Ekonomisti: Trumpin verokaavailut lisäisivät suomalaisfirmojenkin houkutusta häipyä - Taloussanomat - Ilta-Sanomat

Trumpin ”veromuuri” voi viedä töitä Suomesta

Yhdysvaltain presidentin Donald Trumpin verokaavailujen toteutuminen kiristäisi verokilpailua ja tekisi suomalaisyrityksillekin lähdön maailmalle entistä houkuttelevammaksi, arvioi ekonomisti.

26.1.2017 16:16

Investointien tekeminen Yhdysvaltoihin muuttuu aiempaa huomattavasti houkuttelevammaksi, mikäli yritysverojärjestelmä muuttuu presidentti Donald Trumpin haluamalla tavalla, sanoo ekonomisti Roger Wessman.

Republikaanit ovat ehdottaneet muun muassa yritysverojärjestelmän muutettamista siten, että investoinnit olisivat heti täysimääräisesti vähennyskelpoisia verotuksessa. Tältä osin muutos näyttää todennäköiseltä.

– Siinä mielessä on syytä uskoa, että verokilpailu kiristyy. Vastaavanlaisia kaavailujahan on jo ollut muualla maailmassa, esimerkiksi Saksassa, jossa on ollut puhetta yritysveron laskusta.

Wessman sanoo, että yritysvero Yhdysvalloissa on ollut 35 prosenttia, mikä on suhteellisen korkea.

– Joissain osavaltioissa on vielä lisäksi oma yritysveroprosentti. Siten lähdetään liikkeelle tilanteesta, jossa vero on korkeampi kuin Suomessa ja Euroopassa. Kilpailu yrityksistä siltä osin kuitenkin kovenee, ja kannustin maksaa verot Yhdysvaltoihin kasvaa, hän huomauttaa.

Tämä asettaa painetta muulle maailmalle vastata kilpailuun yritysten voittojen kirjaamisesta. Myös suomalaisille yrityksille houkutus lähteä muualle veroja maksamaan kasvaa.

Wessman kirjoittaa asiasta myös blogissaan otsikolla ”Trumpin ”veromuurin” oikulliset vaikutukset”.

Dollarin vahvistuminen syö tullien vaikutusta

Toinen kysymys on Wessmanin mukaan se, miten vahvaksi muodostuu kannustin siirtää koko tuotanto Yhdysvaltoihin. Tähän vaikuttavat muun muassa Trumpin kaavailemat tuontitullit tai -verot.

– Ne kannustaisivat USA:n markinnoille suunnatun tuotannon siirtämistä USA:han. Ne asettavat kuitenkin paineita dollarin vahvistumiselle, jolloin tuotanto USA:ssa suhteellisesti kallistuu. Keskeinen kysymys siis on, kuinka vahvasti dollarin vahvistuminen siinä tapauksessa kompensoisi tullien tai tuontiverojen vaikutusta.

Wessman sanoo, että nähtäväksi jää, millaisen järjestelmän Trump lopulta onnistuu luomaan.

– Helpointa olisi saada läpi republikaanien ehdotus rajasäätöverosta, jolla ei loppujen lopuksi olisi kovinkaan suurta merkitystä, koska se melko varmasti vahvistaisi dollaria.

Jos Trump runnoo läpi tullit, niiden vaikutukset dollariin eivät Wessmanin mukaan olisi yhtä vahvat. Tämä antaisi suuremmat ja hyvin selkeät kannustimet siirtää Yhdysvaltoihin vietävien tuotteiden tuotanto maahan.

– Näin Yhdysvalloista tulee aiempaa sulkeutuneempi markkina.

Wessman sanoo, ettei houkutusta kannata kuitenkaan liioitella, koska monet muutkin tekijät kuten työvoiman kustannukset vaikuttavat yritysten muuttohalukkuuteen.

– Suurempi huolenaihe suomalaiselle viennille on mielestäni se, että jos Yhdysvaltojen toimet laukaisevat kauppasodan, mikä tarkoittaa vastatulleja, koko ulkomaankauppa maailmassa hidastuu ja maailmantalouden näkymät synkkenevät entisestään.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?