Mika Vehviläinen Trumpista: Mielipiteitä on monia - Taloussanomat - Ilta-Sanomat

Mika Vehviläinen Trumpista: Mielipiteitä on monia

Cargotecin Mika Vehviläinen varoo ottamasta kantaa kiivaaseen Trump-keskusteluun. Viime vuonna vajaa kolmannes yhtiön tilauksista tuli Amerikoista.

1.2.2017 14:18

Yhdysvalloissa teknologiajätit ovat ilmaisseet voimakasta paheksuntaa presidentti Donald Trumpin syrjivälle maahanmuuttoasetukselle, ja Suomessa ulostuloja on nähty muun muassa Nokian Rajeev Surilta.

Osa yhtiöistä haluaa kuitenkin liiketoiminnallisista syistä takia pysytellä Trump-myrskyn ulkopuolella. Yksi niistä on Cargotec, joka myy muun muassa Yhdysvaltoihin satamien ja terminaaleihin lastinkäsittelylaitteita.

Liiketoimintaa sillä on liberaalista Kaliforniasta patakonservatiiviseen Kansasiin.

– Meillä on paljon henkilöstöä eri paikkakunnilla erilaisissa tehtävissä Yhdysvalloissa, ja varmasti mielipiteitä tämänhetkisestä tilanteesta on monia, toimitusjohtaja Mika Vehviläinen sanoo Taloussanomille.

Sen enempää hän ei halua osallistua keskusteluun Trumpin politiikasta tai arvomaailmasta.

– Cargotec-näkökulmasta vapaakauppa ja ihmisten vapaa liikkuvuus ovat tärkeitä taloudellisen toiminnan pitkänajan kehitykselle. Taloudellinen toiminta on nykyään globaalisti voimakkaasti integroitunut. Esteet sen kehitykselle ovat käytännössä vaikeita toteuttaa, Vehviläinen lisää kuitenkin.

Vehviläisen mukaan Aasian sisäinen kauppa hallitsee maailmankaupassa, ja tämän jälkeen vasta tulevat Aasian ja Euroopan sekä Aasian ja Yhdysvaltain väliset tavaravirrat.

– On myös hyvä muistaa, että maailman tavaravirroista Yhdysvaltain osuus on kuitenkin suhteessa varsin pieni ja sen osuus on ollut jo pitkään laskussa.

Maailman tavaravirroista Aasian sisäistä liikennettä oli reilut 70 miljoonaa TEU:ta, Euroopan sisäistä 14 miljoonaa ja Yhdysvaltojen sisäistä tavaravirtaa vain 1,6 miljoonaa tutkimusyhtiö Drewty Maritime Researchin 2013 tilaston mukaan.

TEU on rahtitavaraliikenteen mittayksikkö, joka vastaa 20 jalan konttia.

Trumpin Yhdysvallat on yhtä kaikki Cargotecin päämarkkinoita. Viime vuoden tammi-syyskuussa Cargotecin tilauksista Amerikkojen osuus oli tilauksista 31 prosenttia, kun taas Aasian ja Tyynenmeren osuus laski 24 prosenttiin 29:stä. Tilauksista 45 prosenttia meni EMEA-alueelle (Eurooppa, Lähi-itä ja Afrikka).

Trump on uhonnut tuovansa työpaikkoja ja teollisuuden tuotantoa takaisin Yhdysvaltoihin, ja aikoo myös edistää vahvasti öljy- ja kaasuteollisuuden tuotannon kasvattamista. Jos öljyteollisuuden investoinnit kasvavat Yhdysvalloissa, se heijastuu Cargotecin offshore-lastinkäsittelylaitteiden kysyntään.

Cargotec julkistaa loka-joulukuun osavuosikatsauksensa ensi viikon keskiviikkona.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?