Uusi sisäänheittovakuutus kertoo kovasta kisasta suomalaisten terveydessä

Vakuutus muutamalla eurolla yksityiselle lääkäriasemalle? Sote-uudistus lisää kilpailua asiakkaista.

14.3.2017 12:38

Vakuutusyhtiö LähiTapiola alkaa myydä uudenlaista ”matalan kynnyksen” terveysvakuutusta. Tuotteesta vastaa kilpailijalta OP-ryhmästä LähiTapiolaan kehitysjohtajaksi siirtynyt Harri Aho.

Tuote on uusin avaus vakuutusyhtiöiden laajenevassa terveysliiketoiminnassa ja osa asiakashankintaa, jota tehdään vauhdilla ennen soteuudistusta. Mutta mitä asiakas saa terveysvakuutuksessa?

Vakuutustuote on tulossa markkinoille tämän vuoden aikana. Se maksaa halvimmillaan vain muutaman euron kuukaudessa ja kattaa diagnoosin, lääkärin vastaanoton, kuvantamisen sekä laboratoriotutkimukset.

Ahon mukaan hinnoittelumalli on vielä kehitteillä, mutta lähtökohtana on, että vakuutuksen voi ottaa kuka tahansa varallisuudesta ja terveystaustasta riippumatta. Alimmassa hintaluokassa maksukatto tulee vastaan jo parissa sadassa eurossa.

– Lähtökohtaisesti terveysvakuutus on tarjolla kaikille. Varmasti aikanaan siitä tulee erilaisia variaatioita, ja aika näyttää miten se tulee toimimaan. Euromääräisiä rajoja haemme parhaillaan, kevyimmillään se (vakuutusturva) on pienempi, kalliimpi on laajempi, Aho kertoo Taloussanomille.

Ahon mukaan uutta on myös se, että vakuutuksen euroraja on joka vuosi asiakkaan käytettävissä toisin kuin perinteisissä terveysvakuutuksissa, joissa euromäärä pienenee käytön myötä.

LähiTapiola laajentaa verkkoa

Uudessa terveysvakuutuksessa hoitoketju alkaa soitolla Terveyshelppiin. Se on asiakkaille maksuton puhelinpalvelu, jonka osana saa digitaalisia hoitaja- ja lääkäri-etäpalveluita. Apua on palvelun kautta annettu sairas- ja tapaturmatilanteissa jo lähes satatuhatta kertaa.

Osan hoidosta voi antaa etänä. Jos asiakas tarvitsee lääkäriä tai jatkotutkimuksia, hänet ohjataan LähiTapiolan hoitolaitoskumppaneille, Pihlajalinnan lääkäriasemille, sairaalaan tai muille kumppaneille. LähiTapiola käyttää myös jo Mehiläistä ja Terveystaloa.

– Uusia kumppanuusneuvotteluita käymme parhaillaan. Meillä tulee olemaan valtakunnallinen verkosto, jonne asiakkaat voidaan ohjata. Se vähentää myös julkisen sektorin kuormaa, Aho sanoo.

Kilpailu kovenee soten alla

Vakuutusyhtiöt ovat alkaneet tehostaa hoitoketjuja ja ovat yhä kiinnostuneempia asiakkaidensa sairauksien ennaltaehkäisystä pelkkien korvausten maksun sijaan. Digitalisaatio lisää perinteisen vakuuttamisen haasteita, mutta teknologia avaa mahdollisuuksia laajempaan asiakastietoon ja uusien tuotteiden ja hinnoittelumallien kehittämiseen.

Suomalaisista yhdellä viidestä on yksityinen sairaskuluvakuutus.

Aho on aiemmin ollut rakentamassa OP-ryhmässä terveysbisnestä perustamalla aluksi Helsingin Omasairaalan, nykyään Pohjola Sairaalan. Sellainen toimii nykyään myös Tampereella, ja parhaillaan Kuopioon rekrytoidaan työntekijöitä.

Lähi-Tapiola osti Pihlajalinnan keväällä muutamaa kuukautta ennen Ahon siirtymistä.

– Vakuutusyhtiöillä on merkittävä rooli yksityisesti rahoitettujen terveyspalveluasiakkaiden kanavoimisessa eri palveluntuottajille. Terveyspalveluiden tuottajilla on puolestaan kannuste muodostaa runsaasti asiakassuhteita ennen sote-uudistuksen ja valinnanvapauden voimaantuloa, Evli-pankki taustoitti.

Valinnanvapauden myötä yksityisen terveydenhuollon asiakkaat voidaan Evlin mukaan ohjata listautumaan palveluntuottajan omaan sote-keskukseen.

– Tämä on myös keino saada asiakkaat kiinnostumaan LähiTapiolasta, ja uskomme että näin he haluavat keskittää muita vakuutuksia meille. Ajattelun muutos on tässä erittäin tärkeää ja uskon, että kaikki vakuutusyhtiöt yrittävät nyt parastaan, Aho sanoo.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?