Trumpin koe iskisi Suomeen nopeasti – ”Vaikutukset voivat olla valtavia” - Taloussanomat - Ilta-Sanomat

Trumpin koe iskisi Suomeen nopeasti – ”Vaikutukset voivat olla valtavia”

Donald Trumpin ajamalla mittavalla verouudistuksella olisi vaikutuksia myös Suomeen, arvioivat asiantuntijat. Nordean ekonomisti arvioi, että ainakin yritysverokilpailu nousee kokonaan uudelle tasolle, mikäli Trump saa tahtonsa läpi.

4.4.2017 11:47

Yhdysvaltain presidentti Donald Trump aikoo keventää radikaalisti maan yritysverotusta ja republikaanit ehdottavat koko verojärjestelmän mylläämistä.

– Vaikutukset maailmantalouteen voivat olla valtavia, Nordean ekonomisti Tuuli Koivu arvioi blogissaan.

Hän kirjoittaa, että ehdotuksessa verotuksesta tehtäisiin kulutusperusteista: verot maksettaisiin tuotteen kuluttajan kotimaassa eikä tuotantomaassa kuten nyt. Yhdysvaltojen ulkopuolelta tuotujen tavaroiden ja palvelujen arvoa ei saisi verotuksessa vähentää lainkaan. Tällöin niille käytännössä asetettaisiin yritysveroa vastaava tulli eli ehdotuksessa 20 prosenttia.

Koivun mukaan uudistuksella voi olla useita vaikutuksia, mutta on mahdotonta tietää tässä vaiheessa, mikä niistä nousee hallitsevaksi.

– Varmaa onkin vain se, että jos maailman suurin talous asettaa koko maailmantalouden koelaboratoriokseen pyrkiessään lisäämään yritysverotuksensa houkuttelevuutta, yritysverokilpailu nousee uudelle tasolle. Epäilemättä tämä aiheuttaa haasteita myös Suomessa, Koivu kirjoittaa.

Etlan tutkimusjohtaja Niku Määttänen arvioi viime viikolla Trumpin ajaman uudistuksen vaikutuksia. Hän uskoo, että vaikutukset osuisivat Suomeen nopeasti.

Hänen mukaansa kulutusperusteisuus, jossa tuotteet verotetaan siinä maassa, jossa ne kulutetaan, hyödyttäisi Yhdysvaltoja ainakin lyhyellä tähtäimellä ja haittaisi vientivetoisia maita kuten Saksaa ja myös Suomea.

Määttäsen mukaan uudistus vahvistaisi dollaria, mikä tasaisi Yhdysvaltain talouden saamaa etua jo nopeammin.

– Valuuttakurssimuutokset voivat eliminoida kilpailukyvyn parantumisen välittömästi, Määttänen arvioi.

Jos Yhdysvallat ottaisi käyttöön kulutusperusteisen verotuksen, ensimmäiset seuraukset maailmalla olisivat Määttäsen arvion mukaan luultavasti kauppakumppaneiden nostamat erilaiset oikeustoimet. Ei ole kuitenkaan yksiselitteistä, miten Yhdysvaltain toimia tulkittaisiin oikeudessa.

Toisena seurauksena uudistus kannustaisi muiden maiden yrityksiä siirtämään yritystoimintaansa Yhdysvaltoihin. Muut maat menettäisivät verotuloja, ja erityisen hankala tilanne olisi yrityksille, jotka vievät tavaraa ulkomailta Yhdysvaltoihin.

– Yritys maksaa täyden veron viennistään Yhdysvaltoihin, mutta ei saa vastaavaa vähennystä mistään, Määttänen kommentoi viime viikolla.

Koivu kirjoittaa, että tuoreet selvitykset osoittavat, että maan yksipuolinen siirtyminen uudentyyppiseen verojärjestelmään vaikuttaisi laajalti yritysten sijaintipäätöksiin.

– Aiempaa useammat yritykset voisivat todeta Yhdysvaltojen uuden verojärjestelmän riittäväksi kannusteeksi muuttaa tuotantoa maan rajojen sisäpuolelle. Todennäköisesti uudistuksella olisi merkittäviä vaikutuksia myös maailman rahoitusvirtoihin, hän pohtii.

Tammikuussa Taloussanomien haastattelema ekonomisti Roger Wessman arvioi, että Trumpin verokaavailujen toteutuminen kiristäisi verokilpailua ja tekisi suomalaisyrityksillekin lähdön maailmalle entistä houkuttelevammaksi.

Suurimpana uhkana Suomelle hän näkee kuitenkin kauppasodan syttymisen mahdollisten tuontitullien takia.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?