Danske Bank nosti ennustettaan Suomen talouskasvusta

Kuluttajat jatkavat tänä vuonna kulutustaan, mutta kasvun painopiste siirtyy viennin ja teollisten investointien puolelle, Danske Bankissa uskotaan.

21.3.2017 9:31

Danske Bank on nostanut ennustettaan Suomen talouskasvusta kuluvalle vuodelle, kun Suomi on päässyt mukaan maailmantalouden elpymiseen ja viennin odotetaan lähtevän viimein nousuun.

Danske ennustaa suhdannekatsauksessaan, että Suomen bruttokansantuote kasvaa tänä vuonna 1,5 prosenttia. Aiemmin pankki arvioi bkt:n kasvuksi 1,3 prosenttia. Pankki arvioi, että kasvu jatkuu myös ensi vuonna 1,5 prosentin vauhdilla.

Danske Bankin mukaan ennakoivat mittarit kertovat Suomen talouden aktiviteetin pysyvän pirteänä.

– Ansiotuloverotuksen keventyminen ja paraneva työllisyystilanne auttavat pitämään ostovoiman pienessä nousussa, joten odotamme optimististen kuluttajien lisäävän kulutustaan myös 2017. Jatkossa kasvun painopiste siirtyy silti yksityisestä kulutuksesta viennin ja teollisten investointien puolelle, sanoo Danske Bankin pääekonomisti Pasi Kuoppamäki tiedotteessa.

Kuoppamäen mukaan alle kahden prosentin talouskasvukin näyttää pystyvän synnyttämään lisää työpaikkoja.

Danske katsoo, että maailmantalouden kasvu noussee tänä vuonna lähelle pitkän ajan keskiarvoa. Myös kasvunäkymät ovat myönteiset ja euroalueen talous jatkaa elpymistään maltillisesti. Päämarkkinoiden samanaikainen talouskasvu tukee Suomen vientinäkymiä.

– Vaikka vientiodotukset ovat johtaneet Suomessa pettymyksiin monta vuotta peräkkäin, viennin kasvuedellytykset näyttävät tänä vuonna hyvin lupaavilta globaalin talouskasvun jatkuessa, kustannuskilpailukyvyn kohentuessa ja Venäjän talouden elpyessä, Kuoppamäki sanoo.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?