Suomessa kehitteillä syöpähoito, joka hoitaisi taudin kuin flunssan – ja rokotteena - Taloussanomat - Ilta-Sanomat

Suomessa kehitetään syöpärokotetta, joka myös estäisi sairauden uusiutumisen

Suomalainen tutkijaryhmä kehittää ihmisen omaa puolustusjärjestelmää hyödyntävää rokotetta, joka parantaisi kasvaimia, kuten elimistö parantaa flunssat. Hoito estäisi myös syövän uusiutumisen eli toimisi potilaalle rokotteena.

31.1.2017 20:37

Syöpähoidon kehittäjänä on Helsingin yliopiston spin-out-yhtiö Valo Therapeutics. Se on saanut hankkeelle useiden miljoonien eurojen siemenrahoituksen useammalta sijoittajalta.

Pääsijoittaja on terveydenhuollon ja teknologian pääomasijoittaja Freeman Road, australialais-malesialainen perhekonsortio.

– Rahoituksen saaminen on Suomessa vaikeaa, maantieteellisestä sijainnista johtuen ainakin osittain. Miljoonien eurojen sijoittajia on vähän, eikä heitä Euroopassakaan ole paljoa. Yhdysvallat on selkeästi isoin pääomasijoittajien markkina, mutta sinne on vaikea päästä, Valo Therapeuticsin lääketieteellinen johtaja Sari Pesonen kertoo Taloussanomille.

– Me saimme rahoituksen uskomattoman nopeasti ja helpostikin. Se johtuu puhtaasti siitä, että saimme toimitusjohtajaksi ’ison kalan’, jolla oli valmiit kontaktit ja nimeä sijoittajien keskuudessa.

Yhtiön tieteellinen perustaja Vincenzo Cerullo on tutkinut onkolyyttisiä viruksia Helsingin yliopistossa. Teknologiaa, PeptiCRAdia, on esitelty alustavasti Slush-kasvutapahtumassa jo pari vuotta sitten. Yritys perustettiin vasta viime vuoden toukokuussa.

Elimistö tuhoaisi syövän itse

Jos työ etenee, tulevaisuudessa syöpää voisi jatkossa parantaa kuten flunssaa, sillä hoidon ideana on laittaa potilaan oma keho taistelemaan syöpää vastaan, Cerullo on verrannut.

Hoidon ideana ovat taistelijat, ”troijalaiset”, jotka laittavat elimistön tuhoamaan syövän. Ne ovat niin kutsuttuja syöpäpeptideillä päällystettyjä, geneettisesti muokattuja adenoviruksia, jotka vaikuttavat kahdella tavalla.

– Onkolyyttinen virus tuhoaa syöpäsoluja ja samalla kun se tuhoaa, potilaan omista syöpäsoluista vapautuu antigeenejä, jotka ovat uniikkeja jokaisella potilaalla. Näiden niin kutsuttujen neoantigeenien ajatellaan olevan immunologisesti kaikkein tärkeimpiä tehokkaassa syöpähoidossa, Pesonen kertoo.

– Kombinaatio on ainutlaatuinen. Onkolyyttisiä viruksia on kyllä paljon kehitteillä, ja myös onkolyyttisiä adenoviruksia. Yksi onkin jo markkinoilla, herpes-virukseen perustuva hoito melanoomaan. Sitten on perinteisiä peptidirokotteita. Me yhdistämme molemmat, mikä on enemmän kuin näiden tekijöiden summa.

Tutkimukset potilailla alkavat ensi vuonna

Uutta hoitoa ei voi käyttää ennalta ehkäisevänä rokotteena, kuten tyttöjen hpv-rokotetta myydään, sillä PeptiCRAd pitää annostella suoraan kasvaimeen.

Hoito tepsii eläinkokeiden perusteella mahdollisesti kaikkiin syöpälajeihin, jotka kehittävät kiinteitä kasvaimia. Verisyöpiin ja aivokasvaimiin sitä ei voisi käyttää, jälkimmäiseen siksi että hoidon sivuvaikutuksena on infektioita ja turpoamista.

– Saimme erittäin hyviä tuloksia eläimillä, mutta jännitysmomentti on siinä, kuinka hyviä tuloksia saamme ihmisillä.

Valo Therapeutics etenee rahoituksen avulla kliinisiin lääketutkimuksiin syöpäpotilaissa vuonna 2018. Se on hakemassa tutkimukseen myös Tekesin rahoitusta.

Tutkimukset keskittyvät useisiin syöpätyyppeihin, joihin tarvitaan tehokkaampia hoitomuotoja. Pesonen sanoo, että mahdollisia tutkimuskohteita voisivat olla esimerkiksi melanooma, rinta- ja keuhkosyöpä, joista kaikkien tiedetään jo reagoivan hyvin immunohoitoihin. Lisäksi syövistä tiedetään, millaisia syöpäantigeenejä ne tuottavat.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?