PT nosti kasvuennustettaan – riskinä poliittiset näkymät - Taloussanomat - Ilta-Sanomat

PT nosti kasvuennustettaan – riskinä poliittiset näkymät

Kasvunäkymät ovat suotuisat ja vientikin kasvamassa, mutta kehitystä varjostavat useat epävarmuustekijät, Palkansaajien tutkimuslaitos (PT) arvioi.

PT:n mukaan autoteollisuuden hyvien uutisten uskottavin selitys löytyy osaavasta työvoimasta, hyvästä alihankintaketjusta ja raaka-aineiden hyvästä saatavuudesta.­

4.4.2017 10:04

Palkansaajien tutkimuslaitos (PT) on nostanut Suomen tämän vuoden kasvuennustettaan 0,6 prosenttiyksiköllä 1,9 prosenttiin, kun viime syksynä ennuste tälle vuodelle oli 1,3 prosenttia, ilmenee PT:n tänään julkaisemasta tiedotteesta.

Ensi vuonna PT ennustaa kasvun hidastuvan 1,7 prosenttiin.

Kasvunäkymät ovat suotuisat ja vientikin kasvamassa, mutta kehitystä varjostavat useat epävarmuustekijät, PT arvioi.

Yhdysvalloissa riskejä aiheuttaa laaja epäluottamus uuden presidentin talouspolitiikan onnistumista kohtaan. Euroopassa huolena on puolestaan populististen liikkeiden suosio ja eurojärjestelmään kohdistuva epäluottamus, PT arvioi.

Myös Suomessa on PT:n mukaan politiikkaan liittyviä riskejä. PT olettaa ennusteessaan maltillisen palkkalinjan jatkuvan, mutta tulevat palkkaneuvottelujen tuovan epävarmuutta.

Tavaravienti ja investoinnit kasvussa

Vienti kasvaa vuosina 2017–2018, kun vientikysyntä vahvistuu, hintakilpailukyky paranee ja talous uudistuu luovasti, PT arvioi.

PT katsoo kiky-sopimuksen parantaneen kilpailukykyä. Lisäksi Suomen vientiä vauhdittaa tärkeimpien vientimaiden talouskasvu. PT arvioi esimerkiksi Venäjän talouden supistumisen päättyneen.

Yhdysvaltojen talouden PT ennustaa kasvavan runsaat kaksi prosenttia huolimatta siitä, onnistuuko presidentti Donald Trumpin talouspolitiikka vai ei. Yhdysvaltoihin suuntautuvaa vientiä piristää myös euron heikkeneminen suhteessa dollariin.

– Kilpailukykysopimuksen tuottama tulonsiirto palkansaajilta työnantajille edistää viennin kasvua. Kuitenkin viimeaikaisia myönteisiä talousuutisia on mahdotonta ymmärtää yksipuolisesti hintakilpailukykyä painottavan selitysmallin pohjalta, PT kirjoittaa.

PT katsoo, että telakka-, auto- ja metsäteollisuuden hyvien investointiuutisten uskottavin selitys löytyy esimerkiksi osaavasta työvoimasta, hyvästä alihankintaketjusta ja raaka-aineiden hyvästä saatavuudesta.

Myös investointien uskotaan jatkuvan ”kohtalaisen vauhdikkaassa” kasvussa.

PT on nostanut kuluvan vuoden investointiennustettaan 3,3, prosenttiin, kun viime vuonna investoinnit kasvoivat Tilastokeskuksen ennakkotietojen mukaan 5,2 prosenttia.

– Positiiviset talousnäkymät oikeuttaisivat tälle vuodelle nopeammankin kasvuennusteen, mutta toisaalta viime vuoden voimakas kasvuvauhti nostaa vertailuvuoden tasoa jo melko korkealle, PT kirjoittaa.

Työttömyyden odotetaan laskevan

PT uskoo, että työllisyys kasvaa Suomessa tänä ja ensi vuonna. Säännöllisen työajan pidentyminen voi kuitenkin syrjäyttää työllisyyden kasvua lyhyellä aikavälillä, kun sama tuotanto saadaan aikaan aiempaa vähäisemmällä määrällä työllisiä.

Työttömyysaste laski viime vuonna 8,8 prosenttiin, ja PT arvioi sen laskevan tänä vuonna puolella prosenttiyksiköllä. Ensi vuonna työttömyysasteen odotetaan painuvan edelleen 8,2 prosenttiin. Jarruna voi kuitenkin olla työmarkkinoiden ja työntekijöiden välinen kohtaanto-ongelma.

Palkkoihin PT odottaa yhden prosentin nousua tänä vuonna. Ensi vuonna ansiotason odotetaan kohoavan 2,2 prosenttia sopimuskorotusten ja liukumien yhteisvaikutuksena.

Matala korkotaso tukee yksityistä kulutusta

Julkinen sektori pysyy alijäämäisenä nopeutuvasta kasvusta huolimatta, PT uskoo. Vaikka julkisen talouden toteutunut alijäämä jäikin viime vuonna ennakoitua alijäämää pienemmäksi, PT arvioi, että velkasuhde jatkaa nousuaan ennustejaksolla.

Valtion tulisi PT:n mukaan varautua myös esimerkiksi puolustushankinnoista ja sote-uudistuksesta aiheutuvien menojen kasvuun hallituskauden jälkeen.

Alhaisen korkotason odotetaan tukevan yksityistä kulutusta.

Yksityisen kulutuksen kasvu on ollut bkt:n kasvua nopeampaa jo useiden vuosien ajan. Sen sijaan kotitalouksien säästämisaste oli viime vuonna negatiivinen, mikä johtui PT:n mukaan ensisijaisesti alhaisesta korkotasosta.

PT arvioi, että EKP:n ohjauskorot eivät vielä ennustejakson aikana kohoa olennaisesti nykyisestä ja säästämisaste säilyy suunnilleen viimevuotisella tasolla eli noin -1 prosentissa.

Artikkeliin liittyviä aiheita

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?