Ekonomisti: Nykymenolla Kreikka voi erota EU:sta - Taloussanomat - Ilta-Sanomat

Ekonomisti: Nykymenolla Kreikka voi erota EU:sta

Uuden talouskriisin todennäköisyys Kreikassa kasvaa, ja nykyisellä kehityksellä edessä voi olla jopa Kreikan ero EU:sta, uskoo Nordean pääanalyytikko Jan von Gerich.

9.2.2017 16:40

Von Gerich kirjoittaa tänään julkaistussa analyysissään, että Kreikan, Saksan ja Kansainvälisen valuuttarahaston IMF:n väliset suhteet ovat entisestään jännittyneet eikä tilanteeseen näy helppoja ratkaisuja.

Kreikan valtionlainojen korot ovat olleet jälleen nousussa ja korkojen viimeaikaisissa liikkeissä on merkkejä mahdollisesta kriisistä.

Lisäksi Kreikka on jäämässä jälkeen budjetin ylijäämätavoitteista, jotka asetettiin osana euroalueen järjestämää hätärahoitusta. IMF arvioi aiemmin tällä viikolla Kreikan budjettiylijäämän nousevan pitkällä aikavälillä 1,5 prosenttiin viime vuoden noin prosentin tasolta. Näin ollen Kreikka ei IMF:n mukaan yltäisi rahoittajien ennakoimaan 3,1 prosenttiin.

IMF:llä ja Saksalla on myös keskenään suuria erimielisyyksiä Kreikan velkakriisin hoidosta.

Von Gerichin mukaan Kreikan tilanne ei luultavasti yksinään pystyisi käynnistämään laajaa uutta kriisiä euroalueella, mutta kun huomioon otetaan myös poliittiset riskit erityisesti Ranskassa, Kreikan talous saattaa pystyä aiheuttamaan isomman reaktion.

Euroalueen valtionlainamarkkinoilla tarvitaankin nyt tarkkaavaisuutta, von Gerich uskoo.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?