Raimo Sailas AL:ssa: Kilpailukyky turmeltiin suomalaisten silmien alla 2007 – ”Se oli kerrassaan merkillistä” - Taloussanomat - Ilta-Sanomat

Raimo Sailas AL:ssa: Kilpailukyky turmeltiin suomalaisten silmien alla 2007 – ”Se oli kerrassaan merkillistä”

Entinen valtiosihteeri muistelee Aamulehden haastattelussa Kokoomuksen taannoista vaalitemppua, joka johti menetettyyn vuosikymmeneen.

Raimo Sailas

10.2.2017 16:26

Entisen valtiosihteerin Raimo Sailaksen mukaan minkäänlaista talouden käännettä parempaan on turha hehkuttaa, sillä ilman viennin elpymistä kasvua ei tule.

Sailas sanoo Aamulehden haastattelussa, että Suomen kilpailukyky tuhottiin vuonna 2007.

Hän osoittaa syyttävällä sormella Kokoomusta, joka ratsasti eduskuntavaaleihin lupaamalla sairaanhoitajille avokätiset palkankorotukset.

Sailas kummastelee yhä sitä, miten yksi puolue saattoi ajaa palkankorotuksia yhdelle ammattiryhmälle.

– Se oli kerrassaan merkillistä, ennenkuulumatonta. En tiedä toista tapausta, jossa näin olisi menetelty, Sailas sanoo Aamulehdelle.

Eläkkeelle vuonna 2013 jääneen valtiosihteerin mukaan muut ammattiryhmät korottivat vaatimuksiaan perässä, ja katastrofi oli valmis.

Nykyhetki ei tuo Sailakselle toivoa paremmasta, vaikka kuluvalle vuodelle povataan 1,6 prosentin talouskasvua.

–  Tuleville vuosille kasvua on luvattu enää 0,9 prosenttia. Vanhan opin mukaan: mitä on desimaalien oikealla puolella, kannattaa jättää huomiotta. Jos kehitys on jatkossakin tällaista, kasvu hidastuu taas, hän sanoo.

Koska vientituloja ei meinaa tulla ja työllisyys junnaa, ”Suomen ihme” eli luvattujen eläkkeiden ja etuuksien rahoitus hoidetaan julkisen velan kasvattamisella, Sailas toteaa.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?