Uusi velkaennätys on ovella – maailman yhteenlaskettu velka on käsittämätön summa

Luottoluokitusyhtiö arvioi, että maailman valtioiden kokonaisvelkataso nousee tänä vuonna korkeammalle kuin koskaan aiemmin.

24.2.2017 20:43

Luottoluokitusyhtiö Standar & Poor’s arvioi, että maailman yhteenlasketun valtionvelan määrä nousee tänä vuonna noin 2,3 prosentilla yhteensä 44 300 miljardiin dollariin.

Vaikka yhtiö arvioi, että uusien lainojen ottaminen tulee hieman vähentymään tänä vuonna edellisvuoteen verrattuna, edustaa luku kaikkien aikojen korkeinta velkatasoa.

S&P Global on laskenut, että valtiot tulevat ottamaan noin 6 800 miljardia dollaria velkaa vuonna 2017, mikä tarkoittaa noin neljän prosentin laskua vuoteen 2016 verrattuna. Kokonaisvelkataso kuitenkin nousee laskelmien mukaan laskusta huolimatta noin 1 000 miljardilla dollarilla.

Vuoden 2017 velanottajien kärkimaita ovat Yhdysvallat 2 200 miljardilla dollarilla ja Japani 1 800 miljardilla dollarilla. Maiden yhteenlaskettu uusien lainojen määrä kattaa noin 60 prosenttia kaikkien maailman valtioiden ottamien lainojen määrästä. Seuraavaksi eniten velkaa ottavat Kiina, Italia ja Ranska.

Eniten velkaa suhteessa bruttokansantuotteeseen on Japanilla, jonka velkasuhde on 254 prosenttia. Japanista seuraavat korkeimman velkasuhteen omaavat ovat Kreikka ja Libanon.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?