K-kauppiaat uhkasivat julkaista varkaiden kuvat Facebookissa – näin kävi - Taloussanomat - Ilta-Sanomat

K-kauppiaat uhkasivat julkaista varkaiden kuvat Facebookissa – näin kävi

Taloussanomien soittokierros paljastaa, että useat K-kauppiaat eivät ole koskaan toteuttaneet kauppansa seinälle nostetun kyltin uhkausta.

31.3.2017 6:01

Vantaan Sanomat kertoi viime viikolla tikkurilalaisesta bensa-asemasta, joka lehden mukaan ”keksi ovelan keinon bensavarkaiden nappaamiseksi”: jos joku jättää bensat maksamatta, epäillystä julkaistaan valvontakamerakuva bensa-aseman Facebook-sivulla.

Toimintatapa ei ole varsinaisesti bensa-aseman oma keksintö, sillä sen teki Suomessa tunnetuksi K-market-kauppias Saku Kytölä jo vuonna 2015.

Kytölä ryhtyi julkaisemaan sosiaalisessa mediassa kuvia ja videoita epäillyistä näpistelijöistä, ja hän teetätti myymälänsä seinälle kyltin: ”Näpistämällä tai varastamalla hyväksyn, että kuvani julkaistaan Facebookissa ja valituissa lehdissä.”

Kytölän esimerkkiä seurasivat lukuisat muut kauppiaat. Kysyimme kolmelta heistä, onko julkisuuden uhka toiminut halutulla tavalla.

Kyltit 1,5 vuotta, yhtään kuvaa ei julkaistu

Helsingin Pasilassa sijaitsevan K-market Pasaatin Marko Säilynoja laitatti kauppaansa pelotekyltit syksyllä 2015.

Säilynoja kertoo, ettei hän kuitenkaan ole julkaissut Facebookissa yhdenkään epäillyn kuvaa.

– Kyltti on ajanut asiansa juuri niin kuin tarkoitettiinkin: pelotteena.

Säilynojan mukaan kuvia ei ole tarvinnut julkaista, koska suuri osa epäillyistä saadaan kiinni ja osa näpistyksistä menee vastaavasti täysin ohi.

Hän silti uskoo, että uhkaus kuvan julkaisemisesta netistä on karkottanut osan voroista pois.

– Ei se varmaan laitapuolen kulkijoihin ole vaikuttanut, mutta esimerkiksi nuorisoon ehkä. Sellaisiin, joilla on vielä jotain toivoa.

Kauppias halusi antaa viestin päättäjille

Viime kesänä vaasalaisen K-market Suvilahden kauppias Timo Niemelä julkaisi kaupan Facebook-sivulla tiedotteen, jonka mukaan kauppa aikoo vastaisuudessa julkistaa kaikkien näpistelijöiden kuvat netissä.

Niemelä myöntää, ettei näin ole tapahtunut.

– Emme me yhtään kuvaa ole julkaisseet, vaikka sellaista tulikin uhattua.

Niemelä kuvaa paikallislehdenkin esiin nostamaa tiedotetta osittain poliittiseksi. Monien muiden kauppiaiden tapaan Niemelä kaipaa vuonna 2008 poistettua muuntorangaistusta, joka mahdollisti maksamattomien sakkojen muuttamisen vankeustuomioksi.

– Nykyisin varas voi heittää saamansa sakkolapun vaikka roskiin, ja se on sillä kuitattu.

Asiakkaiden palaute vei kyltit Erottajalta

K-market Pasaatin Marko Säilynojan mukaan asiakkailta ei ole tullut juurikaan kielteistä palautetta uhkauskylteistä.

– Yksi asiakas sanoi, ettei niiden vuoksi enää asioi myymälässäni. Mutta vain yksi.

Sen sijaan K-market Erottajan kauppias Laura Huurtola kertoo ottaneensa viime vuonna laittamansa uhkauskyltit pois asiakkailta tulleen palautteen vuoksi.

– Muutama närkästynyt palaute tuli, ja ne piti tietysti ottaa huomioon, Huurtola sanoo.

Uhkauskylttien ja kuvien julkaisemisen laillisuus on puhuttanut siitä asti, kun Saku Kytölän tapaus nousi julkisuuteen vuonna 2015.

K-kauppiasliiton lakimies Tapio Syrén sanoi viime vuonna MTV Uutisten haastattelussa, että epäiltyjen kuvien laittaminen nettiin on laitonta ilman kuvan kohteen kirjallista suostumusta.

Asiasta ei ole oikeuden ennakkotapausta.

Helsinkiläinen K-kauppias julkaisi vuonna 2015 videon näpistystä yrittäneestä miehestä ja hänet taltuttaneesta myyjästä. Videon näet jutun pääkuvana.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?