Kaivattua koodiosaamista saa hakea Intiasta – ”Haitarin yläpäästä jää osaajia joka vuosi eläkkeelle”

Useampi varttunut ohjelmointiosaaja kertoo, ettei töitä tahdo löytyä, vaikka he osaisivat harvinaiseksi käynyttä Coboliakin. Sen osaajia kaivataan paikkaamaan vanhojen tietojärjestelmien ongelmia.

Cobol on ollut käytössä jo vuosikymmeniä, esimerkiksi IBM:llä vuoden 1960 tienoilla.

13.4.2017 20:16

Taloussanomat on kertonut eilen ja tänään erityisesti finanssialan järjestelmissä käytetyn Cobol-ohjelmointikielen osaajien puutteesta. Pankit ovat pulassa, kun vanhan koodikielen taitajia ei enää tahdo löytyä.

Suomalainen it-jätti Tieto tunnustaa Taloussanomille, että osaavien resurssien löytäminen on jonkinmoinen haaste.

– Cobol-osaajien keski-ikä on korkea ja haitarin yläpäästä jää osaajia joka vuosi eläkkeelle, toteaa Tiedon teknologia- ja palvelujohtaja Patrik Ekström sähköpostitse.

Hänen mukaansa Ruotsissa tarvetta Cobol-osaajille on vielä enemmän kuin Suomessa.

Tieto on ratkaissut asian kouluttamalla aktiivisesti omaa henkilöstöään talon sisällä, sillä Cobolia ei Pohjoismaissa enää suuressa mittakaavassa kouluissa opeteta.

Ratkaisuksi on löytynyt myös Intia, josta löytyy Ekströmin mukaan huippuluokan Cobol-osaajia.

– Intiassa on myös oppilaitoksia, jotka kouluttavat Cobolia, Ekström toteaa.

Taloussanomat etsii haastateltavaksi yli kuusikymppistä Cobolin tai muun vanhan ohjelmointikielen osaajaa, jonka osaaminen on kysyttyä vielä eläkeiässäkin.

Tällaista henkilöä ei ole vielä löytynyt, mutta muutama hieman nuorempi useamman ohjelmointikielen taitaja on ottanut yhteyttä ja kertonut, että he eivät ole saaneet töitä Cobol-osaamisestaan huolimatta. Yksi yhteyttä ottanut muistuttaa myös, että viime vuosina IT-taloista on irtisanottu tuhansia ihmisiä.

– Cobolin osaajia on siis työttömänä pilvin pimein. Osa on toki jo vaihtanut ammattia johonkin muuhun. Mutta ei täällä todellakaan mitään eläkeläisiä takaisin töihin tarvita, kun ei työikäisetkään Cobol-koodarit kelpaa kenellekään, nimettömänä asiasta kertova entinen IT-asiantuntija kertoo.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?