Jos yrität ajaa ylinopeutta, auto jarruttaa itse – tätä on suunniteltu pakolliseksi

Euroopan unionin komissiossa on suunniteltu autoihin pakollista nopeudensäädintä, joka estäisi ainakin jatkuvan ylinopeuden ajamisen.

31.1.2017 10:47

Euroopan unionin komissiossa on harkittu aktiivisten nopeudensäädinten tekemistä pakollisiksi uusiin autoihin niin, että auto jarruttaisi itse, jos kuljettaja yrittää ajaa ylinopeutta. Se ei silti estäisi hetkellistä ylinopeutta esimerkiksi ohitustilanteissa.

Asiaa on pohdittu Euroopan unionin komission joulukuussa julkaistussa työpaperissa. Ainakaan vielä asiasta ei ole virallista esitystä.

Paperissa pohditaan mahdollisuuksia parantaa liikenneturvallisuutta.

Auton nopeus on yksi keskeisimpiä liikennekuolemiin ja vakaviin loukkaantumisiin johtavista syistä. Komission mielestä ”erittäin tehokas strategia” näiden vähentämiseen olisikin estää kuljettajaa ylittämästä nopeusrajoitusta.

Käytännössä tämä voitaisiin komission mukaan toteuttaa aktiivisen nopeudensäätimen avulla. Järkevintä olisi kytkeä nopeudensäädin GPS-paikantimeen ja ajantasaiseen tietoon nopeusrajoituksista eri alueilla.

Nopeudensäädin voisi saada nopeusrajoitustiedon myös erikseen rakennetusta paikanninverkostosta, joka olisi kuitenkin EU-laajuisesti kallis ratkaisu. Komissio pohtii myös, voisiko auto lukea liikennemerkkejä esimerkiksi kameran avulla.

Kameratunnistukseen perustuva teknologia olisi todennäköisesti Suomen talvessa nopeasti tukossa lumesta tai rännästä.

Käytännössä nopeudensäädin voisi esimerkiksi painaa kaasupoljinta ylöspäin, jos nopeusrajoitus ylittyy, komissiossa pohditaan.

Nopeudensäädin ei kuitenkaan komission suunnitelmissa estäisi ylinopeuden ajamista täysin. Järjestelmä pitäisi komission mielestä pystyä kytkemään pois päältä esimerkiksi silloin, kun kuljettaja ohittaa toista autoa.

Aktiiviset vakionopeudensäätimet ovat viime vuosina yleistyneet uusissa autoissa. Säätimet voivat myös varoittaa ylinopeudesta, mutta ne eivät pakota mihinkään. Toistaiseksi on kokonaan kuljettajan käsissä, mihin nopeusmittarin haluaa asettaa.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?