Lintilä: Trafiguran taustat käytiin tarkkaan läpi - Taloussanomat - Ilta-Sanomat

Lintilä: Trafiguran osuus skandaaleihin vakava – ympäristörikkeet vanhoja

Elinkeinoministeri Mika Lintilän mukaan Terrafamen uuden rahoittajan Trafiguran taustat on käyty tarkkaan läpi. Hän pitää yhtiön osallisuutta ympäristöskandaaleihin hyvin vakavina.

11.2.2017 15:12

Valtionyhtiö Terrafamen uusi osaomistaja Trafigura on ollut ympäristöjärjestöjen kuten Greenpeacen kritiikin kohteena. Julkisuudessa olleiden tietojen mukaan sitä on syytetty muun muassa vaarallisten jätteiden laittomasta kuljetuksesta Afrikkaan.

– Käsitykseni mukaan nämä ovat pitkälti olleet Trafiguran alihankkijoiden toimia, Mika Lintilä (kesk) sanoi STT:lle.

Trafiguran ympäristösynneistä on huolissaan muun muassa presidentiksi pyrkivä vihreiden kansanedustaja Pekka Haavisto. Hän sanoi Ylen Ykkösaamussa, että tulisi katsoa hyvin tarkkaan, että yhtiö suhtautuu vakavasti niihin ympäristöongelmiin ja -riskeihin, joita Terrafameen on liitetty.

Lintilä huomauttaa, että toimitusjohtaja Jeremy Weirin kommenteista voi kuulla Trafiguran kehittäneen toimintatapojaan. Lintilän mukaan Trafigura sopii imagoltaan osaomistajaksi valtion omistamaan yhtiöön.

Hän korosti, että puhutaan toistakymmentä vuotta vanhoista asioista.

– Yhtiö itse kertoo, kuinka se on muuttanut toimintatapojaan ja kehittänyt toimintaansa.

Lintilä korosti, että Trafigura ei ole tulossa operatiiviseksi toimijaksi kaivokselle, vaan toimija on Terrafame.

Trafiguralla tiivis yhteys Venäjälle

Monikansallisella Trafiguralla on tiiviit yhteydet myös Venäjälle. Esimerkiksi Financial Times ja Bloomberg ovat kertoneet öljyä ja malmia kauppaavan Trafiguran läheisestä suhteesta venäläiseen energiajättiin Rosneftiin.

Trafigura on muun muassa viime vuosina välittänyt eteenpäin pakotelistalla olevan Rosneftin öljyä.

Suhde syveni viime syksynä, kun Trafigura ja Rosneft ostivat osansa intialaisesta Essar Oilista.

Lintilä ei kommentoinut tarkemmin Trafiguran Venäjä-suhteita, mutta kertoi, että Terrafameen sijoittavan investointiyhtiön osalta on tarkistettu, että mukana rahastossa ei ole venäläisiä sijoittajia.

Trafigura ei Lintilän mukaan ollut ainoa ehdokas Terrafamen rahoittajaksi, vaan vaihtoehtoja oli useampia.

Valtiolle jää 84 prosenttia Terrafamesta

Trafigura hankkii investointiyhtiönsä Galenan kautta 15,5 prosentin siivun Terrafamesta. Valtiolla säilyy reilun 84 prosentin osuus.

Järjestelyn arvo on yhteensä 250 miljoonaa euroa. Trafigura sitoutuu omistajuuden ja 75 miljoonan euron lainan lisäksi ostamaan kaivoksen nikkelituotannon ja 80 prosenttia sinkkituotannosta seitsemän vuoden ajan.

Lisäksi pörssiyhtiö Sampo lainaa Terrafamelle 25 miljoonaa euroa. Trafiguralla ja Sammolla on optio-oikeus kasvattaa omistustaan viiden vuoden ajan. Jos optiot lunastetaan, valtiolle jää noin 70 prosentin osuus Terrafamesta.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?