Näin omakotitalojen asumiskustannukset vaihtelevat eri kunnissa: Ero jopa 1178 € - Taloussanomat - Ilta-Sanomat

Näin omakotitalojen asumiskustannukset vaihtelevat eri kunnissa: Ero jopa 1178 €

Kotitalouksien asumiskustannukset vaihtelevat yli kolmanneksella kuntien välillä.

13.3.2017 20:50

Omakotitaloissa asuvien kotitalouksien asumiskustannukset vaihtelevat suuresti Suomen kuntien välillä, selviää Suomen Omakotiliiton teettämästä selvityksestä. Keskimääräiset kustannukset on koottu taulukkoon jutun loppuun.

Selvityksen mukaan kahden samanlaisen talon asumismenojen välillä saattaa olla jopa yli 33 prosentin ero. Omakotiliiton toiminnanjohtajan Kaija Savolaisen mukaan tulos yllätti hänet.

– Pellervon taloustutkimus on tehnyt meille aiemmin asumismenoista selvitystä, jossa huomioidaan laina ja korko. Siinä tutkimuksessa kasvukeskukset nousevat luonnollisesti kärkeen. Kun lainakustannukset kuitenkin siivotaan tiedoista pois, kunnallisten tasojen erot rupeavat paljastumaan, hän sanoo Taloussanomille.

Selvityksessä huomioiduissa kunnissa omakotitalon vertailukelpoiset vuosikustannukset ovat hieman yli 3900 euroa. Kalleinta asuminen on Savonlinnassa, jossa asumiskustannukset nousevat yli 4600 euroon vuodessa. Vähiten maksuja maksavat taas omakotitaloudet Joensuussa, jossa vuosikustannukset ovat noin 3500 euroa. Suurimmat erot kuntien välisissä kustannuksissa syntyivät lämmityksessä, vesimaksuissa ja kiinteistöverotuksessa.

Savolaisen mukaan asumiskustannukset jakautuvat epätasaisesti myös maantieteellisesti.

– Näyttää siltä, että Länsi-Suomen kunnissa on edullisempaa asua, kun taas Itä- ja Keski-Suomen kunnissa on kalleinta. Toki joitakin poikkeuksia on, mutta näyttää siltä, että jonkin verran kahtiajakoa syntyy, Savolainen kertoo.

Kiinteistöalaa koskevia tieto- ja asiantuntijapalveluita tuottavan KTI Kiinteistön tekemässä selvityksessä vertailtiin malliomakotitalon kunta- ja aluekohtaisesti päätettävien kunnallisten maksujen suuruutta 25 kunnassa. Siinä on otettu huomioon kiinteistöveron, vesimaksujen, jätemaksun sekä lämmitys- ja käyttösähkön aiheuttamat kustannukset.

Jos grafiikka ei näy, katso se tästä.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?