Pankit hädässä: eläkeikäisille maksetaan satanen tunnissa, koska koodi ei kiinnosta nuoria

Kokonaisten tietojärjestelmien uudistaminen on vaikeaa ja kallista. Moni pankki parsii yhä vanhaa.

Cobol-ohjelmointikielen osaajia alkaa olla niin vähän, että heille on aina töitä. Ainakin jos työt kiinnostavat – moni 60-vuotiaan Cobolin osaajista on jo eläkkeellä.

Yhdysvalloissa monet yhä käytössä olevat tietojärjestelmät on ohjelmoitu Cobolilla. Niiden päällä lepää paljon rahaa: talletustilejä, asuntolainoja, pankkiautomaatteja ja maksukorttijärjestelmiä.

Kun tietojärjestelmiin tulee ongelmia, ei löydy montaa ihmistä, joka osaa korjata ongelman. Joissakin yliopistoissa opetetaan yhä Cobolia, mutta enimmäkseen sen ovat korvanneet uudemmat ohjelmointikielet kuten Java, C ja Python.

Uutistoimisto Reutersin haastatteleman COBOL Cowboys -yrityksen 20 työntekijästä suurin osa on eläkeiässä. Joukossa on muutama ”nuori”, eli 40- ja 50-vuotias.

Kokeneet Cobol-koodarit voivat saada yli sata dollaria tunnissa kun heidät soitetaan hätiin. Pankeille se on pikkuraha.

– Voit uskoa, että he ovat ystävällisiä, koska heillä on ongelma, jonka vain sinä voit korjata, COBOL Cowboysin perustaja Bill Hinshaw sanoo. Hänen mukaansa työnantajat ovat valmiita maksamaan melkein mitä tahansa.

Osa koodareista on irtisanottu hätäisesti finanssikriisin aikaan tai sen jälkeen, jolloin pankit ovat Yhdysvalloissa vähentäneet väkeä rajusti. Entinen UBS-pankin tietohallintojohtaja Oliver Bussmann kertoo, että pankki turvautui Cobol-kriiseissään ”mustan oven” kontakteihin, eli ihmisiin, jotka oli aiemmin irtisanottu.

Eräs koodari kertoo Reutersille, että hänet soitettiin korjaamaan järjestelmiä kaksi vuotta irtisanomisen jälkeen. Pankin johto ei ollut kyennyt ennakoimaan kaikkia Cobol-pulmia.

– Pankin soitto minulle päin oli kyllä eräänlainen hyvitys minulle, nimettömänä pysytellyt koodari sanoi.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?