Liki 4 miljardia euroa 2 vuodessa – ennätysmäärä rahaa virtasi Kiinasta Suomeen

Julkaistu:

Kiinasta tehtiin vuosina 2015 ja 2016 enemmän sijoituksia suomalaisfirmoihin kun edellisen runsaan 65 vuoden aikana yhteensä, vaikkei Supercell-kauppaa otettaisi huomioon.
Kiinalaiset yritykset investoivat Suomeen vuosina 2015 ja 2016 huimasti, miltei neljän miljardin euron arvosta. Kahden edellisen vuoden sijoituksista leijonanosan muodostaa tietysti kiinalaisen internetjätin Tencentin Supercell-kauppa.

Loikka aiemmasta on kuitenkin huikea, sillä Kiinan Suomen suurlähetystön laskelmien mukaan kiinalaiset sijoittivat vuosina 1951–2014 Suomeen yhteensä vain 117 miljoonaa euroa.

– Ilman sitäkin (Supercell-kauppaa) sijoitukset olivat yli kymmenen kertaa suuremmat kuin aiemman 65 vuoden aikana yhteensä. Se on huima kasvu, sanoo Zhu Bin, joka toimii Shanghaissa Finpron Invest in Finland -yksikön johtajana.

Parin edellisen vuoden kiinalaissijoitukset muodostuvat suureksi osaksi muutamasta isosta sijoituksesta, kuten esimerkiksi kiinalaisyhtiö Kaidin suunnitelmasta rakentaa Kemiin biojalostamo. Kaidin investointi on vielä suunnitelma-asteella, mutta se on jo mukana kansainvälisissä investointitilastoissa.

Zhu kertoo investoinneista Finpron toimistolla Shanghain bisneskaupunginosassa Pudongissa. Samoista tiloista löytyvät myös suomalaisyrityksiä Kiinassa alkuun tukeva FinChi ja Shanghain suomalainen kauppakamari. Neuvotteluhuoneen seinällä roihuavat revontulet, ja hyllyssä on rivi suomalaisia elintarvikkeita, esimerkiksi marjajauheita ja -mehuja.

Investointeja vetää Suomeen huipputeknologia

Kiinalaisten sijoitukset Suomeen ovat kasvaneet monesta syystä: Merkittävin niistä on, että kiinalaisyritykset ovat innostuneet yleisesti sijoittamaan ulkomaille aiempaa enemmän. Kiinalaisten investoinnit ulkomaille ovat kasvaneet selvästi edellisen vuosikymmenen ajan. Vuonna 2016 nähtiin kuitenkin melkoinen hyppy.

Saksalaisen Mercator Institute for China Studies -tutkimusinstituutin ja yhdysvaltalaisen tutkimusyhtiö Rhodium Groupin tekemän tutkimuksen mukaan Kiinasta ulkomaille suuntautuvien suorien sijoitusten yhteispotti kasvoi viime vuonna miltei 40 prosenttia, yhteensä 200 miljardiin dollariin.

Kiinalaisia työntää sijoittamaan ulkomaille maan hidastunut talouskasvu, joka on saanut monet etsimään uusia mahdollisuuksia ulkomailta. Lisää painetta ovat kasanneet esimerkiksi juanin heikentymispaineet. Lisäksi monet kiinalaiset yritykset tahtovat kansainvälistyä ja päivittää teknologiaansa parempaan.

Suomeen kiinalaisrahaa vetääkin juuri huipputason teknologia. Tämän lisäksi Suomen tunnettuus on kasvanut; yhä useampi Kiinassa tietää, mitä Suomessa voisi olla saatavilla.

Vuosi 2016 saattoi olla huippu Kiinan sijoituksissa ulkomaille

Kiinalaisten ulkomaan sijoitusten tahti on hiipunut viime aikoina, sillä Kiinan hallinto on ottanut käyttöön uusia rajoituksia ulkomaisille sijoituksille. Tämä johtuu viimeaikaisesta pääomapaosta Kiinasta.

– Uskon, että vuosi 2016 saattoi olla huippuvuosi vähään aikaan, sanoo Finpron Zhu kiinalaisten sijoituksista ulkomaille ylipäätään.

Hän pitää mahdollisena, että investoinnit Suomeen laskevat ja tasaantuvat myöhemmin, mutta pysyvät kuitenkin selvästi ylempänä kuin vuonna 2008, jolloin sijoitukset Suomeen alkoivat kasvaa. Toisaalta Zhu ei pidä mahdottomana sitäkään, että kiinalaisten sijoitukset Suomeen nousevat tänäkin vuonna, jos Supercell-kauppoja ei oteta laskuihin mukaan.

Suomessa kiinalaisia on kiinnostanut erityisesti ict-ala, joka on kerännyt noin 40 prosenttia sijoituksista. Toiseksi suurin vetäjä on ollut ympäristöteknologia. Niistä kiinalaisia sijoituksia ovat saaneet esimerkiksi kaksi suomalaista ilmanpuhdistinten valmistajaa, Lifa Air ja Aavi. Zhun mukaan muitakin saman alan yrittäjiä neuvottelee parhaillaan kiinalaisten kanssa.

Zhun mukaan kiinalaissijoittajat arvostavat pohjoismaista teknologiaa ja innovointia. Pohjolan markkinat eivät kiinalaisia kuitenkaan kooltaan erityisesti kiinnosta.

– Suomi on hyvin pieni. Jos ajattelee kaikkia Pohjoismaita, niin niidenkin väkimäärä on yhteensä alle 30 miljoonaa. Se on samaa kokoluokkaa kuin Shanghai tai Peking, Zhu kuvaa.

Kiinalaissijoittajat katselevatkin suomalaisyrityksiä miettien, voisiko tuote toimia Kiinan markkinoilla tai muualla maailmalla. Tällaisista yrityksistä monilla ei ole itsellään kapasiteettia ottaa riskiä, jota Kiinan markkinoille lähteminen vaatisi. Kiinalaiset siis tuovat rahaa ja markkinaymmärrystä sekä pääsyn Kiinan markkinoille.

Zhun mukaan suomalaisyritysten huolestuneisuus kiinalaisista sijoittajista on vähentynyt. Vielä vuonna 2014 ja 2015 häneltä kysyttiin usein, että mitä jos kiinalaissijoittaja ostaa firman ja siirtää toiminnot Kiinaan ja sulkee ne Suomessa.

– En ole koskaan nähnyt, että niin kävisi, en Suomessa, hän sanoo.

Nyt pelot ovatkin vähentyneet, eikä tätä enää juuri kyselty vuonna 2016. Zhun mukaan massavalmistus on asia erikseen, mutta Kiinassa ymmärretään, että innovointi Suomessa syntyy kokonaisuudesta, eikä sitä voi noin vain heittää uuteen ympäristöön.

Neuvo Suomeen: Myykää paremmin

Kiinalaisrahasta kiinnostuneita suomalaisfirmoja Zhu neuvoo ensiksi pohtimaan, voisiko heidän tuotteensa toimia Kiinan markkinoilla. Jos ei, kannattaa ensin yrittää hankkia sijoittajia muualta Euroopasta tai Yhdysvalloista. Mutta jos tuote voisi sopia Kiinaan, kannattaa panostaa yrityksen osaamisen ja tuotteiden esittelyyn.

– Yleisesti minun täytyy sanoa, että suomalaiset yritykset eivät ole kovin hyviä esittelemään itseään, Zhu sanoo.

Hän huomauttaa, että hänellä on vertailukohtaa, sillä hän on työskennellyt esimerkiksi kanadalaisten, tanskalaisten ja saksalaisten yhtiöiden kanssa. Zhun mukaan suomalaisfirmojen johtajat ovat hyviä selittämään yksityiskohtaisia teknologia-asioita, mutta kehnompia markkinoimaan itseään ja tuotteitaan.

Kommentit

  Näytä lisää
  Kommentointi on päättynyt
  Näitä luetaan!
  • Juuri nyt
  • Päivä
  • Viikko
  1. 1

   HS: Alle 70 euron ”Canada Goose”-takkien sisältä on löytynyt kuvottavia yllätyksiä

  2. 2

   Hypon karut luvut: Helsingin keskustassa on alue, jossa jo yli 40 prosenttia asunnoista on tyhjillään

  3. 3

   Koko Suomi kärsii nyt yhden sopimuksen takia – katso itse: kummat työehdot sinä valitsisit?

  4. 4

   Sannan mukana kulkee aina 5 tärkeintä korttia – ”Jos jotain sattuisi”

  5. 5

   Kimi Räikkönen alkaa viedä suomalaista karaokea Eurooppaan

  6. 6

   Danske Bank: Alle 10-vuotiailla asiakkailla keskimäärin noin 700 euroa sijoituksia

  7. 7

   Ilkka-Pohjalaisen päätoimittajaksi valittu Markku Mantila

  8. 8

   Putki­remontti­firman huumorilla tehty vinkki­lista paljastui – ”Moraali veks”

  9. 9

   Haminalaisen laivurin vuosien piina Venäjällä: rikosepäily vesittyi – alus ruostuu silti Viipurissa

  10. 10

   Suomalainen yrittäjäkaksikko teki odottamattoman siirron – näin alkaa kalabisnes Norjaan!

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Koko Suomi kärsii nyt yhden sopimuksen takia – katso itse: kummat työehdot sinä valitsisit?

  2. 2

   Hypon karut luvut: Helsingin keskustassa on alue, jossa jo yli 40 prosenttia asunnoista on tyhjillään

  3. 3

   Neljän hengen selvitys­ryhmä yrittää ratkaista Posti-umpi­solmun

  4. 4

   HS: Alle 70 euron ”Canada Goose”-takkien sisältä on löytynyt kuvottavia yllätyksiä

  5. 5

   Valtakunnan­sovittelija: Posti-neuvottelut jäissä, kunnes paketti­lajittelijoita koskeva riita ratkeaa

  6. 6

   Putki­remontti­firman huumorilla tehty vinkki­lista paljastui – ”Moraali veks”

  7. 7

   Yli miljoonan suomalaisen verotus kiristyy – katso tästä nostaako sinun kuntasi veroprosenttiaan

  8. 8

   Suomalainen yrittäjäkaksikko teki odottamattoman siirron – näin alkaa kalabisnes Norjaan!

  9. 9

   SAK:n Eloranta hiiltyi lakkokeskusteluun: Työnantaja haluaa romuttaa sopimusyhteiskunnan!

  10. 10

   Kimi Räikkönen alkaa viedä suomalaista karaokea Eurooppaan

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Kommentti: PAU paljasti nyt todelliset korttinsa – meneillään on Suomen kallein järjestösota

  2. 2

   Koko Suomi kärsii nyt yhden sopimuksen takia – katso itse: kummat työehdot sinä valitsisit?

  3. 3

   Postissa työskentelevän Jukan palkasta on lähdössä kolmannes – kertoo nyt, kuinka lakon umpisolmu voisi aueta

  4. 4

   Yksi kuva kertoo: Näin kävi diesel- ja bensa-autojen hinnoille Suomessa – kannattaako dieseliä enää ostaa?

  5. 5

   Työriitaan ei ratkaisua: Postilakko jatkuu, tukilakot käyntiin – näin ne alkavat näkyä

  6. 6

   Lämpöpumppufirmat paljastavat – tässä ovat 10 suurinta potutuksen aihetta

  7. 7

   Näin lakot leviävät busseihin, lentokentille ja risteilylaivoille

  8. 8

   Totuus ruokalähetin ”4 000 eurosta kuussa” alkaa valjeta: Kaikki tämä pitää maksaa itse – ja moniko oikeasti pystyy tekemään tällaisen tuntimäärän?

  9. 9

   PAU sanoi ei sovintoesitykselle – lakot jatkuvat

  10. 10

   Hypon karut luvut: Helsingin keskustassa on alue, jossa jo yli 40 prosenttia asunnoista on tyhjillään

  11. Näytä lisää