Ultrarikkaiden uusi normaali – nyt jo vähintään kuusi kotia

Maailman rikkain väestönosa viettää päivänsä yhä enemmän sukkuloiden maista ja maanosista toiseen eri asuntojen välillä. Uuden selvityksen mukaan vähintään kuuden kodin omistajia on jo yli 21 000.

22.1.2017 14:05

Maailman varallisuus kasautuu yhä harvempien rikkaiden käsiin, ja sama trendi näkyy myös maailman kalliimpien kiinteistöjen omistuksissa.

Niin kutsuttuja ultrarikkaita tutkiva Wealth-X-yhtiö kertoo tuoreessa raportissaan, että kymmenen prosenttia maailman rikkaimmista omistaa ainakin viisi asuntoa tai kiinteistöä vakiasuntonsa lisäksi, The Guardian -lehti uutisoi.

Yhtiön mukaan ultrarikkaita on tällä hetkellä maailmassa 212 625. Ultrarikkaaksi yhtiö laskee ihmisen, jonka netto-omaisuus on velkojen jälkeen vähintään 30 miljoonaa dollaria eli 28 miljoonaa euroa.

Uutta ”maailmankansalaisten luokkaa”, joka viettää elämänsä sukkuloiden yksityiskoneillaan maailman arvostetuimmista asuinkolkasta toiseen, edustavat – tai edustivat – tyypillisesti Angelina Jolie ja Brad Pitt. Hollywoodin entinen unelmapari omistaa 12 miljoonakotia ympäri maailman.

Ex-Brangelina omistaa kiinteistöjä muun muassa Los Angelesissa, New Orleansissa ja Ranskan Provencessa.

Helppoa sukkulointia kodista toiseen edistää luksusmatkailun laajeneminen, joka tarjoaa rikkaille muun yksityiskoneita myös kehittyvissä maissa.

Kakkosasuntojen ykköskaupunki on selvityksen mukaan Hongkong, josta on lyhyt matka Kiinaan. Lontoo houkuttaa punnan heikentymisen takia. Lontoossa asunnonomistajista on muita kaupunkeja suurempi osa ulkomaalaisia, jotka etsivät kodiltaan ’aidointa Lontoota’.

Suosittuja ultrarikkaiden temmellyskenttiä ovat myös Los Angeles, New York ja Singapore, sekä ranta- ja laskettelukohteet.

Yli kuusi asuntoa omistavia saattaa olla enemmänkin kuin reilut 21 000, sillä tutkimus pohjaa julkisiin omistustietoihin. Mukana ei ollut esimerkiksi säätiöiden tai sukulaisten omistuksessa olevia asuntoja.

– Eliittiryhmä voi kanavoida omaisuutensa moniin kiinteistöihin, kun samaan aikaan miljoonilla ihmisillä ei ole kattoa päänsä päällä, varallisuuden kasautumista tutkivan Oxfamin edustaja Chiara Mariotti sanoi lehdelle.

– Meidän täytyy tasapainottaa taloutemme, jotta heidän toimintansa hyödyttää kaikkien etuja – erityisesti köyhimpien – esimerkiksi varmistamalla, että ultrarikkaat kantavat reilusti oman osansa köyhyyden torjunnassa.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?