Trumpin talouspolitiikka uhkaa suomalaisyrityksiä – ”Taloudellisen riskin rinnalle nousee poliittinen riski” - Taloussanomat - Ilta-Sanomat

Trumpin politiikka voi iskeä suomalaisyrityksiin – ”Voi muodostua tarvittavan rohkeuden esteeksi”

Yhdysvaltain markkinoilla toimimisen vaikeutumisen ohella myös yleinen maailmankaupan hidastuminen kurittaisi asiantuntijoiden mukaan suomalaisia vientiyrityksiä.

28.1.2017 6:01

Yhdysvaltain presidentti Donald Trump on ilmoittanut selväsanaisesti aikeistaan päivittää maansa talous- ja kauppapolitiikkaa. Suunnitelmissa ovat vilahtaneet muun muassa puheet kotimaisten teollisuuden alojen suosimisesta, vapaakaupan rajoittamisesta, elvytyksestä ja mittavista infrastruktuurihankkeista.

Suomen Yrittäjien pääekonomistin Mika Kuismasen mukaan Yhdysvaltain talouspolitiikan suunnanmuutoksen suoria vaikutuksia. Yhdysvaltain markkinoilla toimiville suomalaisyrityksille trumpilaisen talouspolitiikan vaikutukset ovatkin etupäässä epäsuoria.

– Miten saadaan vientilupia, miten saadaan lisensoitua tuotteita Yhdysvaltain markkinoille. Tällaiset tekijät voivat muodostua työlääksi esteeksi pienille, keskisuurille ja miksei suurillekin yrityksille.

Maailmankaupalle jarrua

Elinkeinoelämän keskusliiton pääekonomisti Penna Urrila korostaa Trumpin talous- ja kauppapolitiikan yleisempiä maailmankauppaa hankaloittavia vaikutuksia. Kansainvälisen kaupan esteiden pystyttäminen voisi johtaa Yhdysvaltojen ja Aasian välisen kaupan hidastumiseen, jolla olisi välillisiä vaikutuksia myös Suomeen.

– Toteutuessaan se kohdistuisi globaalisti kaikkiin yrityksiin, jotka käyvät kauppaa maailmanmarkkinoilla. Kyllähän meillä näitä globaaleja vetureja löytyy melkein alalla kuin alalla, jos puhutaan Suomen vientialoista, Urrila pohtii.

Suomen Yrittäjien Kuismanen nostaa puolestaan esiin erityisesti kansainvälistymisensä alkutaipaleella olevat suomalaisyritykset.

– Kun yritys on ottamassa ensiaskeleita kansainvälisen kaupan piiriin, se vaatii yleensä yrityksen kokoon suhteutettuna aikamoisen investoinnin. Kun taloudellisen riskin rinnalle tulee poliittinen riski, se voi muodostua vaadittavan rohkeuden esteeksi.

Kuismasen mukaan riskit koskevat etupäässä yrityksiä, jotka valmistavat korkean teknologian tuotteita esimerkiksi kemianteollisuudessa, informaatioteknologiassa ja metalliteollisuudessa.

– Nämä ovat luonnostaan sellaisia yrityksiä, jotka tarvitsevat kansainvälisiä markkinoita menestyäkseen, koska Suomessa ei riitä kysyntä- ja käyttöpotentiaali näille esimerkiksi investointihyödykkeille.

Myös Trumpin ympäristönäkemykset ovat nostattaneet kulmakarvoja. Uusi hallinto on muun muassa poistanut kaikki maininnat ilmastonmuutoksesta ympäristövirasto EPA:n verkkosivuilta. Asiantuntijat eivät kuitenkaan usko tämän muodostavan välitöntä uhkaa suomalaiselle ympäristöosaamiselle.

– Olemme tässä erittäin ikävien kysymysten äärellä, jos yleisesti ajatellaan ilmastonmuutosta, mutta esimerkiksi energiaa säästäviltä ja kustannuksia alentavilta ratkaisuilta markkina ei ole sulamassa alta pois, EK:n Urrila toteaa.

Uhkien rinnalla myös mahdollisuuksia?

Kaikki Yhdysvaltojen muuttuvan talouspolitiikan vaikutukset eivät välttämättä ole kielteisiä. Trumpin vaalilupauksiin kuului muun muassa sääntelyn vähentämistä ja yritysverotuksen keventämistä, jotka voisivat hyödyttää suomalaista liike-elämää.

EK:n Urrilan mukaan signaalit ovat tältä osin vielä ristiriitaisia.

– Toisaalta puhutaan bisnesmyönteisyydestä ja elvyttämisestä, toisaalta on isomman mittaluokan riskejä liittyen protektionismiin ja ulkopolitiikkaan. On vielä avoin kysymys, mikä näiden kahden suhde tulee tulevaisuudessa olemaan. Jos tilanne olisi se, että Yhdysvaltojen talous lähtisi kasvamaan ja puheet protektionismista jäisivätkin vain puheiksi, niin sillä voisi ajatella olevan myönteisiä vaikutuksia Yhdysvalloissa toimiville suomalaisyrityksille.

Trumpin esittämät elvytyspaketit ja koronnostot saattavat vahvistaa dollaria entisestään, mikä voi lisätä eurooppalaisten tuotteiden kysyntää.

– Teoriassa se voisi edesauttaa suomalaisten euroissa hinnoittelevien yritysten vientimahdollisuuksia Yhdysvaltoihin. Monissa isoissa suomalaisissa vientituotteissa, esimerkiksi raaka-aineissa, sellussa ja paperissa, käydään kuitenkin paljon dollaripohjaista kauppa jo nyt. Niille vaikutus ei ole kovinkaan iso, Suomen Yrittäjien Kuismanen sanoo.

Myös Trumpin suunnittelemat infrastruktuuri-investoinnit voisivat piristää suomalaisyritysten vientikysyntää. Kuismanen on asian suhteen skeptinen.

– Yhdysvalloissa on ollut paljon tiukempi julkisia hankintoja koskeva lainsäädäntö. Eurooppalaisten ja suomalaisten yritysten on ollut huomattavasti hankalampaa päästä mukaan. Mahdolliset infrahankkeet ovat julkisia ostoja, ja yhdistettynä tähän amerikkalaisille töitä -sloganiin infrapanostukset eivät varmaankaan ole positiivinen signaali meille. Se voi koskettaa myös esimerkiksi terveysteknologiaa, jossa isona ostajana on julkinen sektori.

Trump on myös väläyttänyt Venäjän vastaisten pakotteiden poistamista, mikä lisäisi EU:n paineita Venäjä-suhteensa uudistamiseen. Urrilan mukaan Venäjän talouden yleinen heikkous on kuitenkin vaikuttanut Suomen vientiin pakotteita enemmän.

– Jos puhutaan pakotteista, niiden vaikutus on ollut kertaluokkaa pienempi, vaikka asiat linkittyvät toisiinsa. EU:n määräämien pakotteiden vaikutus on ollut pieni, mutta tietysti Venäjän vastapakotteet ovat tuntuneet elintarvikesektorilla.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?