It-yhtiön pomo Trump-aiheesta: Ei uskalla edes kysyä heiltä - Taloussanomat - Ilta-Sanomat

Suomalainen it-pomo Trump-aiheesta: En ole uskaltanut aloittaa keskustelua amerikkalaisten kanssa

Bisnesnäkökulmasta Siili Solutions saattaa jopa hyötyä presidentti Trumpin maahanmuuttopolitiikasta. Sitä on silti mahdoton ymmärtää, toimitusjohtaja Seppo Kuula sanoo.

31.1.2017 17:07

Yhdysvalloissa ensiaskeleita ottavan ohjelmistoyhtiö Siili Solutionsin toimitusjohtaja Seppo Kuula on noudattanut turvallista taktiikkaa yhdysvaltalaiskumppaneiden kanssa.

Urheilun klassikkokysymys on viimeinen, jolla keskustelu kannattaa aloittaa näinä päivinä, ja Kuula on muutoinkin vältellyt viime päivät kokonaan presidentti Donald Trumpiin viittaamista tämän maahanmuuttokieltojen jälkeen.

– En ole näinä päivinä oikeastaan uskaltanut aloittaa keskustelua Trumpista. Odottelen mieluummin, että he (amerikkalaiset) saisivat jotenkin jäsenneltyä ajatuksensa. Ulkopuolisella on enemmän hävittävää kuin voitettavaa keskustelunaiheella, Kuula sanoo.

– Vähän sama asia kuin jos tapahtuisi jokin vahinko, ja sitten tullaan kysymään, että miltä nyt tuntuu.

Jopa myönteistä vaikutusta

Bisnesnäkökulmasta arvioiden Kuula, green cardin omistaja, ei ole huolissaan Trumpin protektionismin vaikutuksesta Siiliin. Yhtiö rakentaa bisnestä autoteollisuuden digitalisaatiolle tarjoamalla käyttöliittymien suunnittelua erilaisille päätelaitteille. Viime vuoden elokuussa se perusti tytäryhtiön Yhdysvaltoihin osana kansainvälistymisstrategiaa. Toimistot ovat Los Angelesissa ja New Yorkissa.

– Se mitä teemme, auttaa juuri amerikkalaista autoteollisuutta olemaan kehityksen etunenässä, ja sellaisen osaamisen tuonnin rajoittaminen olisi varmasti viimeinen asia, jota siellä rajoitetaan.

Trump on sekä houkutellut että uhkaillut autoteollisuutta, jotta se pitäisi tuotantonsa Yhdysvalloissa. Protektionistiset toimet voivat Siilin tapauksessa olla puhtaasti bisnesnäkökulmasta arvioiden jopa myönteisiä.

– Me voimme jopa hyötyä. Trump halua nostaa amerikkalaisten autoteollisuuden palvelemaan maan koti- ja ulkomarkkinoita. Jos jotain loogisuutta on, hän edesauttaa autojen teknologista kehittymistä, jotta ne ovat maailmalla kilpailukykyisiä.

– Henkilökohtaisena mielipiteenä se, että lähdetään luokittelemaan ihmisiä kansalaisuuden perusteella, on järkyttävän väärin. Ei voi ymmärtää.

Suomalaista käännöspalvelua espanjaksi

Monet tunnetut yhdysvaltalaiset suuryritykset, kuten Apple, Google ja Facebook, ovat hermostuneet Trumpin päätöksestä kieltää maahantulo seitsemästä maasta.

Suomessa verkkoyhtiö Nokian Rajeev Suri lähetti sunnuntaina yhtiön henkilöstölle poikkeuksellisen sähköpostiviestin, jossa hän arvosteli Trumpin asetusta. Linux-säätiön toimitusjohtaja tiedotti myös maahantulokiellon sotivan sen arvoja vastaan.

Piilaaksossa vaikuttavan toimitusjohtaja Jani Penttisen käännöspalveluyhtiö Transfluent on kääntänyt viime aikoina Trumpin twiitit espanjaksi sen jälkeen, kun White Housen sivuilta poistettiin espanjankieliset sivut.

– Aloitamme espanjalla, ja jos on tarvetta, käännämme mielellämme muitakin kieliä, kuten kiinaa tai farsia, jos presidentillä on tärkeää sanottavaa Kiina tai Iranin kansalle, yhtiö bloggasi.

Maanantaina Piilaaksossa toimivan peliyhtiön Super Evil Megacorpin toimitusjohtaja Kristian Segerstråle julkaisi verkossa avoimen kirjeen, jossa hän piti tilannetta vakavana.

–On melko pelottavaa, että jotakin tällaista voi tapahtua monille maahanmuuttajille ja green cardin haltijoille (kuten itselleni) sekä erilaisilla viisumeilla oleskeleville työntekijöille. Sekä sääntö itsessään että retoriikka sen ympärillä, hän kirjoitti.

Segerstråle sanoi uskovansa, että ”viileämmät päät” voittavat ja että Yhdysvaltain vallan tasapainomekanismi palautuu vielä puolustamaan kaikkien tasa-arvoa ja oikeuksia.

–  Sillä välin tiedoksi kaikille huolestuneille: käytän henkilökohtaisesti kaikkia käytössäni olevia keinoja suojellakseni niitä työntekijöitäni ja heidän perhettään, jotka saattavat tuntea olevansa heikoilla asian takia.

Opportunistinen viisumipolitiikka

Uutistoimisto Bloombergin mukaan Trumpin hallinnossa valmistelussa olisi myös määräys, joka pakottaisi yhtiöitä palkkaamaan ensisijaisesti amerikkalaisia työntekijöitä.

Työviisumin saanti on aina ollut vaikeaa Yhdysvalloista, sanoo kahdesti maassa asunut, ja useita viisumeita hakenut Kuula.

– Jos edustat osaamista, josta on meille hyötyä, saat viisumin. Minun on vaikea uskoa, että se muuttuisi.

– Toisaalta en olisi koskaan uskonut, että Amerikka, jota on viimeiset 70 vuotta rakennettu vapaan liikkuvuuden periaatteille, kaikkien kulttuurien sulatusuuniksi, yhtäkkiä toteaa, että seitsemän maan kansalaiset eivät ole kyllin hyviä tänne.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?