Veron uhka ei juuri ehtinyt näkyä venekaupassa - Taloussanomat - Ilta-Sanomat

Kauppiaat: Venevero peruttiin kreivin aikaan

Veron peruminen tuli kauppiaiden mielestä juuri oikeaan aikaan, kun kauppa on lähdössä käyntiin.

15.2.2017 19:41

Veneveron poistuminen on hyvä uutinen, ja se tuli juuri kreivin aikaan, kertovat venekauppiaat.

Venekauppa lähtee perinteisesti käyntiin parhaillaan käynnissä olevilla venemessuilla ja jatkuu noin juhannukseen saakka. Tänään ilmoitettu veron peruminen tuli siis juuri sopivaan aikaan venekauppiaille.

Tähän mennessä perussuomalaisten Timo Soinin puolustaman veron uhka ei kuitenkaan ollut ehtinyt juuri venekaupassa näkyä.

– Ei se veneveron uhka meillä vaikuttanut millään muotoa. Kuka veneen ostaa, ei se noin pienestä olisi jäänyt kiinni, toteaa Pekka Tupamäki Marine Center Ähtäristä Taloussanomille.

Myöskään Vääksyn Konepisteen Janne Korhosen mukaan vero ei ehtinyt vielä näkyä venekaupassa.

– Suurempi kiusa vero olisi ollut vanhan veneen omistajille. Uuden veneen kauppaan sillä ei juuri ollut vaikutusta, Korhonen toteaa.

Suomessa venekanta on Korhosen mukaan vanhaa ja sitä käytetään vähän. Näiden veneiden omistajille veneilystä olisi voinut tulla kohtuuttoman suuri lasku.

Veneporin Mikko Haapatien mukaan on hyvä, että tieto veron poistumisesta tuli nyt, eikä vasta keväällä.

– Kyllä se puheita herätti. Alkuvuoden aikana lähes kaikkien asiakkaiden kanssa on jotakin puhuttu. Harmittaa, että tätä on 1,5 vuotta vatvottu. Jos joku on ollut rajalla, että ostetaanko vai ei osteta, veron takia voi olla että on ostettu jotain muuta, Haapatie toteaa.

Hänen mukaansa veron uhka on vaikuttanut venekauppaan myös niin, että esimerkiksi jos on mietitty valintaa 50 ja 60 hevosvoiman moottorien välillä, on valittu 50 hevosvoiman moottori, koska se ei olisi ollut veron piirissä.

Hallitus on nyt myöntänyt, että veneveron hyötysuhde olisi ollut heikko. Marine Center Ähtärin Tupamäen mukaan verossa ei olisi ollut mitään järkeä.

– Venettä kuitenkin monesti autolla liikutetaan ja maksetaan polttoaineverot ja niin edelleen. Kyllä vene kantaa kortensa kekoon, Tupamäki toteaa.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?