Rosatom järjestää ydinvoimaleirin lapsille Kalajoella – kunta varautuu jopa 300 lapsen osallistumiseen - Taloussanomat - Ilta-Sanomat

Rosatom järjestää ydinvoimaleirin lapsille Kalajoella – kunta varautuu jopa 300 lapsen osallistumiseen

Rosatom valmistee kansainvälistä kesäleiriä Suomeen. Yhtiö esitteli omaa myös koulukonseptiaan Kalajoen kaupungin johtajille.

2.4.2017 20:16 | Päivitetty 2.4.2017 20:28

Energiayhtiö Rosatom aikoo kutsua lapsia Suomesta, Venäjältä, Kaakkois-Aasiasta ja Afrikasta Kalajoelle, voimalakunta Pyhäjoen naapuriin kesäleirille.

Kalajoen kaupunginjohtaja Jukka Puoskari kertoo Taloussanomille, että kunta varautuu alustavasti 100–300 lapsen leiriin elokuun alussa.

– Leiri lyödään lukkoon selvitettyämme, millaisia majoitustoiveita järjestäjällä on. Soveltuvatko loma-asunnot vai pitääkö olla hotellimajoitusta. Leiri on nuorille noin 8–16-vuotiaille, hän kertoo.

Nuoret tulevat eri puolilta Venäjää ja ulkomailta Rosatomin laitospaikkakunnalta. Leiri on avoin myös paikallisille lapsiperheille lähiseuduilla.

Erilaisten yhteistyöhankkeiden kautta Rosatom harjoittaa suuryrityksille tyypille yhteiskuntasuhdetoimintaa, eli pyrkii tekemään tunnetuksi itseään ja vaikuttaman myönteisesti ydinenergia-asenteisiin.

Rosatom on aiemmin tiedottanut solmineensa sponsorointisopimuksia paikallisten jääkiekkoseurojen kanssa Pohjois-Pohjanmaalla.

Leirihanketta Kalajoen kaupungin johtajia suunnitteli matkalla Kalininin ydinvoimalaitokselle ja Rosatomin kouluihin viime viikolla.

Kaksoistutkinto Suomessa

Rosatomin tiedotteen mukaan sillä on omia ”Rosatom-kouluja”, joissa opiskelee noin133 000 lasta ja lastentarhoissa reilut 81 000.

– Kun meillä on naapurissa iso hanke, haluamme oppilaitoksemme maahanmuuttajille kiinnostaviksi. Meillä on jo paljon ulkomaisia kontakteja, opettajavaihtoa ja uusi kansainvälisyyskoordinaattori, Puoskari sanoo.

Voiko Kalajoelle tulla oma Rosatomin koulu rakennustyöläisille?

Jouni Välijärvi, professori ja opetusalan eettisen neuvottelukunnan jäsen, ei tunne suunnitelmia, mutta korostaa, että koulujen perustaminen on tiukasti säädeltyä Suomessa. Esimerkiksi kristilliset koulut ja Steiner-koulut saavat valtionapua, mutta seuraavat suomalaista opetussuunnitelmaa.

– Kynnys on korkea, ja poliittinen ilmapiiri ollut hyvin torjuva, hän sanoo.

Tässä vaiheessa Rosatom-koulua ei ole suunnitella, mutta Puoskari ei sulje pois ajatusta.

– Olemme olleet yhteydessä Venäjän suurlähetystöön ja sen kouluun ja keskustelleet, voisiko Kalajoella suorittaa kaksoistutkinnon. Yritämme tehdä täällä asumisen venäläisille mahdollisimman helpoksi.

Opetus voitaisiin järjestää olemassa olevissa koulutiloissa ja suorittaa tenttejä joko Kalajoella tai vaikka Helsingissä.

– Toki mahdollistamme Rosatom-koulunkin, jos tänne sellainen halutaan mutta en usko, että volyymia tulee riittävästi sen perustamiseen.

Hämmentäviä tunnelmia

Suomessa opetuksen etiikkaan kuuluu, ettei ideologisia, tunnustuksellisia tai kaupallisia vaikuttimia näy opetuksessa. Siksi teollisen toimijan opetusalan kumppanuus voi herättää huolia.

Rosatomin kouluissa ”konsepti pyrkii luomaan monikulttuurisen alustan lasten teknisen ja luovan potentiaalin kehittämiseen”. Yhtiö pyrkii myös herättämään lasten kiinnostusta ydinteknologiaan.

Kalajoen kaupunginvaltuutettu, Fennovoimaa vastustava kansanedustaja Hanna Halmeenpää (vihr) sanoi lukeneensa asiasta paikallislehdestä.

– Kahvit ovat läikkyneet täällä aika monilla kalajokisilla, ja asia puhuttaa.

Kaupunginhallituksen puheenjohtaja Raili Myllylä (kesk) ei näe yhteistyössä mitään ongelmallista ja sanoo, ettei kaupunginhallituksessa ole kuulunut soraääniä siitä.

– Pohjaamme tietenkin suomalaiseen opetussuunnitelmaan, mutta opiskelijoilla on erilaisia kiinnostuksen kohteita. On vain hyvä, jos voimme auttaa opiskelijoita oman osaamisen, vaikka jääkiekon, tanssin, luonnontieteiden tai ydinfysiikan pariin, Puoskari sanoo.

– Alueemme nuoret ovat fiksuja ja ilmaisevat kyllä itse selkeästi, mitkä asiat kiinnostavat.

Jos suoritetaan kaksoistutkintoa, silloin mennään venäläisen opetusjärjestelmän mukaisesti, hän lisää.

– Luulen, että kumppaniyhteistyö tulee vain lisääntymään. Onhan nyt jo Microsoftia ja Applea kumppaneina. Pitää olla äly ja järki mukana niin, ettei opetusta ohjailla ulkoapäin.

Entä Rosatom-leirit?

– Ydinvoima jakaa mielipiteitä voimakkaasti. Suhtaudumme leireihin niin, että ne ovat erittäin tervetulleita matkailuelinkeinollekin. Ainoa reunaehto on, että toimitaan lakien mukaisesti.

– Toistaiseksi ei ole ollut ongelmia muiden järjestäjien kuin Pyhäjärvellä järjestetyn niin sanotun ympäristöleirin kanssa. Siellä toiminta äityi väkivaltaiseksi jopa viranomaisia kohtaan.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?