Laki kolmesta koulutuspäivästä meni mönkään – ”Tulokset ovat olleet heikkoja”

Julkaistu:

Jatkuva kouluttautuminen on yhä tärkeämpää, kun työelämä muuttuu vauhdilla. Koulutusta pyrittiin lisäämään kolme vuotta sitten voimaanastuneella lailla. Tulokset ovat olleet laihoja.
Runsaat kolme vuotta voimassa ollut laki kolmesta koulutuspäivästä on epäonnistumassa. Lisäkoulutusta laki on tuonut vain vähän, eikä tavoite koulutuksen jakautumisesta tasaisemmin työntekijöiden kesken vaikuta toteutuvan.

Koulutuspäivien lisääntyminen ei näy ainakaan työ- ja elinkeinoministeriön työolobarometristä. Päinvastoin. Vuonna 2015 koulutukseen käytettyjen työpäivien lukumäärä putosi alimmilleen 2000-luvulla. Myös työnantajan maksamaan koulutukseen osallistuneiden osuus on laskenut lain astuttua voimaan.

– Tulokset ovat olleet heikkoja, toimihenkilökeskusjärjestö STTK:n yhteiskuntavaikuttamisen johtaja Jukka Ihanus sanoo.

Epäonnistuneena lakia pitävät palkansaajakeskusjärjestöt ja valtiovarainministeriö. Ainoastaan työnantajien EK suhtautuu koulutuspäivälakiin neutraalisti, vaikka näkee siinä myös ongelmia.
Mainos (Teksti jatkuu alla)
Mainos päättyy

Virallinen arvio myöhästynyt

Riita koulutuspäivistä saatiin sovittua vuonna 2013 parin vuoden väännön jälkeen. Lopputulos oli vesitetty: työntekijät eivät saaneet haluamaansa koulutusoikeutta, vaan se vaihtui työnantajien koulutusvähennykseen. Julkisella puolella koulutusvähennystä kutsutaan koulutuskorvaukseksi.

Samalla työmarkkinajärjestöt ja valtio sopivat, että lain onnistumista arvioidaan kahden vuoden jälkeen. Seurantaraportti piti tehdä jo viime vuonna, mutta se on jäänyt kiireellisempien asioiden, kuten pakkolakien, jalkoihin.

Virallinen arvio on luvassa viimein tänä vuonna. Epävirallisen arvion voi tehdä tarkastelemalla työolobarometrin lisäksi lukuja koulutusvähennyksestä ja -korvauksesta sekä kuuntelemalla asiantuntijoita.

20 miljoonan euron kuilu

Hallituksen esityksessä koulutuspäivien arvioitiin maksavan vuodessa 85 miljoonaa euroa. Tästä 57 miljoonaa oli yritysten, 20 miljoonaa kuntien ja 8 miljoonaa euroa valtion osuus.

Yritykset ovat päässeet lähimmäksi arvioitua. Vuonna 2014 koulutusvähennystä myönnettiin yhteensä 46 miljoonaa euroa ja vuonna 2015 noin 51 miljoonaa euroa.

Kunnat, seurakunnat, yliopistot ja yhdistykset ovat jääneet kauas arvioidusta. Toissa vuonna niille myönnettiin 11 miljoonaa euroa koulutuskorvausta ja sitä edellisenä vuonna reilut 9 miljoonaa. Vakuutusjohtaja Juho Oksanen tosin korostaa, että TVR:n “näppituntuma” oli, että summa jäisi alle 10 miljoonaan.

– Oli selvää, ettei se tule suunnitellussa laajuudessa toteutumaan.

Valtiolla ero arvioidun ja toteutuneen koulutuskorvauksen välillä on suhteellisesti vielä suurempi. Koulutuskorvausta maksettiin valtion virastoille ja laitoksille 2,8 miljoonaa vuonna 2014 ja 2,9 miljoonaa vuonna 2015.

Julkinen puoli yksityistä edellä

Julkisella puolella summat ovat jääneet selvästi arvioidusta, mutta työntekijöistä suhteellisesti suurempi osa on päässyt nauttimaan uuden lain hyödyistä kuin yksityisellä sektorilla. Kunnissa työntekijöistä yli 70 prosenttia on ollut koulutuskorvauksen piirissä, mutta yrityksissä vain reilut 10 prosenttia.

SAK:n luottamushenkilökyselyssä vuoden 2015 lopussa vain 12 prosenttia vastaajista arvioi uuden lain lisänneen koulutusta työpaikoilla. Julkisten alojen luottamusmiehistä näin arvioi 22 prosenttia.

SAK kysyi luottamushenkilöiltään myös sitä, onko laki lisännyt niiden koulutusta, joilla ei ole aiempaa koulutustaustaa. Kaikista luottamusmiehistä 14 prosenttia vastasi kyllä, julkisella puolella 24 prosenttia.

Korvausta muutenkin järjestettävästä koulutuksesta

Laissa on useita ongelmia. Koulutusvähennyksen - ja korvauksen hakeminen on työlästä verrattuna saatuun hyötyyn. Tämän ongelman kohtaavat niin yritykset kuin julkisetkin toimijat.

Koulutus on myös rajattu vastaamaan nykyisen työnantajan tarpeita. Tarve olisi ollut kannustaa työntekijöitä koulutukseen, joka parantaa valmiutta ottaa vastaan uusia tehtäviä uusissa organisaatioissa, valtiovarainministeriö katsoo.

– Virastot ja laitokset ovat hakeneet korvausta koulutuksesta, jota ne olisivat järjestäneet joka tapauksessa, VM lausui TEM:lle viime vuonna.

STTK on samaa mieltä.

– Kannusteella tuetaan joka tapauksessa pidettävää koulutusta, etujärjestö sanoi lausunnossaan.

EK katsoo ongelmaksi sen, että koulutustarpeet pitää arvioida ryhmäkohtaisesti, kun usein tarpeet ovat yksilöllisiä. Laki kuitenkin herätti yrityksissä alkuinnostuksen, mutta EK:lla ei ole tietoja siitä, onko koulutus lisääntynyt, asiantuntija Mika Kärkkäinen sanoo.

Elinikäinen oppiminen tärkeää kaikille

Käytännössä koulutuspäivälaki vaikuttaa antaneen yrityksille uuden verovähennyksen ilman, että koulutus on lisääntynyt. Lisäksi kunnat ovat onnistuneet hyödyntämään koulutuskorvausta.

– Kannattaako järjestelmää pitää yllä, jos vähennys tuottaa valtiolle vain kuluja eikä vastaa tarkoitustaan? SAK:n koulutusasioiden päällikkö Mikko Koskinen kysyy.

Sellaisia työpaikkoja ei enää ole, joissa osaamisen kehittäminen ei olisi tärkeää. Tämän vuoksi yhteiskunnan ja ammattiliittojen pitää miettiä muita keinoja tukea työikäisten elinikäistä oppimista, Koskinen sanoo.

Yksi vaihtoehto olisi kaikille jaettava koulutusseteli, jolla yksilöt voisivat hankkia itselleen koulutusta. Tämänkaltainen järjestelmä on käytössä Singaporessa.

Suomessa koulutussetelistä on kirjoittanut työelämäosaamisen asiantuntijayrityksen Sovelton toimitusjohtaja Sanna Varpukari. Seteli voisi ratkaista Varpukarin mukaan ongelman, jossa koulutusta eivät saa he, jotka sitä kenties eniten tarvitsevat.

– Jokaisen työelämätaitoja pitäisi kehittää toimintaympäristön ja työn muutoksen tahdissa ja jo silloin, kun työtilanne on vakaa. Näin vältettäisiin monta henkilökohtaista tragediaa ja säästettäisiin valtavasti yhteiskunnan varoja, Varpukari sanoo.
Näitä luetaan!
 • Juuri nyt
 • Päivä
 • Viikko
 1. 1

  Rahoituksen professori ei ymmärrä ”kossuosakkeen” ostajia – ”Ei se mikään halpa ollut”

 2. 2

  Kommentti: Joka viides nuori saa toimeentulotukea – ja tämän sukupolven pitäisi maksaa sinunkin eläkkeitäsi

 3. 3

  Kiina varoittaa USA:ta: Emme pelkää ryhtyä kauppasotaan

 4. 4

  Aamulehti: Kela hukkasi 3 000 ihmisen toimeen­tulo­hakemukset

 5. 5

  4 vuotta sitten kuolleen Janne Niskan perintö elää: yritys maksoi kuntoilusta bonusta noin 1 100 € per työntekijä

 6. 6

  Trump uhkaa Kiinaa jopa 60 miljardin dollarin tulleilla – ”Näen heidät ystävinä”

 7. 7

  Helsinki-Vantaa palkittiin Pohjois-Euroopan parhaana lentokenttänä

 8. 8

  Kauppajätti alkaa myydä Koskenkorvaa

 9. 9

  Sijoittajat säikähtivät kauppasotaa – New Yorkin pörssi rytisi alas loppumetreillä

 10. 10

  Kansa innostui ”kossuosakkeesta” – Altian osakeanti ylimerkittiin

 11. Näytä lisää
 1. 1

  Suomessa on käynnissä kaikkien aikojen paperisota – koskee lähes varmasti myös sinua

 2. 2

  4 vuotta sitten kuolleen Janne Niskan perintö elää: yritys maksoi kuntoilusta bonusta noin 1 100 € per työntekijä

 3. 3

  Aamulehti: Kela hukkasi 3 000 ihmisen toimeen­tulo­hakemukset

 4. 4

  Trump uhkaa Kiinaa jopa 60 miljardin dollarin tulleilla – ”Näen heidät ystävinä”

 5. 5

  Omistaja teki liiketilastaan asuntoja ja halusi muutosta vastikkeisiin – neljä osakasta harasi vastaan ja ottivat voiton

 6. 6

  Trump määrää kiinalaisille tuotteille noin 50 miljardin dollarin tullit

 7. 7

  Kansa innostui ”kossuosakkeesta” – Altian osakeanti ylimerkittiin

 8. 8

  Kiina varoittaa USA:ta: Emme pelkää ryhtyä kauppasotaan

 9. 9

  EU vapautumassa Trumpin teräs- ja alumiini­tulleista

 10. 10

  8 keinoa, joilla hallitus yrittää vähentää huono-osaisuutta Suomessa – ”Vuokria saadaan alas”

 11. Näytä lisää
 1. 1

  Suomessa on käynnissä kaikkien aikojen paperisota – koskee lähes varmasti myös sinua

 2. 2

  Ykköstien legendaarinen Lahnajärven taukopaikka on suljettu – lappu ovessa: ”Kaikkeni yritin”

 3. 3

  Lääkäreitä houkuteltiin töihin veroedulla – nyt verottajalta tulossa heille miljoonien mätkyt: ”Vaikea käsittää”

 4. 4

  Amazonin tulo mullistaisi verkkotilaamisen Suomessa: Toimitusaika 20 minuuttia – näin se tapahtuu

 5. 5

  Kauppias Sampo Kaulanen 70 000 euron perintöveroista: ”Vanhemmat kertaalleen maksaneet”

 6. 6

  Maksatko liikaa yhtiövastiketta? Asiantuntija nimeää kaksi asiaa, joihin kannattaa kiinnittää huomiota

 7. 7

  Kommentti: Suomalaisilla lentokentillä on järkyttävän kallista – missä on yrittäjä, joka halpuuttaisi hinnat?

 8. 8

  Hallitusta syytettiin ”orjamarkkinoiden” luomisesta – näin palkattomassa työelämäkokeilussa kävi

 9. 9

  4 vuotta sitten kuolleen Janne Niskan perintö elää: yritys maksoi kuntoilusta bonusta noin 1 100 € per työntekijä

 10. 10

  Suomi maksaa Espanjalle yli 6 miljoonaa euroa vuodessa eläkeläisten ”ilmaisesta” terveydenhuollosta

 11. Näytä lisää