Entinen VVO kertoo, miksi sen uusi nimi tarkoittaa koiraslohta

Rakennusliike Haka ja ay-liike perustivat Valtakunnallisen vuokratalo-osuuskunnan VVO:n vuonna 1969. Tänään nimi muuttui koiraslohta tarkoittavaksi Kojamoksi, joka kuvaa muuttunutta liiketoimintaa. Toimitusjohtaja kertoo miksi.

27.3.2017 17:05

Asuntosijoitusyhtiö VVO muutti maanantaina nimensä. Vuokra-asuntoja tarjoavan konsernin emoyhtiö on vastedes Kojamo, joka tarkoittaa koiraslohta.

VVO luonnehti tiedotteessa kojamoa luonnonläheiseksi, suomalaiseksi sanaksi, joka tarkoittaa suurta koiraslohta.

– Kojamo vaikuttaa vakaasti tulevaisuuden virrassa ja kehittää toimintaansa jatkuvasti entistäkin paremmaksi.

Mistä idea nimenmuutokseen, toimitusjohtaja Jani Nieminen?

Olemme muuttunut yrityksenä viidessä vuodessa todella paljon. Liiketoiminnastamme 90 prosenttia on Lumo-brändin alla ja vain 10 prosenttia VVO:n. Liiketoiminta ei enää vastannut vanhaa nimeä.

Kuka nimen keksi?

Se on tullut ison projektin lopputuloksena. Ei voi sanoa, että sillä olisi yksittäistä isää tai äitiä. Nimivaihtoehtoja oli useita, ja viime kädessä hallitus päätti uudesta. Toimimme ainoastaan Suomessa, ja turvallisuutta, jämäkkyyttä ja suomalaisuutta kuvastava nimi oli meille erittäin sopiva.

Lohi tunnetaan vaelluskalana, joka ui vastavirtaan kutupaikalle suunnistaessaan. Mikä se vastavirta on teille?

Esimerkiksi se, että perustimme verkkokaupan Lumo-kodeille. Asiakkaamme voivat vuokrata itselleen kodin verkkokaupasta. Emme usko enää siihen, että vuokra-asuntoja pitää hakea. Siinä me uimme vanhoja uskomuksia vastaan.

VVO ja Sato ovat olleet viime aikoina mediassa erityisesti kovina pidettyjen vuokriensa takia. Tuliko nimestä VVO rasite?

Ei VVO:sta ole tullut rasitetta. Se on Suomen tunnetuin vuokra-asumisen liikenimi, ja vuokraamme jatkossakin osaa asunnoistamme VVO-nimellä. Se on asumisen brändi, ja sitten taas konsernin emoyhtiö haluttiin erottaa Kojamona.

Osa lohista kuolee pian kudun jälkeen. Aika lyhytikäinen tunnus?

Me ollaan sitten ehkä se lohikala rotuna. Olemme pitkäaikainen toimija, ja investoimme viime vuonnakin 700 miljoonaa euroa. Meidän tavoitteitamme mitataan kymmenillä vuosilla.

Tarkoittaako nimi myös, että pyydätte rasvaisia vuokria?

Ei, me tarjoamme loistavaa asumista ja haluamme olla asukkaan ykkösvalinta. Konsernin nimenmuutoksella ei ole mitään vaikutusta vuokra-asiakaspintaan tai vuokrasopimuksiin.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?