Vienti kasvoi tammikuussa yli neljänneksen – yksinkertainen selitys - Taloussanomat - Ilta-Sanomat

Vienti kasvoi tammikuussa yli neljänneksen – yksinkertainen selitys

Julkaistu: 10.3.2017 9:13

Suomen tavaraviennin arvo oli tammikuussa 27 prosentin kasvussa ja ylsi lähes 4,6 miljardiin euroon, kertoo Tullin ennakkotilasto.

Suurta kasvuprosenttia selittää viennin poikkeuksellinen heikkous vuotta aiemmin. Viime vuoden tammikuussa tavaraa vietiin vain noin 3,6 miljardin euron edestä, mikä oli pienin viennin arvo sitten helmikuun 2010.

Kuluvan vuoden tammikuun viennin arvo olikin suunnilleen samalla tasolla kuin kuukausittainen viennin arvo viime vuoden loppukuukausina.

Vienti kaikkiin Suomen tärkeimpiin kauppakumppanimaihin kasvoi tammikuussa. Jyrkintä viennin kasvu oli öljyjalosteiden, metallien sekä sähköteknisten koneiden kohdalla. Kasvu oli hieman loivempaa teollisuuden koneissa, metsäteollisuudessa ja kemianteollisuudessa. Lisäksi tammikuussa Suomesta vietiin 233 miljoonan euron laiva Viroon.

Tuonnin arvo nousi tammikuussa 25 prosenttia ja oli viisi miljardia euroa. Myös tuonnin kasvua selittää viime vuoden alun vähäinen tuonti.

Raakaöljyn ja öljyjalosteiden tuonnin arvon kasvu oli tavararyhmistä nopeinta tammikuussa. Koneiden ja laitteiden, kuljetusvälineiden sekä kemianteollisuuden tuotteiden tuonti kasvoi myös selvästi.

Kauppatase oli tammikuussa 455 miljoonaa euroa alijäämäinen, kun viime vuoden tammikuussa alijäämä oli 430 miljoonaa euroa.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?