Terrafame sopi 250 miljoonan euron rahoituksesta – sijoittajana Trafigura

Terrafame on sopinut rahoituskokonaisuudesta ja kaupallisesta yhteistyöstä Trafigura-konsernin kanssa.

10.2.2017 13:37 | Päivitetty 10.2.2017 13:46

Valtion omistama kaivosyhtiö Terrafame on sopinut 250 miljoonan euron rahoitusjärjestelystä singaporelaisen Trafigura-konsernin ja siihen kuuluvan Galena Asset Managementin kanssa. Terrafame Group ja Sampo ovat kanssasijoittajat, Terrafame kertoo tiedotteessaan.

  • Katso oheinen video Terrafamen tiedotustilaisuudesta, jossa elinkeinoministeri Mika Lintilä ja Trafigura-konsernin toimitusjohtaja Jeremy Weir vastailivat median kysymyksiin.

Trafigura on raaka-ainekauppaan keskittyvä konserni, ja Galena siihen kuuluva sijoitusrahasto. Galena on tehnyt 75 miljoonan euron oman pääoman ehtoisen sijoituksen Terrafameen, millä Galena saa Terrafamesta 15,5 prosenttia.

Lisäksi Terrafame Group on tehnyt Galenan kanssa vastaavin ehdoin 25 miljoonan euron oman pääoman ehtoisen lisäsijoituksen Terrafameen. Terrafame Groupin omistusosuus Terrafamesta on järjestelyn toteutushetkellä 84,2 prosenttia.

Trafigura on lisäksi sitoutunut 75 miljoonan euron lainajärjestelyyn Terrafamen kanssa. Galena rahoittaa lainan. Lisäksi Sampo on sitoutunut 25 miljoonan euron lainajärjestelyyn vastaavin ehdoin kuin Trafigura.

Rahoitusjärjestely on yhteensä 250 miljoonaa euroa. Terrafamen toiminnan ylösajon loppuunsaattamiseen tarvittava rahoitustarve on 150−200 miljoonaa euroa.

Terrafame Groupin hallituksen puheenjohtaja Janne Känkänen (vas) ja elinkeinoministeri Mika Lintilä tiedotustilaisuudessa perjantaina

Henkilöstöön ei vaikutuksia

Sopimuksen mukaan Trafigura ostaa kaiken Terrafamen tuottaman nikkeli-kobolttisulfidin sekä sinkkisulfidista 80 prosenttia seuraavan seitsemän vuoden ajan.

Terrafamen henkilöstöön järjestelyllä ei ole vaikutusta.

Järjestelyn osapuolet ovat sitoutuneet olemaan myymättä omistamiaan Terrafamen osakkeita kolmen vuoden ajan lukuun ottamatta Terrafame Groupin 25 miljoonan euron sijoitusta vastaavaa osuutta, joka voidaan myydä kuuden kuukauden kuluessa järjestelyn toteuttamisesta.

Terrafame on jatkanut Sotkamossa sijaitsevan Talvivaaran kaivoksen toimintaa. Terrafame osti Talvivaara Sotkamon konkurssipesältä sen liiketoiminnan ja omaisuuserät elokuussa 2015. Talvivaaran kaivososakeyhtiöllä ei ole enää kaivoksen kanssa mitään tekemistä.

Valtio etsinyt sille pysyvää omistusratkaisua jo kauan.

Valtio on joutunut pumppaamaan kaivosyhtiöön rahaa konkurssin jälkeen jo puolisen miljardia euroa. Myös kaivoksen ympäristövaikutukset ovat herättäneet huolta. Stop-Talvivaara -kansanliike luovutti maanantaina 65 000 suomalaisen allekirjoittaman adressin, jossa vaadittiin kaivoksen sulkemista.

Trafiguran toimitusjohtaja Jeremy Weir (vas) ja Terrafame Oy:n hallituksen puheenjohtaja Lauri Ratia

Vuonna 1993 perustettu Trafigura on yksi maailman suurimmista hyödykekauppaan keskittyvistä konserneista. Yhtiön omistajia ovat noin 600 konsernin 4 100 työntekijästä. Trafigura on kasvanut viime vuosina ja sen liikevaihto oli viime vuonna 98,1 miljardia dollaria.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?