50000 miestä parhaassa iässä ei tee töitä tai opiskele – ”Mitä heille tapahtui?” - Taloussanomat - Ilta-Sanomat

50000 miestä parhaassa iässä ei tee töitä tai opiskele – ”Mitä heille tapahtui?”

Yhä useampi työikäinen mies ei tee töitä, opiskele tai hae töitä. Eva selvittää raportissaan, mitä heille on tapahtunut.

16.2.2017 8:43

Pysyvästi työelämän ulkopuolelle jääneiden työikäisten miesten määrä on noussut lähes 80 000:een, selviää Elinkeinoelämän valtuuskunnan Evan torstaina julkistamasta raportista.

Nämä 25–54-vuotiaat miehet eivät tee töitä, opiskele tai ole työkyvyttömyyseläkkeellä. Heistä 28 000 on virallisesti työttömiä työnhakijoita, mutta heidän paluutaan työelämään voidaan pitää epätodennäköisenä.

Loput 50 000 eivät ole tilastoissa työttömiä, vaan kokonaan työvoiman ulkopuolella. Mitä näille ”kadonneille työmiehille” tapahtui, Evan raportti kysyy.

Suuri osa asuu yksin, osalla ei lainkaan tuloja

Yli 7 000 miestä on hävinnyt tutkasta täysin: he eivät vuosina 2012–2014 hankkineet tuloja tai saaneet tukia. Enemmistö heistä on taustaltaan ulkomaalaisia, joten osa on saattanut muuttaa maasta ilmoittamatta väestörekisteriin, raportin tekijät epäilevät.

Samalla ajanjaksolla pelkkää toimeentulotukea sai toiset 7 000 henkeä.

Kirjoittajien mukaan ”kadonneita” näyttää luonnehtivan yksinäisyys: yksin asuvia 50 000 miehestä oli vuonna 2014 joka kolmas, ja lähes joka viidennellä ei ollut asuntoa lainkaan.

Suurimmalla osalla työvoiman ulkopuolisista on jonkinlaisia tuloja: joka kolmas sai jossain vaiheessa vuotta työttömyysturvaa, ja työtuloja keikkatöistä nosti reilu kymmenys.

Osinkotuloja sai lähes 40 prosenttia ryhmästä. Raportin tekijät huomauttavat, että niitä voi kertyä esimerkiksi omistajakorttien käyttäjille.

Vapaaehtoinen elämäntapa vai kova kohtalo?

Työvoiman ulkopuolisten osuus työikäisistä suomalaismiehistä on kolmessa vuosikymmenessä lähes tuplaantunut viiteen prosenttiin, eikä ilmiö ole muuallakaan vieras.

Evan analyysissa viitataan Yhdysvalloissa käytyyn keskusteluun, jossa työmarkkinoiden ulkopuolelle jäämistä on kuvattu sosiaaliturvan ja perheiden tuen mahdollistamaksi uudenlaiseksi elämäntavaksi.

Raportin tekemiseen osallistunut professori Heikki Hiilamo pitää epätodennäköisenä, että Suomessa olisi kyse nimenomaan vapaaehtoisesta valinnasta.

Hänen mukaansa taustalla on yhteiskunnallinen murros, jonka seurauksena pienen ja avoimen Suomen teollisuudesta on kadonnut roppakaupalla työpaikkoja.

Työvoiman ulkopuolelle ovat vaarassa pudota etenkin syrjäseuduilla asuvat ja kouluttamattomat nuoret. Hiilamo kirjoittaa miesten tarvitsevan lapsesta asti työttöjä enemmän tukea koulunkäyntiin, ja hän ehdottaa ”pojille porkkanoita koulutukseen”.

Evan raportissa painotetaan muutenkin koulutuksen tärkeyttä, mutta todetaan, että yksinkertaista lääkettä syrjäytymisen ehkäisyyn ei ole.

Raportin tekemiseen ovat osallistuneet Hiilamon lisäksi Me-säätiön Jussi Pyykkönen ja Ulla Nord, tutkija Pekka Myrskylä ja Evan tutkimuspäällikkö Ilkka Haavisto.

Onko sinulla tarina kerrottavana työelämän ulkopuolelle jäämisestä? Ota yhteyttä antti.karjalainen@sanoma.fi

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?