SAK nostaisi koulutuksen politiikan keskiöön - Taloussanomat - Ilta-Sanomat

SAK ihmettelee kilpailukyvyn kyttäämistä: Koulutusleikkaukset eivät työllistä

SAK haluaa hallitukselta uudenlaista koulutuspolitiikkaa. Järjestön puheenjohtaja Jarkko Elorantahuomauttaa, että koulutusleikkaukset eivät työllistä.

–Kestävyysvajeen kurominen umpeen ei voi perustua pelkästään menoleikkauksiin, SAK:n puheenjohtaja Jarkko Eloranta sanoo tiedotteessa.

24.1.2017 13:50

Talouspolitiikan arviointineuvosto kiinnitti tänään julkistamassaan raportissa huomiota matalasti koulutettujen poikkeuksellisen huonoon työllisyyteen. Suomen ammattiliittojen keskusjärjestön (SAK) puheenjohtaja Jarkko Eloranta vaatii hallitukselta suunnanmuutosta.

– Koulutusleikkaukset vaikeuttavat entisestään yli 600 000 pelkän perusasteen koulutuksen varaan jääneen mahdollisuuksia saada töitä, hän sanoo tiedotteessa.

SAK esittää oppivelvollisuusiän pidentämistä, perustaitojen ottamista mukaan kaikkeen ammatilliseen koulutukseen ja työttömänä opiskelun helpottamista. Se suosittelee myös aikuisille suunnattujen tutkintojen uudistamista siten, että ne helpottaisivat yhä paremmin alan vaihtoa.

Eloranta ihmettelee, miksi hallitus on jämähtänyt kustannuskilpailukyvyn kyttäämiseen. Hän muistuttaa, että palkansaajat ovat pidättäytyneet palkankorotuksista ja kasvattaneet osuuttaan sosiaalivakuutusmaksuista.

– Kilpailukykysopimus loi talouteen vakautta ja valoisammat näkymät, mutta ihmelääke se ei ole.

Osa-aikatyötä on helpotettava

Talouspolitiikan arviointineuvosto haluaisi tasapainottaa osa-aikatyön tarjontaa ja kysyntää. Osa-aikaisuutta on viime vuosina tuettu muun muassa sovitellun työttömyysturvan 300 euron suojaosalla, työaikarajan nostolla sekä pienten lasten vanhempien joustavalla hoitorahalla.

– Osa-aikatyön vastaanottamista voidaan helpottaa edelleen esimerkiksi joustavoittamalla sovitellun työttömyyspäivärahan ehtoja, Eloranta kertoo.

Hän kuitenkin muistutti, että sosiaaliturvaa uudistettaessa työlainsäädännössä pitää korjata osa-aikatyön ja nollatuntisopimusten epäkohtia.

Perheen ja työn yhdistäminen joustavammaksi

Arviointineuvosto kiinnittää huomiota alle 35-vuotiaiden naisten työssäkäynnin vähyyteen Ruotsiin verrattuna. SAK arvioi, että ero on Suomen jähmeän perhevapaamallin syytä.

Finanssipolitiikkaa on arviointineuvoston mielestä tiukennettava julkisen talouden kestävyysvajeen pienentämiseksi. Eloranta pitää tuloveron kevennyksiä perusteltuina, jotta kilpailukykysopimus ei hyydyttäisi kulutusta.

– Tilanne muuttuu, kun työllisyys paranee. Kestävyysvajeen kurominen umpeen ei voi perustua pelkästään menoleikkauksiin, hän jatkaa.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?