IEA: Vihreä talous on luultua lähempänä

Hiilidioksidipäästöt vähenivät viime vuonna Kiinassa ja Yhdysvalloissa, IEA kertoo.

17.3.2017 20:25

Fossiilisista polttoaineista syntyvät, ilmaston kannalta haitalliset päästöt ovat pysyneet samalla tasolla jo kolme vuotta, Kansainvälinen energiajärjestö IEA kertoo.

IEA arvioikin, että siirtymä aiempaa vihreämpään globaaliin talouteen tapahtuu ennakoitua nopeammin, uutistoimisto Bloomberg kertoo.

Kiinassa hiilen, kaasun ja öljyn polttamisesta syntyvät päästöt pienenivät viime vuonna prosentin. Kehitystä vauhditti seitsemän uuden ydinreaktorin ottaminen käyttöön.

Yhdysvalloissa hiilidioksidipäästöt pienenivät viime vuonna noin kolme prosenttia – samalle tasolle kuin vuonna 1992.

– Tämä on hyvin tervetullut kehitys. Päästöjen tasaantuminen on seurausta siitä, että maakaasu on korvannut hiilen suurilla markkinoilla ja että uusiutuvat [energiamuodot] ovat yhä edullisempia, IEA:n pääjohtaja Fatih Birol sanoi talouslehti Financial Timesille.

Birolin mukaan merkittävää on, että päästöt eivät ole kasvaneet, vaikka globaali talous on kasvanut noin kolmen prosentin vuosivauhdilla.

Viime vuonna sorvatun Pariisin ilmastosopimuksen mukaan globaali ilmakehän lämpeneminen pyritään pysäyttämään alle kahteen celsiusasteeseen. Lisäksi tavoitteena on pyrkiä kohti alle 1,5 astetta. Tavoite vaatii leikkauksia kasvihuonekaasupäästöihin.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?