Le Pen uhkaa muuttaa Ranskan eurovelat frangeiksi – ”Julistamme maan maksukyvyttömäksi” - Taloussanomat - Ilta-Sanomat

Le Pen uhkaa muuttaa Ranskan eurovelat frangeiksi – ”Julistamme maan maksukyvyttömäksi”

Presidenttiehdokas Marine Le Penin suunnitelma tarkoittaisi velkojen laiminlyöntiä, luottoluokituslaitoksen johtaja kirjoittaa The Economist -lehdessä.

Kansallisen rintaman (Front National) Marine Le Penin uskotaan pääsevän presidentinvaalien toiselle kierrokselle.

5.2.2017 11:23

Ranskan Kansallisen rintaman presidenttiehdokas Marine Le Pen suunnittelee muuttavansa maan lähes 2 000 miljardin euromääräiset valtionvelat frangeiksi, jos hän nappaa voiton huhti–toukokuussa pidettävissä vaaleissa.

Lauantaina kampanjansa käynnistäneen Le Penin suunnitelma on irrottaa Ranska euroalueesta. Kun maa ottaisi käyttöön jälleen oman frangin, sen keskuspankki vastaisi valuutan luomisesta.

Luottoluokituslaitos Standard & Poor’sin johtaja Moritz Kraemer kirjoittaa The Economist -lehdessä julkaistussa kirjeessä, että velkakirjojen muuttaminen frangimääräisiksi katsottaisiin velkojen laiminlyönniksi.

– Siitä ei ole epäselvyyttä. Jos lainan liikkeelle laskenut maa ei nouda velvollisuuksiaan, kuten takaisin maksamista sovitussa valuutassa, me julistamme maan maksukyvyttömäksi, Kraemer toteaa.

Hän kuitenkin pitää tilannetta epätodennäköisenä, ”mistä kertoo muun muassa S&P:n Ranskalle antama kahden A:n luottoluokitus”.

Suurin osa mielipidemittauksista ennustaa äärioikeistolaisena pidetyn Le Penin pääsevän presidentinvaalien toukokuussa pidettävälle toiselle kierrokselle.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?