Le Pen haluaa murskata euron – tällainen on hänen suunnitelmansa - Taloussanomat - Ilta-Sanomat

Le Pen haluaa murskata euron – tällainen on hänen suunnitelmansa

Setelikone pyörähtää käyntiin Ranskassa, jos Kansallisen rintaman presidenttiehdokas voittaa, ehdokkaan taloudellinen neuvonantaja sanoi.

Marine Le Pen

6.2.2017 20:56

Ranskan presidentiksi pyrkivä Marine Le Pen haluaa murskata euron. Hänen ensimmäisiä toimiaan presidenttinä olisi pyytää euromaita korvaamaan euro valuuttakorilla, jossa olisi uudet kansalliset valuutat.

Le Penin suunnitelmia valotti maanantaina hänen taloudellinen neuvonantajansa Bernard Monot.

Valuuttakori olisi verrattavissa ecuun, eli Euroopan valuuttayksikköön, joka edelsi euroa. Korissa olisi myös Ranskan uusi frangi, joka olisi aluksi arvoltaan euron suuruinen.

Ranskan keskuspankki pitäisi huolta, että uusi frangi ei pääsisi halpenemaan tai kallistumaan – eli käytännössä halpenemaan – 20 prosenttia enempää suhteessa euroon. Keskuspankista tehtäisiin Euroopan keskuspankista riippumaton rahapolitiikan toteuttaja.

Itsenäiseksi keskuspankki ei tosin jäisi.

Uusi frangi kellumaan?

Monot’n mukaan uusi frangi saisi kellua vapaasti, jos muut euromaat eivät suostuisi luopumaan eurosta.

Silloin keskuspankki joutuisi todennäköisesti tukemaan valuuttansa tukiostoin. Uutistoimisto Bloombergin haastattelema Banque Lombard Odier & Cie -pankin pääekonomisti epäilee kelluvan valuutan toimivuutta.

– Vahvaa valuuttaa hamstrataan ja heikkoa valuuttaa myydään ja se halpenee, jolloin Ranskan keskuspankin olisi vaikea pitää kiinni paaluttamastaan valuuttakurssista, pääekonomisti Samy Chaar sanoi.

Chaar uskoo, että sijoittajat myisivät vauhdilla Ranskaan kytköksissä olevia arvopapereitaan, jos euroero näyttäisi todennäköiseltä.

Tällä hetkellä Le Pen on mielipidekyselyiden perusteella menossa toukokuussa huipentuvien presidentinvaalien toiselle kierrokselle.

Monot uskoo, että frangin halpeneminen vauhdittaisi Ranskan vientiä. Tämän toteaa myös brittiläinen analyysitalo Capital Economics. Se uskoo, että devalvoitava valuutta on houkutteleva ajatus myös Italiassa, jonka talous on junnannut jo pitkään.

Setelikoneet käyntiin

Keskuspankissa käynnistyisivät setelikoneet, jos Le Pen voittaa. Rahaa painettaisiin valtiolle, joka maksaisi pois valtionvelkaa, vauhdittaisi teollisuutta ja maksaisi hyvinvointivaltion kuluja, eli todennäköisesti esimerkiksi terveys-, sosiaali- ja työttömyysturvamaksuja.

Nykyisellään keskuspankin itsenäisyyttä suojelee laki vuodelta 1973 sekä useat eurooppalaiset sopimukset. Nämä Le Pen romuttaisi, ja siirtäisi keskuspankin hallituksen talutusnuoraan.

Uutta rahaa voitaisiin Le Penin suunnitelmassa painaa korkeintaan viisi prosenttia kierrossa olevan rahan määrästä, Monot sanoi. Hänen mukaansa se olisi kutakuinkin saman verran kuin EKP:n nykyisen määrällisen elvytysohjelman koko.

Monot arvioi, että setelipainot puskisivat Ranskan inflaation noin kolmeen prosenttiin. Valtion lainakulut nousisivat, ”mutta eivät hullun lailla”, Monot sanoi.

Le Pen on uhonnut aiemminkin irrottaa Ranskan eurosta. Viikonloppuna hän sanoi haluavansa muuttaa Ranskan valtionvelan frangeiksi. Luottoluokittajan mukaan se tarkoittaisi maan julistamista maksukyvyttömäksi.

– Jos tapahtuu katastrofi, minulla on suunnitelma. Se on täällä, Monot sanoi Bloombergille ja osoitti päätään.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?