajat jäisivät mieluummin kotiin kuin antaisivat ääniään Fillonille tai varsinkaan Le Penille.

Vain siinä tapauksessa Gave veikkaa Macronille voittoa, että Le Pen ei yllättäen yltäisi toiselle äänestyskierrokselle ja Macron saisikin vastaansa Mélenchonin tai Fillonin. Tämä olisi Macronin laiha voitto, ja hänen asemansa presidenttinä jäisi heikoksi, sillä suuri määrä äänestäjiä jäisi kotiin.

Gave perustelee yleisestä poikkeavia povauksiaan sillä, että näitä vaaleja ei voita suosituin ehdokas vaan vähiten epäsuosittu. Hänen mukaansa äänestäjät päätyvät joko jäämään kotiin tai jonkun ehdokkaan kannalle päättämällä ensisijaisesti, ketä he eivät ainakaan äänestä.

Empijöiltä tuo tärkeä päätös on vielä tekemättä. Heitä on niin paljon, että he voivat päättää, kuka on Ranskan seuraava presidentti.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?