Näille 60–70-vuotiaille on aina töitä Suomessa: ”He voivat laskuttaa mitä vaan”

Miltä kuulostaisi olla reilu 60-vuotias tällaisessa tilanteessa: työnantaja soittaa eläkkeelle, pyytää töihin ja on valmis maksamaan melkein mitä vain?

13.4.2017 11:18

Suomessa on vanhojen ohjelmointikielten osaajia, jotka voivat laskuttaa lähes mitä tahansa, kertoo Tieto- ja viestintätekniikan ammattilaiset TIVIAn toiminnanjohtaja Mika Helenius.

Taloussanomat kertoi eilen, että maailmalla vanhan Cobol-ohjelmointikielen osaajia alkaa olla niin vähän, että heille löytyy aina töitä.

Cobol on ollut myös Suomessa erittäin paljon käytetty, TIVIAn Helenius kertoo Taloussanomille. Kun ongelmia vanhoissa järjestelmissä ilmenee, kutsutaan jo eläköityneitä koodareita töihin.

– He voivat laskuttaa mitä vaan, Helenius toteaa.

Nämä emerituskoodarit ovat Heleniuksen mukaan noin 60–70-vuotiaita, ja he voivat tulla töihin kun ja milloin haluavat. Ohjelmointi sujuu, vaikka työvälineet muuttuvatkin.

– Ohjelmointitaito ja kyky ajatella ja suunnitella eivät häviä, Helenius kertoo.

Ohjelmoijista valtava puute

Suomen suurin ongelma ei kuitenkaan ole Heleniuksen mukaan vanhojen kielten katoavat osaajat, vaan valtava koodaripula.

– Alalla on 9 000 osaajan puute. Kun kukaan ei saa osaajia, ei niitä löydy myöskään Cobol-kieleen, Helenius toteaa.

Hänen mukaansa jo muuten ohjelmointia osaava oppisi kyllä Cobolin salat kuukauden–parin kurssituksella, mutta miksi kukaan lähtisi opettelemaan Cobolia, kun työnantajat eivät löydä osaajia muihinkaan hommiin.

– Enemmän on kyse siitä, että yleinen panostus ohjelmistokoulutukseen on surkeaa, Helenius sanoo.

Lisäksi Suomesta puuttuu Heleniuksen mukaan ohjelmoinnin kokonaisuuden hallinnan osaamista sekä kykyä johtaa ohjelmistohankkeita. Tämä iskee yritysten muuntautumiskykyyn ja bisnekseen.

– Suurin syy ongelmiin on se, että päättäjiltä puuttuu ohjelmistotalouden tuntemus, Helenius täräyttää.

Tästä esimerkkinä on Heleniuksen mukaan pääkaupunkiseudun sosiaali- ja terveydenhuollon uusi Apotti-järjestelmä, jota koodataan MUMPS-kielellä.

– Se on vielä mystisempi kuin Cobol, Helenius toteaa.

MUMPS-kieli, eli Massachusetts General Hospital Utility Multi-Programming System, on kehitetty terveydenhuollon sovellusten ohjelmointiin vuonna 1966.

Oletko yli 60-vuotias ja teet töitä vanhoilla ohjelmistokielillä? Kerro meille tarinasi! Ota yhteyttä: noora.penttinen@sanoma.fi

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?