Työmarkkinoille repeää kuilu – ”Piilotyöttömät toimivat puskurina”

Työmarkkinat ovat Suomessa jakaantumassa kahtia, sillä joillakin aloilla kärsitään jo työvoimapulasta, vaikka pitkäaikaistyöttömyys pahenee samaan aikaan.

12.1.2017 20:17

Hypoteekkiyhdistys arvioi eilen julkaisemassaan talouskatsauksessaan, että kireät työmarkkinat ja pula osaavista työntekijöistä jopa rajoittavat kasvua Suomessa ensi vuonna, vaikka pitkäaikaistyöttömyys onkin ennätyslukemissa.

Palkansaajien tutkimuslaitoksen (PT) erikoistutkija Pekka Sauramo uskoo, että Suomessa on kuitenkin vielä pitkä matka työmarkkinoiden ylikuumenemiseen edes yksittäisillä toimialoilla.

– Yleensä palkkainflaatio kiihtyy, jos työmarkkinat ovat kireät. Tälle vuodelle on käytännössä sovittu sopimuspalkkojen jäädytys, eikä näköpiirissä mikään viittaa siihen, että palkkojen nousu olisi alkamassa, Sauramo sanoo Taloussanomille.

– Meillä löytyy sellaisia ammattiryhmiä, joiden osalta markkinat ovat kireät. Mutta en laajentaisi sitä koskemaan koko työmarkkinoita, hän jatkaa.

Vaikka esimerkiksi rakennusalalla on osittain työvoimapulaa ainakin työnjohtajista, Sauramo ei usko, että se hidastaisi koko toimialaa.

Työ- ja elinkeinoministeriön mukaan Suomessa on tällä hetkellä runsaat 300 000 työtöntä. Heistä reilu kolmannes on pitkäaikaistyöttömiä, mikä on ennätysmäärä Suomessa.

Tilastokeskuksen mukaan Suomen työttömyysaste oli marraskuussa 8,1 prosenttia, mikä on tuorein julkaistu luku.

Työttömyys näkyy Suomessa eri tavoin kuin esimerkiksi Yhdysvalloissa

Sauramon mukaan Suomen työllisyystilanteessa on vielä suuri ero esimerkiksi Yhdysvaltoihin, jossa on jo alettu puhua mahdollisesta vaarasta työmarkkinoiden ylikuumenemiseen ja palkkainflaatioon.

Maan keskuspankin Fedin määritelmien mukaan Yhdysvalloissa aletaan jo olla niin sanotussa luonnollisessa työttömyysasteessa, josta joskus käytetään nimitystä täystyöllisyys. Luonnollinen työttömyysaste tarkoittaa, että taloudessa ei ole enää olemassa liian vähästä kysynnästä johtuvaa työttömyyttä, vaan ainoastaan kitka- ja rakennetyöttömyyttä.

Yhdysvaltain työttömyysaste oli joulukuussa 4,7 prosenttia, kun Fedin avomarkkinakomitean mediaaniarvion mukaan luonnollinen työttömyysaste olisi maassa 4,8 prosenttia.

Lisäksi myös palkat alkoivat joulukuussa nousta Yhdysvalloissa, mikä viittaisi luonnollisen työttömyystason saavuttamiseen. Samaan aikaan Yhdysvalloissa talouden rakennemuutokset ovat kuitenkin jättäneet suuren joukon ihmisiä töitä vaille.

Pekka Sauramon mukaan Yhdysvalloissakaan ei palkkojen noususta huolimatta olla vielä niin sanotussa täystyöllisyydessä, koska piilotyöttömyys on niin suurta.

– En itse ole sitä mieltä, että Yhdysvalloissa olisi täystyöllisyys, vaikka työttömyysprosentti on matala, koska talouskriisin aikana huomattava osa työttömistä siirtyi työvoiman ulkopuolelle, Sauramo sanoo.

Hän huomauttaa, että Yhdysvalloissa työttömät saavat työttömyysturvaa lyhyemmän aikaa kuin Suomessa, ja sen vuoksi joidenkin pitkäaikaistyöttömien kannalta on yhdentekevää, hakevatko he aktiivisesti töitä vai eivät. Aktiivisesta työnhausta luopuneet eivät näy maan työttömyystilastoissa.

Jos talous elpyy, piilotyöttömät voivat kuitenkin työllistyä, mikä hidastaisi työvoimapulan pahenemista Yhdysvalloissa.

– Voi ajatella, että piilotyöttömät toimivat puskurina, joka ehkäisee myös ylikuumenemista, Sauramo sanoo.

Sauramon mukaan olisi hyvin vaikeaa arvioida, mikä voisi olla niin sanottu luonnollinen työttömyysaste Suomessa. Käsite luonnollinen työttömyysaste rakentuu useasta talouden eri tekijästä, jotka vaihtelevat eri aikoina.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?